Dramatiken tätnar i semifinalerna - Bollnäs stod för jätteskräll

Dramatiken tätnar i semifinalerna - Bollnäs stod för jätteskräll

Dramatiken tätnar i semifinalerna – Bollnäs stod för jätteskräll

Ett skepp kommer lastat”… med vadå?  Svar: Röd/blå och Orange/blå dynamit!
Ja den gamla ramsan man lärde sig som liten känns idag i allra högsta grad levande igen… detta efter att de båda hälsingelagen var nere på nio och sen med både vilja samt en hel del marginaler, efter den 7 och 8 dagen i mars månad, håller hoppet om en SM Final vid liv!


Om vi börjar med tisdagens andra final i Svenska Fönster Arena i Edsbyn mellan byn och Västerås, så kom ett laddat och målmedvetet bortalag från gurkstaden rejält påkopplade och med en klar spelplan om hur man skulle neutralisera ett byn även på bortais. Joel Engström och Oscar Gröhn satte tonen innan paus då man gav Mesta Mästarna en 2-0 ledning… de rödblå startade sen med 1-2 genom Martin Frid på ett distansskott… repliken kom direkt från VSK då, Joel Engström med sitt andra mål för kvällen inte vill vara sämre, då han från distans i vänsterläge drar in bollen förbi en annars starkt spelande Henrik Karlström i hemmaburen.

Tre minuter senare så ligger bollen i målet bakom Henrik Kjellsson, hemmalagets skyttekung Oscar Wikblad har presenterat sig och det är 2-3 och så där spännande och ovisst som det ska vara i en semifinal. Det stora palavret kom efter målet som kommer från mycket snävt vänsterläge… ingen ser om bollen är inne och domarna konfererar en lång tid innan man till sist godkänner målet… tre minuters tillägg blev det då ”fru fortuna” denna gång var med de rödblå krigarna.

Vi letar oss fram till den 74:e minuten, då Magnus Joneby får stopp på en byspelare framför mål i fart… en liten knuff var det, men straff?
Straff blev det och unge Rasmus Skarps 19 år darrar inte på manchetten… då han med sitt sedvanliga knackskott stenhårt placerar bollen lågt bredvid en chanslös Kjellsson!

3-3 alltså och en avslutning med 4-2 i hörnor för byn innan förlängning. Där fixar VSK upp 6 hörnor på raken och ser heta ut… men då likt en ”Fågel Fenix som reser sig ur askan”, så slår han till igen, Oscar Wikblad och avgör denna match i den 102 minuten på Edsbyns första förlängningshörna.
Ja ett drama blev det och två lag som verkligen bjöd upp till dans inför drygt 1500 personer i Svenska Fönsters bandylada.
Kvitterat i matcher 1-1 där alltså… ikväll spelas match tre i ABB Arena i Västerås.

---

Så beger vi oss till Sparbanken Lidköping Arena igår, där Villa enligt alla experter rätt enkelt skulle spela sig till en ny SM Final efter två inledande segrar mot Bollnäs. Laget imponerade i den första hemmakampen förra lördagen, 12-4 då och 5-0 nästan direkt… nu såg visan ut att upprepa sig, då Joel Broberg och Martin Johansson (hörna) redan efter knappt åtta minuter skickat in två bollar bakom Erik Persson i bortaburen!

Peter Törnberg tränare i Bollnäs tog då en mycket tidig timeout för att samla laget… och visst hjälpte det. Denis Sadakov som redan innan missat ett friläge tar revansch då han lågt prickskjuter in 1-2 på en vänsterhörna bakom Jesper Thimfors. 18 minuter var spelade och nu en allt jämnare match spelmässigt med… båda lagen försvarar sig bra och bjuder inte på mycket… blir ett gäng hörnor åt båda håll innan kvällens matchvinnare, Erik Pettersson får på ett bra skott som Thimfors räddar… där på returen är bollnäs specielle slutspelsmålskytt, Saku Hämäläinen framme och på volley prickar han elegant och snabbtänkt in kvitteringen till 2-2 och paus!

Tråkiga skador i den andra rundan – och en oväntad segrare

Efter drickat så tätnar dramatiken och vi får se en bandy som blir svårbemästrad på den rätt dåliga isen där bollar hoppar och far lite som de vill. (Tycker Villa är värda bättre förutsättningar än så då man är landets just nu ledande klubb) Riku Hämäläinen, kanske Bollnäs största utropstecken denna säsong, får i den 48:e minuten på en hyfsad träff i ledet på en vänsterhörna, och Giffarna har vänt 0-2 till 3-2!

