Dags för semifinaler - Villa och Edsbyn favoriter

Dags för semifinaler - Villa och Edsbyn favoriter

Dags för semifinaler –  Villa & Edsbyn favoriter

Mars månad är månaden då alla vill lira bandy… tyvärr så är det bara få lag förunnat som får vara med och slåss om den ädlaste valören SM Guld!
Villa, Västerås, Bollnäs och Edsbyn är lagen som 2022/23 fortfarande har chansen att ta sig till Studenternas lördagen den 18 mars.

Kvalspelet är också igång redan, och vi kan lämna en rapport om herrarna som spelat omgång ett… Frillesås slog Åby Tjureda borta med 7-3 och Kungälv fixade ett sent kryss 2-2 på övertid mot Gripen Trollhättan… gamle målkungen Lukas Persson slog till i den 92:a minuten!
Kvalet där går vidare i morgon fredag och sen söndag, tisdag, fredag och söndag igen 12 mars i en serie där alla möter alla. Vi önskar lagen lycka till!

-----

Vi tar oss tillbaka till SM slutspelet nu… på lördag drar semifinalerna igång med Villa mot Bollnäs och Västerås mot Edsbyn.

Villa  Lidköping – Bollnäs GIF (Villa börjar hemma på lördag 19.00)
Speldagar: lördag 4 mars, måndag 6 mars, onsdag 8 mars.  Eventuella matcher fyra och fem spelas lördag 11 mars och måndag 13 mars.

Västerås SK – Edsbyns IF (Västerås börjar hemma lördag 17.00)
Speldagar: lördag 4 mars, tisdag 7 mars, torsdag 9 mars. Eventuella matcher fyra och fem spelas lördag 11 mars och måndag 13 mars.

Analys: Villa – Bollnäs
Två lag som kommer med mycket starkt självförtroende till denna semifinal… Villa efter en grym grundserie där man bara förlorade en gång och kryssade två, resten var segrar.  I slutspelets kvartsfinal mot Sirius så ångade man på och vann säkert i tre raka matcher med 20-8 i målskillnad!

Bollnäs i sin tur skrällde och blev trea i serien… något ingen trodde på förhand, snarare att Bollnäs skulle spela kval neråt. I kvartsfinalen så körde man i stort sett över lokalkollegan Broberg Söderhamn med 3-0 i matcher och 17-3 i målskillnad!

Kikar vi på poängligan för slutspelet så toppar såklart Christoffer Edlund med 7 (spelmål) och 3 assist på tre matcher. Tvåa är Erik Pettersson Bollnäs med 3 mål och 5 assist. Tim Persson 4+1 och Felix Pherson Villa 2+3… i Bollnäs så är Oskar Westh och Saku Hämäläinen bäst efter Erik Pettersson med 4 mål vardera på tre matcher.

Ja det saknas inte bra spelare i lagen… men vi måste ändå skriva att Christoffer Edlund och Erik Pettersson är två kuggar som verkligen betyder det där extra för både Villa och Bollnäs.  Tror tränarna i respektive lag lär grubbla rätt mycket på hur man ska få stopp på dessa starka poängmaskiner?
Nu är det inte bara mål som krävs, det krävs ett bra försvarsspel med… i Villa så ser det oerhört bra ut med rutinerade liberon, Martin Johansson och ett sen länge mycket samspelt försvar med målvakt Jesper Thimfors som siste utpost. Man har dessutom starka halvor och ett mittfält som är seriens bästa.
Ett komplett lag Villa som rättmätigt ska vara stora favoriter i denna semifinalserie.

Vad kan Bollnäs ha för chanser då?
Ja Bollnäs chans ligger nog i att fortsätta vara det lag där alla krigar för varandra i 90 + tillägg… man har avgjort en räcka av matcher denna säsong i slutminuterna där och med en härförare som, Erik Pettersson så har man kanske Sveriges mest komplette spelare på isen. Erik är både framspelare och målgörare samt en hårt jobbande spelare i laget som får med sig de andra.

Men det finns fler som kan kliva fram också, lyfter spelare som Oskar Westh som fått ett genombrott och sen bröderna Riku o Saku Hämäläinen som båda levererar match till match… Hans Andersson med massor av rutin samt försvaret med Leevi, Larsson, Wiik samt målvakt Erik Persson är såklart spelare som måste spela helt på topp om Bollnäs skall ha någon liten chans att rubba Villa i denna matchserie. Jag tror ändå Bollnäs är minst en klass bättre nu än då lagen möttes i serien… så även om Villa är stora favoriter så tror jag det kommer bli jämnare matcher både spel och målmässigt nu.

