Bandysäsongen närmar sig!

Vi har klivit in i oktober, och redan om 25 dagar drar både Elitserien och Allsvenskan igång. Vi som följer division 1-klubbar får dock vänta ett par veckor till.

Ja, det är som sagt snart dags för bandy! Äntligen! Men, inte för alla, dessvärre…
Idag upphörde nämligen Nitro/Nora BS att existera som bandyklubb. Mycket sorgligt. Ännu en bandyförening som negligerats av sin kommun, och som inte hade något val än att i slutändan lägga ner verksamheten.
Bandydöden har skördat ännu ett offer…

Det börjar bli svårt att hålla reda på klubbar som lagt ner eller pausat sin verksamhet på obestämd tid. Listan kan göras väldigt lång, tyvärr…
Uppe i nordligaste norr är det nu bara Kalix kvar. Grannklubbarna Karlsborg, Nyborg, HaparandaTornio och Haparanda SKT har alla kastat in handdukarna.
Och det ser, tyvärr, lika illa ut vart man än tittar i detta avlånga land. Det enda undantag jag spontant kan komma på är relativt nystartade Borås Bandy.
Med klassiska lag som ovan nämnda Norrbottens-kvartett, tillsammans med de senaste decenniernas nedlagda/pausade klubbar (Söderfors, Vindhemspojkarna, Söråker, Selaöpojkarna, Svartådalen, Oxelösund, Vesta, Essinge mfl mfl) så blir det en obehagligt lång lista. Oerhört trist.

I nästan samtliga fall handlar det om en sak; att respektive kommun snålar in genom att inte hålla konstfrusna banor igång under vintern. Skamligt! I ett land där ”here today – gone tomorrow”-sporter som Padel får hallar byggda i parti och minut är det inte annat än ett hån att en sådan klassisk sport som bandy, med över 100 år på nacken i det här landet, åsidosätts för en ”fluga” som redan när den kom redan hade ett bäst-före-datum stämplat i sina larviga jättetennisracketar. Bedrövligt!
Kan då trenden vända? Njaaa… Jo, kanske. Om det byggs hallar. Det är, dessvärre, den enda räddningen. Men vilka kommuner vill göra detta?

Att Sveriges huvudstad har blott EN hall, medans Göteborg nu har tre får ju många bandysupportrar att fundera. När ska hall nummer två komma i Storstockholm?
Faktum är att undertecknad faktiskt har uppvaktat Sollentuna kommun med ett relativt realistiskt förslag angående uppförande av en bandyhall, i Helenelund. Hittills har jag inte hört ett ljud, men jag hoppas få återkomma om jag får någon form av återkoppling i ärendet.

Kan då Svenska Bandyförbundet göra något för att lyfta sporten? Nä, knappast. Det känns som precis allt de gör blir fel.

Bara de senaste veckorna har kritiken inte varit nådig (med all rätt) mot förbundet, i två fall i synnerhet.

Fall nummer ett: Gamla fina Elitrapport, som har funkat som en klocka i många, många år, ska läggas ner. Ersättaren heter Profixio. Jag har själv haft enormt stor glädje av Elitrapport genom åren. Måhända en stel och oattraktiv design, men väldigt logisk och lättanvänd.
Profixio däremot, ser ut att vara en ren djungel att leta sig fram i. Helt annan uppsättning, och massor med mer klickande för att hitta rätt. Jag kanske inte ska hacka alltför mycket på systemet dock, då jag ju faktiskt förra veckan lyckades hitta spelschemat för division 1 norra (de två övriga division 1-serierna har dock inte fått sina schemor släppta än!), utan alltför mycket besvär.

Fall nummer två: Bandyfinalen flyttas till Västerås! Ojojoj… här blev det livat värre!! Jag är med i flera bandy-grupper på facebook, och följer även andra kanaler och forum gällande bandy, och jag har fått leta väldigt länge för att hitta någon som har något bra att säga om detta.
För det första så går det in knappt 9000 pers i ABB Arena Syd. Även om finalpubliken rasat rejält efter Covid, så har de ändå med råge nått över 10000 personer. Faktum är att det endast vid TRE tillfällen sedan 1941 har varit färre än 10000 personer på finalerna (omspel ej inräknade). Och nu slår sig alltså Bandyförbundet för bröstet när de lanserar detta spektakel, när man aktivt väljer bort tusentals bandysupportrar på denna högtidsdag! Skamligt! Törs man ens fundera på biljettpriserna för finalen 2024? Ska man kompensera det ”inplanerade” publikbortfallet med att chockhöja biljettpriserna? Risken är att inte ens 9000 personer fyller upp hallen, och därmed dör förmodligen även det tidigare så stora intresset för denna svenska idrottsklassiker. Det är så att man gråter inombords…

Och när vi ändå listar saker Bandyförbundet ”lyckats med” under den tiden jag aktivt följt bandy så kommer här en riktig ”shit-storm”. Håll i er nu!

Apropå finaler: Hur många olika typer av upplägg har vi sett, bara på Studenternas IP genom åren? Herr- och damfinaler har bytt speldagar och speltider fler gånger än bandybollar har flugit ner i Fyrisån. Bara som ett exempel lade man 2018 damfinalen kl 11:00 och herrfinalen kl 16:00. Skapligt glapp emellan! Året efter slog man detta med ytterligare en timme: damfinal 12:00, herrfinal 18:00! Jaha… vad ville man åstadkomma?? Det var bara ett par exempel angående märkliga scheman för finalerna. Det finns nog åtskilligt fler om man orkar gräva djupare.