Bägge lagen trummar nu på och skapar mer och mer … målvakterna Erik Persson och Jesper Thimfors får verkligen jobba för dagpenningen och för sina lag… så i den 61:a minuten så lämnar Martin Karlsson centralt bollen till en inåkande Christoffer Edlund, framför en mur av vita Bollnässpelare får han på ett skott som ser ut att gå på någon och ställa Erik Persson, då den retfullt enkelt studsar förbi en förbluffad bortakeeper.

Ja Edlund har det i blodet liksom… på något sätt går bollarna in och man förstår varför han producerar så mycket i målväg under en säsong.
3-3 och nu svänger det hit och dit… Villa kör mer igen och även om Bollnäs med har nån chans, så är det inte oväntat då Martin Karlsson fixar ledningsmål efter en hörna… på nått sätt får han från nära håll in bollen i gröten framför muren, och Villa har vänt tillbaka till 4-3 i minut 71. Innan Edlunds 3-3 tio minuter tidigare så blir Jesper Thimfors skadad  efter kollision med Bollnässpelare… Thimfors ligger en längre stund vid målet och kan tyvärr inte fortsätta matchen… in i skarpt läge kommer reserven Anton Johansson.

Drygt 4000 personer får sen se Villa rada upp en del hörnor och nye Anton Johansson blixträdda ett jätteläge framför sitt eget mål på ett närskott… känslan är att Villa börjar få grepp på detta nu, men Erik Persson kliver då fram i målet och Bollnäs krigar enormt trots att deras stjärna, Erik Pettersson skadar sig då han flyger i luften vid läget innan då Johansson räddar…nu är goda råd dyra för Giffarna om man ska leva vidare i denna serie… Hans Andersson åker mer då EP är ute ur bilden och då liberon, Leevi Laitinen bestämmer sig, ja då kör han…upp på vänsterkanten och laddar skott - på nåt sätt så slinker den in bakom en olycklig Johansson, som vet att han borde grejat den.

4-4 och förlängning blir det.  Där blir det mer tillknäppt och den första förlängningsperioden mållös… sen kommer avgörandet, då Erik Pettersson är tillbaka och med ett distinkt skott mitt i slottet frälser han Bollnäs och tar matchserien till ny kamp på lördag!

Ja en mycket underhållande match som hade det mesta…dock så  såg lagen mellan varven lite trötta ut efter tre fighter sen i lördags… nu hoppas vi både Jesper Thimfors och Erik Pettersson kan spela på lördag efter sina skador.

Måste väl skrivas också att inga matcher är klara för än de spelats… något som de så kallade experterna borde ha lärt sig vid det här laget. Villa åker på sin första hemmaförlust för säsongen, och visst var de skyhöga favoriter och en skräll att Bollnäs fixade detta… men Bollnäs visade hemma senast (5-6) att man inte tänker ge sig, och på något sätt så hittade man kraft och en väg att ta detta till match fyra på lördag… det måste vi ge dem kredit för i en match som hade kunnat sluta med hemmaseger också.

Nu var det jämnt och visst hade Villa också lägen där domaren kunde blåst straff… men på något sätt så jämnar sånt där ut sig i längden, senast så föll ju Bollnäs Saku H i slutet då han fälls av en skridsko från Villaspelare, sen avgör Villa efter det… lite så jag menar.
Vi tackar lagen för en härlig kamp och nu väntar nog ett betydligt mer fullsatt SBB Arena i Bollnäs på lördag än senast… sista chansen nu för Bollnäspubliken att se sitt succélag spela bandy hemma denna säsong! Vi hoppas på nån buss från Villa med såklart… är ju lördag då så lite lättare att åka dessa långa resor.

Ikväll får vi se vilka lag av VSK och Edsbyn som sätter sig i förarsätet?

Kort om kvalet till elitserien med, där tre lag gör upp… efter fyra matcher har Gripen 6 poäng , Frillesås och Kungälv båda på 5 medans Åby Tjureda är sist på 0 poäng. Allt avgörs nu de sista två omgångarna… fredag och söndag spelas de, matchen Kungälv mot Frillesås i morgon kan bli väldigt avgörande i kampen mellan de två lagen… Gripen bör fixa detta då man har ett redan avsågat Åby borta o sen Kungälv hemma.
Ja det var allt det…

Ha det gott nu… jag återkommer med mer bandysummeringar på söndag!
 

Torleif Wikströmtorleif.wikstrom@telia.com2023-03-09 08:30:00
Author

Fler artiklar om Sverige