Då har vi blåst igång….

Då har vi blåst igång….

…en intensiv bandyhelg i Finspång. Vi gick ut stenhårt med match mot IFK Motala U. En länsdrabbning mellan Nord och Väst och jag hade önskat att jag kunnat skriva ”How the west was won (and where it got us)”, men även om slående likheter kan uppbringas både gällande den legendariska serien om familjen Macahan och kanske även med REM´s suggestiva sång så var det tyvärr vi som fick ”bita i isen”.

Fredagskvällen inleddes med ett kort besök på Grosvadssaloonen O´learys där vanliga dödliga trängdes med ansenlig mängd bandyaner. - ”Man känner en bandynärvaro i lokalen i kväll, skall ni möjligtvis spela match?” sa kommunens utvecklingschef Johan Malmberg till mig och blinkade med ena ögat där i trängseln och stöket.

Jo då det skulle spelas match och förutsättningarna för detta var synnerligen goda denna afton i Finspång. Några få minusgrader, klar himmel och ”fläskis”, ni vet sådan där hård och blank is med en slags fet och glansig hinna på sig.

Sammanfattningsvis kan sägas att första halvlek bjuder på mycket god bandyunderhållning. En tät kamp i bra tempo. Finspångs egne Zeb i egenskap av Dima Tchernov (likheterna kan vara träffande) i inleder målskyttet på Grosvad denna afton och nätar efter en tilltrasslad situation framför Motalamålet.

10 minuter senare kommer Joakim Bonnevier på en sådan där vackert kraftfull och samtidigt teknisk graciös genomåkning där Motalaförsvaret är ute och beställer en grillad med extra räksallad i det närbelägna grillbåset innan han elegant sprätter upp bollen i maskorna. Minnesvärt från första är annars halven Gustav Ströbergs offensiva initiativ på högerkanten som bland annat resulterade i ett antal hörnor.

Gustav Ströberg som även ansvarar för att slå hörnorna
Om det var vi som dominerade målprotokollet i den första halvan av halvleken så är det sedan Motala som tog över den sysslan i den andra vilket kan förklaras med att vi gör några betydande besök på botbänken. I vilket fall har vi ett halvtidsresultat som förtäljer 2-2 och det får nog betraktas som rättvist.

Den andra halvleken blir nog så spännande och tät som den första. Det kan bära mig lite emot men jag måste i ärlighetens namn erkänna att Motala känns lite tyngre än oss. De har nog ett större bollinnehav och använder fler spelare och fler alternativ i sitt anfallsspel som vi slutligen inte orkar fjärma oss emot även om vi spjärnar emot förtjänstfullt, där unge och enligt mina noteringar A-lagsdebuterande Arvid Strömberg gör en storartad match där han vaktar Finspångsmålet. Ett antal kvalificerade räddningar och ett i övrigt tryggt och stort agerande borgar för att han mycket rättvist även får mottaga pris som bästa hemmaspelare efter slutsignal.

Motala känns som sagt något tyngre och vi frustreras nog (inklusive jag själv, vilket jag naturligtvis skall undvika att ge uttryck för, men….) över att vi får bota mer i det fysiska spelet än våra gäster vilket tar ut sin rätt. Vi gör ett mål under andra halvlek och denna gång på hörna vilket är viktigt. Jag tycker för övrigt att vi får se en bättre attityd gällande hörnor än vad jag sett hittills under säsongen, inte bara för att vi lyckas näta på en utan mera för att vi får se lite andra varianter och mer beslutsamhet. Det är gott!

Bra attityd vid hörnor under gårdagen
Matchen är jämn i mina ögon och hemmalaget visar upp god energi och disciplin i försvarsarbetet under ledning av Alex på det centrala mittfältet. Imponerande slit av Alexander som legat feberdäckad men snabbt kommit på banan igen. Vi har även ett par riktigt vassa lägen i matchen för ytterligare mål och som vi inte har råd att missa men så är det i bland och matchen vinns slutligen av Motala med 3-5.

Ett starkt gästande Motala, ett viljestarkt hemmalag och en bra bandymatch blir alltså slutkontentan.
Kul också att se Artiom Tchernov på Grosvad efter benbrott, operation och för dagen nytt och knallrosa gips. Vi väntar på dig Arre!


Jag skrev att en intensiv bandyhelg nu inletts i Finspång. Med det sagt så betyder det att P-16 spelar returmatch mot Åby/Tjureda i dag lördag klockan 15.00. Att A-laget tar emot Askersund på söndag 14.00 där jag kallt utgår från att samtliga bandyintresserade i Östergötland med omnejd väljer denna batalj framför att bänka sig vid en VM-final mot Ryssland. Bandyhelgen i Finspång avslutas sedan med P-16 match mot ytterligare ett lag från djupaste Småland i form av Vetlanda. Detta Vetlanda som av många anses vara Sveriges bästa P-16 lag men som våra grabbar ruskade om i Åtvidabergscupen för några veckor sedan även om jag är osäker på viken tappning av det laget som var i Åtvidaberg då. En sak känner vi till och det är att våra gossar bjöds på en rejäl åktur nere i Vetlanda i December. Men ny match och nya förutsättningar på söndag!        

I övrigt har vi i det Forsbergs hushållet blivit ofrivilligt entledigade från bandy-VM i veckan, då Canal Digital har haft betydande svårigheter att komma till något slags visningstillstånd gällande kanal 5. Tongångarna i huset kring detta faktum har varit besviket ansträngda, men jag vet inte hur mycket man missat egentligen, men tillstår att dagens semi och troligtvis morgondagens final skulle vara kul att se även om det ändå hade varit oförenligt med det liveprogram i bandyväg som står för dörren i Finspång enligt min redogörelse här ovan.

Men; i det havererade visningspaketet hos vår tv-leverantör ingår ju dessutom vad jag förstått Eurosport och det gör mig högst oroad inför kommande cykelsäsong, men innan vårklassikerna och Girot så skall de väl ha löst sig får man hoppas, för annars får jag väl ta fram bågsågen och kapa ner parabolantennen och söka rätt på en pålitlig källa.

Ytterligare gällande tv, så har jag förstått att vi står inför den hysterika inledningen av säsongens Mello och detta evenemang kan visas i vår tv! Jajamän; bring it on bara!

 

Jesper Forsberg2016-02-06 11:21:00
Author

Fler artiklar om Finspång