2021 presenterades det extremt märkliga beslutet att bandyfinalen skulle spelas på Studenternas IPs fotbollsplan!! Alltså, precis bredvid bandyarenan!! Va?? Då skulle man alltså dels behöva skapa en bandyis på fotbollsplanen, helt i onödan, då bandyplanen som bekant har is hela säsongen, men även kraftigt reducera publikkapaciteten till ca 10000. Detta förslag revs som tur var upp efter kraftiga protester.

Efter säsongen 2016-17 tvångsnedflyttades IFK Kungälv pga dålig ekonomi. Jag har ingen koll på exakt hur nära/långt ifrån de var att klara elitlicensen, men ner åkte de i alla fall. Men, vänta nu… har inte fler lag redovisat röda siffror de senaste säsongern? Illröda sådan dessutom! Jag tänker då främst på Sandvikens AIK, men även Hammarby IF och jag har även ett svagt minne av att även Västerås SK hade samma problem. Blev de nedflyttade? Näpp! Men att flytta ner en ”mindre klubb” i form av Kungälv går alltså bra? Japp!

Vidare på samma ämne: AIK. Vad hände där? Hur i hela Hälsingland kunde Bandyförbundet vara så naiva att de tillät luftslottet (i samma storlek som Jupiter ungefär) att ens får starta säsongen 2022-23? Vad var det förbundet inte såg, som HELA (ja, verkligen HELA!) BandySverige såg? Att det skulle spricka och gå fullkomligt åt h-e alltså. Det är nog det största mysteriet av alla, och alla i förbundets lokaler borde kollektivt ha letat upp en skamvrå att ställa sig i efter denna monumentala felbedömning. Sen finns det mer att säga om AIKs ”raketkarriär” som kanske också borde ha undersökts, men mer om det en annan gång (eventuellt…).

2006/07 var den sista säsongen som spelades i Norr- och Söder-gruppen, innan Elitserien skapades. Inför den säsongen gick lilla Tillberga IK upp i högsta serien. Jättekul tyckte bandyfolket i Västerås, tills förbundet presenterade grupperna… man placerade Tillberga i norrgruppen, och Västerås i södra!! Man delades alltså staden Västerås i två delar, och därmed inga derbyn den säsongen! Helt otroligt!

Nästan lika otroligt var när IK Tellus klev upp i Elitserien (på Kungälvs bekostnad) 2017 och då fick spela mot storebror Hammarby! Tellus, som aldrig har varit något publiklag, hoppades givetvis på hemmaplan och folkfest, och med råge slaget publikrekord på Annandagen. Men förbundet lade Hammarby som hemmalag på Annandagen denna första historiska säsong för Tellus… inte så snällt! Förvisso slog Tellus sitt publikrekord ändå, mot Hammarby givetvis, under en ”ordinarie” omgång. Men visst hade det varit mer schysst att ge Tellus hemmaplansfördel i detta historiska derby?

IF Vindhemspojkarna från Uppsala kvalade sig upp i högsta serien 2004. Men, VP insåg relativt snart efter kvalsegern att man inte skulle kunna hålla i högsta serien, och hade varken pengar i kassakistan eller sponsorer som kunde garantera spel för klubben. Det uppstod då en vakant plats i högsta serien. Förbundet frågade då Västanfors IF om de ville ta platsen, och ”Fläkten” tackade och bockade. Problemet var bara att Västanfors bara kom trea, och Gustavsbergs IF (som slutade på samma poäng som VP, men sämre målskillnad) som alltså kom tvåa fick inte frågan om de ville kliva upp!! ”Gurra” blev, naturligtvis topp tunnor rasande över detta direkt felaktiga beslut! På frågan varför kvaltrean Västanfors fick förfrågan, och inte kvaltvåan Gustavsberg fick laget från Värmdö svaret från förbundet att: ”Jo, men… Västanfors har ju spelat på den nivån förr!”. Vad säger man om det??

Förutom dessa märkliga beslut har vi som följt Helenelund i många årtionden också undrar hur många gånger man ska ändra upplägget i det som numera är division 1. Poolspel inom serien ena året, trematchmöten mellan lagen andra året, ihopslagning från fyra till tre serier förra året, alla b-, u- och farmarlag som fyller upp serierna, och som ena veckan lirar med enbart juniorer och förlorar med 0-16, och veckan efter får in ett par a-lagsspelare och plötsligt spelar helt jämnt med topplagen. Det borde finnas en regel som säger att alla lag till och med division 1 ska vara a-lag. Juniorlag/b-lag kan husera i serier med enbart sådana lag, eller från division 2 och neråt.

Vad gäller seriesystemet i övrigt i de högre divisionerna (Elitserien och Superallsvenskan), så tycker jag att det var illa nog att baka ihop gamla Allsvenskan Norra och Södra till Elitserien, men det som var ännu värre var ju att skapa Superallsvenskan. Kalix var ju inför denna säsong tvungna att dra sig ur denna serie, pga höga resekostnader, och ersattes av Djurgården. Det dröjer väl bara några år tills seriepyramiden ändras för femtioelfte gången…

Ja, herrejistanes… nu har jag i alla fall fått haspla ur mig allt det som kändes relevant, och jag har som sagt helt säkert missat många, många fler konstigheter som hänt inom svensk bandy genom åren. Hur som haver tickar klockan vidare mot seriepremiärer runt om i vårat ständigt krympande bandyland. Nu håller vi tummarna för en lagom kall, snöig och härlig bandyvinter framöver!

Tack för ordet, och för att Ni orkade läsa detta mastiga stycke! Kommentera gärna!
 

Stefan T2023-10-02 20:20:00
Author

Fler artiklar om Helenelund