Som jag skrev tidigare så ger jag Villa 70-30 i procent. 3-0 eller 3-1 i matcher är väl ett tips som är logiskt… men jag ger ändå Giffarna en strimma av hopp om man kan skrälla i någon av de två första kamperna, då kan det komma in lite nerv i denna matchserie. Större under har skett och dessa två lag har haft massor av jämna slutspelsmatcher under 2000 talet. Känslan är ändå att Villa också kan plocka fram mer av detta stjärnlag, och då får Bollnäs jobba om man ska hänga med.

.....

Analys: Västerås SK – Edsbyns IF
Ja vilket drama det blev då VSK krigade sig till semifinal efter två avslutande sudden death segrar mot Vetlanda BK! Måste hålla upp Martin Landström här som avgjorde den första och sen även låg bakom segern senast och betydde 3-1 i serien med ett avgörande assist till Robin Andersson. Två spelare jag varnade för innan kvarten att de skulle kliva fram med. Vi tackar såklart också Vetlanda BK för en mycket fin säsong!

Nu ställs alltså VSK mot ett pånyttfött Edsbyns IF, ett byn som verkligen har varit ett lag som farit upp och ner i prestationer denna säsong. Västerås har också haft svårt att få till det fullt ut genom grundserien och i slutspelet… vad det beror på är svårt att säga för oss som inte har full koll om vad som händer runt laget… men så mycket kan vi säga att trots motgångar med skada nu på bäste målskytten (huvudskada), Daniel Johansson så har man ändå med en stark vilja och små marginaler tagit sig till semifinal… VBK hade ju en klockren i ribban där för femte match senast.

Bra gjort ändå av VSK, men nu krävs en betydligt högre nivå mot ett Edsbyn som fullkomligt körde över Sandvikens AIK i kvartsfinalen! Plötsligt stämde allt, både försvarsspel och anfallsspel där fler klev fram och ville vara med och avgöra matcher… tänker t.ex. på spelare som Martin Frid, Jimi Heinonen, Teemu Määttä och även Oscar Wikblad som haft en skadeperiod och tidigare inte riktigt kommit upp i sin normala nivå. Ja listan kan göras lång om vi kollar på Edsbyns trupp över bra spelare… får man till det i semifinalerna med så är det stor chans att det rödblå laget spelar en ny final den 18 mars, och då är man som vanligt att räkna med och svårslagna.

Vad ger jag VSK för chans? Ja jag tippade innan säsongen att Västerås skulle följa med Villa till en final på Studenternas… nu är jag inte lika säker efter en säsong där laget är bra men inte riktigt får till det spelmässigt… det läcks lite för mycket bakåt och hela försvaret med målvakt Henrik Kjellsson längst bak måste upp i kapacitet om man ska rå på byn nu. 

Det kommer bli en tuff kamp om mitten i denna matchserie… där avgörs mycket tror jag, och match ett nu på lördag kommer att bli otroligt viktig för VSK som också har tuffa kamper i ryggen bakom sig mot Vetlanda… medans byn har surfat lite mer och vunnit enkelt i sin serie mot SAIK.

Kanske är det bra med tuffa matcher också… speciellt då man vinner, så tror inte det är helt avgörande så för Mesta Mästarna… dock tror jag VSK är mer beroende av en ledning i denna kamp i bäst av fem. Jag tippar faktiskt fördel Edsbyn 60-40 i detta läge ändå… någonting lossnade i kvarten för byn och då är man tuffa att stå emot.

Mycket svårt att tippa antal matcher… kan bli vad som helst, vinner VSK första så tror jag på fem matcher… torskar man tror jag det kan bli 3-0 till byn med. Kommer de grönvita upp i en ny nivå med hela laget så kan man faktiskt både vinna semifinal och final… kapacitet finns, men då måste det fram nu direkt på lördag, finns inga marginaler och tid kvar nu att hoppas på.

Ja det var lite tankar om semin det… nu är det dags att ladda för lite Skid VM igen, hörs mer till veckan där vi sammanfattar lite kval och de två första semifinalerna.

Till dess får ni ha det så gott!
 

Torleif Wikströmtorleif.wikstrom@telia.com2023-03-02 09:31:00
Author

Fler artiklar om Sverige