Bandytaktik förklarat för en idiot. Del 3: Liberon
I en artikelserie om sju delar försöker Svenska Fans Daniel Engström Stenson lära sig något om bandytaktik genom att prata med spelare och tränare. I artikelseriens fjärde del pratar han med Sandvikens Joakim Bergman.
Intervjun börjar med att Bergman förklarar att han den här säsongen inte ska spela libero.
- Nej, jag har egentligen alltid spelat libero. Men den här säsongen ska Mikael Nilsson spela libero. Så jag får spela back. Det har jag bara gjort några gånger tidigare, när jag var yngre, förklarar Bergman.
Hur skiljer det sig då att spela back jämför med libero?
- Det blir mer brytningsspel som back. Sedan får man lite mer ansvar offensivt, åtminstone som vi spelar i SAIK. Man kan ge sig av på lite mer uppåkningar.
Vi återgår till liberospelet, det är ju trots allt det den unge Bergman kan bäst. Libero känns spontant som en position där man behöver ha god spelförståelse.
- Spelförståelse är viktigt. Liberon ligger ju längst ner och läser av spelet. Men man måste också vara bra på skridskorna och vara följsam. Sedan underlättar det ju om man är bra på tennis och att plocka ner lyror.
- Men även brytningssäkerhet är viktigt. Kommer någon runt mellan halven och backen är det liberon som ska ut till sargen och försöka sätta stopp.
Som libero har man en utsatt position. I en match där motståndarna får flera frilägen är det lätt att skylla på liberon. Och helt fel är det inte, enligt Bergman.
- Det beror naturligtvis på hur man spelar och var lägena kommer ifrån. Backarna och halvorna har ju också ett ansvar. Så kommer de fria från kanten kan man inte riktigt skylla på liberon. Men de lite rakare djupledsbollarna är liberon ansvar, så är det.
Den klassiskt tyska fotbollsliberon kunde ibland ge sig av på offensiva utflykter. Men för en bandylibero blir det inte mycket offensiva uppgifter.
- Nej, det är inte tal om några offensiva utflykter. Åtminstone inte för min del. Man vänder spelet lite. Men det är backarna som har ansvaret för uppspel och så.
Och så avslutar vi då med de två frågorna:
Vem är Sveriges bäste libero?
Andreas Westh. Han har det mesta en libero behöver. Han är bra på skridskor, spelintelligent, bra på tennis, brytsäker. Sedan har han en massa rutin.
Och vilken anfallare svårast att möta?
Det har jag inte tänkt på. Men Daniel Andersson är svår. Han är riktigt bra på skridskorna och har bra teknik. Så det är svårt att få tag i honom. Han är riktigt hal.