Det är dags att vända på säsongen, Hammarby
Platt fall för Ivan Lebedev och Hammarby mot Motala.

Det är dags att vända på säsongen, Hammarby

Om en svårt bortaturné, torsken på bandyns dag och en avslutning som kommer bli avgörande.

Vi börjar närma oss slutet av säsongen. Hammarby parkerar på en 10:e plats i tabellen och skulle säsongen sluta idag hade vi spelat åttondelsfinal mot Broberg/Söderhamn. Egentligen ett ganska tacksamt scenario med tanke på hur säsongen har sett ut.

Frågan är om det ens blir slutspel för Bajen den här säsongen? Bandyns dag mot Motala var ett av säsongens lågvattenmärken, kanske det största hittills, men såkart bör de två derbytorskorna mot AIK också kvala in på den listan. Det blev förlust i lördags med 3-5 och de strax över 3000 åskådarna fick bevittna en andra halvlek som går till historien som en av de sämsta på bra länge. Tur att inträdet var gratis! 

För några säsonger sedan skulle en förlust hemma mot Motala ha betraktats som ett fiasko. Att årets upplaga av Hammarby förlorar mot Motala är förstås inte godkänt men ser man till truppen så kanske inte så oväntat. Hammarby har inte samma djup och spets på varje position längre som man än gång hade. Lägg till avstängningar och skador på två "stjärnspelare" och procentchansen till seger minskar. Det går bara att spekulera i hur Adam Gilljams (avstängd) och Ted Bergströms (skadad) medverkan skulle ha inneburit men klart är att duon hade behövts mot Motala.


Adam Gilljam är tillbaka mot Bollnäs efter sin tre matchers långa avstängning.

Med det sagt ska vi ska inte ta ifrån något från gästerna. På andra sidan står alltid ett motståndarlag och Motala ska ha beröm för hur man genomförde matchen. Ett offensivt och spelskickligt lag som har blivit bättre för varje säsong. Östgötarna vann matchen helt rättvist. 

Läget är ganska prekärt för Bajen. Nu väntar tre svåra bortamatcher och det är svårt att se hur Stefan Karlssons manskap ska få med sig tillräckligt med poäng därifrån för att hänga på i jakten mot slutspel. Bollnäs på Sävstaås (ondag 15/1), stentufft. Sandviken i Göransson Arena (onsdag 29/1), inte lättare. Vetlanda borta (fredag 17/1)? Brukar bli jämnt - kanske en eller i bästa fall två poäng.

Hammarby har bara vunnit en av åtta bortamatcher den här säsongen. Den kom mot ett Vänersborg utan Jocke Hedqvist på trettondag jul (vinst 7-2). 

Efter den svåra bortaturnén tar vi emot Villa Lidköping på Zinken innan Sandviken kommer på besök veckan därefter. Hemma i huvudstaden ska Bajen alltid vara favoriter men torskar man mot AIK och Motala på hemmais kan man också förlora mot Villa och SAIK. 


Tränare Stefan Karlsson måste börja koka ihop några segerrecpet i vinter.

Redan nu känns det som att de tre sista matcherna blir avgörande för hur säsongen slutar. Åby/Tjureda borta, Frillesås hemma och Broberg/Söderhamn borta. Här ska det vara sex poäng och i årets rekordjämna elitserie kommer full pott i avslutningen bli avgörande för att fixa en slutspelsbiljett.

En topp 6-placering känns i skrivande stund svårt att uppnå även om det är superjämnt i tabellen. Jag tror vi får sikta in oss på en plats mellan 7-10 och ta det vidare därifrån. Plats 11 innebär semester och plats 12-13 ska undvikas till varje pris då ett negativt kval väntar för de lagen. Nej tack, det vill jag inte vara med om. 

Visa nu att vi är bäst när det gäller, Hammarby. En säsong utan slutspel kan vi inte acceptera. 

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-01-13 14:15:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy