AIK Bandy - Hammarby Bandy
11 - 3

Blytung premiärförlust i Gubbängens bandyhall

Ett blekt Hammarby blev överkörda av ett samspelt och övertygande AIK.

Det finns käftsmällar och så finns det käftsmällar. Premiärmatchen mot AIK var en knock out. "Hemmalaget" tog ledningen redan efter en minut, följde upp det med 2-0 två minuter senare och när 3-0 kom var Hammarby i rejäl brygga. Att tränare Pierre Roos var nödgad att ta en timeout däremellan (direkt efter AIK:s 2-0-mål) var såklart befogat. Allt detta hade hänt inom loppet av tio-elva minuter. Det var spel mot ett mål, öppen gata. AIK körde på Autobahn och Hammarby satt kvar i bussen. En kalldusch för Bajen och smärtsamt att se med grönvita ögon.

Att AIK har flera klasspelare vet vi om, att dessa skulle ut och leverera på ett sådant här suveränt sätt i en derbypremiär var ett styrkebesked utan dess like. Vilken fart, vilket lagspel, individuella prestationer i mängder. Bland alla nya spelare får man väl ändå lyfta fram William Arvidssons insats i första halvlek som bombade in två mål i Gubbängens bandyhall. Filip Mörkdal i Hammarby-kassen var såklart chanslös på båda.

Vad kunde och gjorde Hammarby då? Inte mycket. Men det kom två reduceringsmål innan halvtid som innebar 2-6. AIK hade innan dess fortsatt "leka bandy" och hade 6-0 efter lite mer än halvtimmen spelad.

Andra halvlek hade bara pågått i två minuter innan Erik Pettersson visade klass och tog sig förbi David Pizzoni och lobbade in 7-2 bakom Filip Mörkdal som om han inte hade gjort något annat i sin karrär. Det såg så enkelt ut, ett konstnummer.

Om Bajen redan var tömda på energi i första halvlek blev det inte lättare att hålla uppe huvudena i andra. Alexander Egorychev reducerade till 3-7 när Hammarby var i numerärt underläge men sedan tog frustrationen ut sin rätt. Hammarby drog på sig utvisningar och kunde inte åstadkomma något offensivt. Två man satt i utvisningsbåset samtidigt och då är det inte svårt som motståndarlag att göra mål, det gjorde AIK. Kvällens sista strut fick Linus Pettersson sätta från straffpunkten fram till slutresultatet 11-3.

Sällan har jag skådat en sådan usel och svag premiär av ett Hammarby-lag. Nu var AIK bra, mycket mycket bra. Men att inte ens kunna bjuda upp till dans i en premiär och i ett derby. Nej, detta var för dåligt helt enkelt. På alla plan.

Det är en vecka kvar till hemmapremiären mot Bollnäs. Vi får se vad tränare Pierre Roos hittar på då. En ljusglimt i det nattsvarta mörkret är att Christoffer Fagerström återvänder. En spelare som lär behövas om det ska bli två premiärpoäng.

Bajen har väldigt mycket att jobba på. Siffrorna talade sitt tydliga språk ikväll.