Tegera Arena, 2019-02-01 19:00

Leksand - IK Pantern
4 - 2

Bra trots förlust

Efter en av de bättre matcher som spelats på Sjöaremossen på senare år drog till slut Gripen det längsta strået och vann med 4-5, 2-2.

Förutsättningarna denna lördagseftermiddag var optimala med några minus i luften, en sol som skymtade bland träden och knappt någon vind att tala om. Man var lite orolig inför drabbningen då Frillesås tidigare i veckan inte rosade markanden i Mölndal och Gripen fortfarande ångar på som serieledare. Men till skillnad mot Åby så har vi vaktmästare som kan sitt jobb och således var isen i fint skick vilket skulle borga för en match i publikens tecken.  Och matchen startade i ett högt tempo från båda lagen där båda hade ett bra styrspel som tog bort udden av anfallsspelet. Gripen hade mycket boll i början men Frillesås försvarade förtjänst full över hela plan och var inte alls ofarliga när man ställde om framåt.

Men det dröjde fram till den 13: e minuten innan första farligheten kom framåt och det var när Gripen fick en hörna men den blev resultatlös. Andra målchansen i matchen blev Frillesås när Oscar Bruhn, för dagen på vänsterhalv, avancerade upp utefter sin kant och skickade in bollen framför mål men inte heller där blev det utdelning. Istället kom målet strax efter och det var också på ett inspel från kortlinjen på Frillesås vänstersida. Tror det var Ante Grip som skickade in bollen och Gripens målvakt, Jon Karlsson, styrde bollen på sin medspelare Andreas Ingemarsson och nystanet rullade sakta och vackert in över mållinjen i matchminut 21. Spelet fortsatte i bra tempo med Gripen som spelförare men ett hemmalag som ofta kontrade giftigt. Med cirka fem minuter kvar av första halvlek fick Frillesås sin första hörna och lika som det var i första matchen mot Gripen så blev det mål även på denna. Joakim Strömbäck fick en fin träff och bollen rasslade gott bakom Karlsson i Gripenmålet. Tyvärr så fick Gripen en lite för lätt kvitteringsmål. En flippass från mitten hittade emellan Frillesåsförsvaret och Marcus Blickander tvingades vara lite för hård i situationen med straff som följd. Den satte Lasse Karlsson bakom Johan Wiman i Frillesåsmålet som några minuter tidigare varit på alerten och räddat ett friläge från just Karlsson.

I andra syntes en klar skillnad i Gripens spel. Man slutade nästan att försöka spela sig igenom Frillesås täta defensiv utan började med lyft och lite flippar från mittplan för att försöka hitta emellan Frillesås olika lagdelar. Även detta hade Frillesås rätt så bra koll på men de gånger som det brände till spelade Johan Wiman strålande i Frillesåsmålet. Frillesås tar timeout i den 72: a minuten för att formera styrkorna de sista tjugo minuterna. Tyvärr blir det Gripen som tar vara på effekten bäst av nämnda avbrott i spelet. För i den 75: e minuten får gästerna en högerhörna och den skjuter Johan Grahn så pass bra att den via Frillesåsben och skridskor till slut retfullt rullar in över mållinjen. Och knappt fyra minuter senare kommer 2-4 då Jonatan Rask hittar Fredrik Källqvist med en genomskärare som han precis får lagt innanför Wimans högerstolpe. Här trodde man att ridån skulle gå ner för Frillesås men man fortsätter att trycka på framåt för en reducering och lägen saknas inte. Fredrik Brandin är igenom och får knappt iväg ett avslut på grund av att han är upphakade av Gripenförsvarare men utan åtgärd från domare Aidesjö. Brandin får ytterligare ett läge i straffområdet strax efter och även denna gång tagen så pass hårt att han inte kan avsluta men inte heller denna gång kommer det någon signal. Men inte bara Brandin får chanser utan närmare reducering än Johan Jenefeldts skott i den 84: e minuten är svårt att komma då bollen tar i Karlssons vänsterstolpe och går parallellt med mållinjen. Klockorna ska dock ändå ringa hos Karlsson och det gör de med råge i den 88: e då Brandins frislag sitter som gjutet i hans högra kryss.  Tråkigt nog kan Gripen återta sin tvåmålsledning direkt på avspel då Johan Grahn lyfter fram till Lasse Karlsson som gör 3-5 i samma matchminut.  Men med tre minuters tillägg kämpar Frillesås på. Man lyfter inte bara in chansbollar utan vårdar bollen och hittar luckor och ytor i ett stirrigt Gripen försvar. Johan Jenefeldt tar fart i den 91: a och efter några snygga dragningar, efter pass från Joakim Strömbäck, lyfter han upp bollen i nättaket hos Gripenmålvakten. Man får även en hörna med halvminuten kvar men Brandin får ingen träff och 4-5 står sig tiden ut.

Det finns några saker att reflektera över efter matchen. Frillesås är tillbaka på den nivån man ska vara. Man kanske inte har lika mycket boll som Gripen i denna match men man var väl så giftiga framåt när man väl bestämde sig för att gå till anfall. Försvarsspelet, med Marcus Blickander i spetsen, höll ihop på ett alldeles utmärkt sätt, med undantag för några missar, men det har alla lag oavsett nivå. Daniel Gunnarsson kom in och spelade vänsterback från start och sköte sig utmärkt. Joakim Strömbäck ersatte Robin på mitten bra och var ständigt ett orosmoment för Gripen när han kom upp på deras planhalva med fart. Men bäst i Frillesås denna dag var ändå Johan Wiman i målet som med flera kvalificerade räddningar såg till att publiken fick valuta för sin entrépeng.

Några som däremot, i mina ögon sett, inte var värda entrépengen var domartrion. Jag har som regel att inte kommentera domare, varken bra eller dåligt, men idag kan jag inte låta bli. Med tanke på att Aidesjö blev årets domare förra året i Elitserien och fortfarande får oerhört med beröm från media och andra kanaler borde man kunna kräva mer. Det håller inte att blåsa frislag och ta utvisningar åt en hållet och totalt blunda för samma saker åt andra hållet. Samma trio dömde Mölndal-Frillesås i onsdags och tyckte då att det var en hög och bra nivå, något som de och hemmalaget Mölndal nog var ensamma om att tycka. Om nu den nivån var hög och bra, varför inte låta dagens båda lagen få ha samma nivå vid dagens match? Det gör så gott de kan, tycker säkert många men en domare som dömer Elitserien ett par gånger i veckan under säsong måste kunna vara mer konsekvent och inte falla igenom och gynna ett lag så tydligt som idag, trots att det ”bara” handlar om allsvenskan. Nu tycker säkert ni att jag är enögd och att det luktar dålig förlorare att kritisera domare men idag tar jag det. För idag såg jag ett Frillesås som var precis så bra som jag vet att de kan vara i sina bästa stunder, och var man inte värda båda poängen så hade i alla fall en pinne inte alls varit orättvist.

Truppen mot Gripen: Johan Wiman, Marcus Blickander, Niklas Wiklander, Simon Stenvall, Johan Jenefeldt, Oscar Bruhn, Ante Grip, Joakim Strömbäck, Fredrik Brandin, Glenn Sandersson, David Emretsson, Mattias Olausson, Anton Bohlin, Daniel Gunnarsson, Christian Axelsson

Poängstatistik: Joakim Strömbäck 1+2, Fredrik Brandin 1+0, Johan Jenefeldt 1+0, Ante Grip 0+1