ABB Arena Nord, 2019-01-16 19:00

Västerås - Tingsryd
4 - 1

Dubbla segrar för Frillesås

Frillesås Bandy följde upp Faik: s seger från fredagskvällen med att även de ta en välbehövlig tvåpoängare när Jönköping besegrades hemma på Sjöaremossen med 6-3, 2-2.

Frillesås AIK, farmarlag till Frillesås BK, vann en jämn tillställning mot Vildkatterna, Surte BK:s B-lag, med 6-5 efter 2-2 i halvlek. Frillesås målskyttar i första halvlek var Glenn Sandersson och Daniel Gunnarsson. I andra går kissemissarna fram till 5-2 efter 55 minuter innan Faik vaknar till på nytt. Glenn gör tre raka mål inom trettio minuter och på övertid kan Pontus Bohlin avgöra med sitt 6-5. Bäst i Faik denna kväll var vikarierande målvakten Mats Karlsson.

Sporrade av detta började Frillesås BK piggt hemma mot Jönköping på lördagseftermiddagen och kan ta ledningen i den 6: e minuten genom Fredrik Brandin. Johan Jenefeldt avancerade fram efter sin högerkant och kan nere vid JB:s kortlinje lägga in bollen snett inåt till Brandin som trycker in 1-0. Det är mer kamp än skönspel och få anfall där man har mer än fyra-fem passningar på rad. Framför allt gästerna praktiserar långt spel från egen backlinje upp mot deras anfallare. Deras kvittering kommer i den 18: e minuten. Efter tafatt försvarsspel framför Johan Wiman i hemmamålet där flera Frillesåsspelare står och tittar så kan Dennis Einemo lirka fram bollen till Kalle Ahlgren som petar in bollen i mål.

Fortsatt är det inget skönspel utan en typisk match mellan de här två lagen där viljan ofta är större än kvalitén. På en hörna i den 35: e minuten kan Frillesås återta ledningen och på nytt är det Brandin som visar var skåpet ska stå. Med några minuters tillägg av första halvlek satt man och hoppades på att Frillesås skulle kunna mobilisera kraft och energi att hålla sin ledning tiden ut. Men ack vad man bedrog sig. På en riktig indianare från hemmaförsvaret i den 46: e minuten kunde Mattias Norell snappa upp bollen och servera Oscar Henriksson ett fritt läge fram till 2-2.

Likt den första halvleken startar Frillesås bra även i den andra. Efter cirka fem minuter serverar Johan Jenefeldt åter fram bollen till Brandin. Han accelererar förbi sin försvarare på högerkanten och kan elegant lyfta in bollen i bortre burgaveln. Spelet är fortsatt jämnt med lite övertag för hemmalaget och de gånger gästerna kommer fram spelar Johan Wiman mycket bra i målet, vilket han gör matchen igenom. I den 62: a blir Ante Grip fasthållen i JB:s straffområde med straff som följd för Frillesås. Brandin klipper till och JB:s målvakt kan sånär rädda men klarar inte att hålla bollen på rätt sida mållinjen utan linjemannen blåser för Frillesåsmål. Vilda protester kommer från de rödklädda men domarna är obevekliga vilket gör Kalle Ahlgren så pass upprörd att han utvisas för olämpligt uppträdande. JB:s målvakt är heller inte speciellt glad utan tar flera bollar ur bollkorgen och hivar bort de ut i skogen. Detta lämnas dock utan åtgärd från de randiga.

Bara minuten senare får JB möjligheten att reducera då också de tilldöms straff. Men för första gången denna säsong så missar Henriksson och prickar stolpen hos Wiman. Chanserna är inte många för någotdera av lagen men strömöjligheter dyker upp, ibland ur tomma intet när motståndarna tappar boll helt oväntat. I den 75: e kommer Brandin igenom och blir nerdragen och en ny straff för Frillesås. Denna gång sitter straffen stensäkert och Brandin gör därmed sitt femte mål för dagen. JB tar timeout för att försöka hitta på något under sista kvarten men närmare än 5-3 kommer man inte. Det målet kommer i den 90: e minuten genom Roger Johansson på pass från Jimmie Magnusson. Johan är på den men klarar inte av att styra den utanför sin stolpe. Med drygt två minuter kvar sätter Ante den berömda spiken i kistan då han på ett lyft från Robin Mohlén elegant lyfter in 6-3 vilket blir slutresultatet.

Dagens domarteam gav jag en riktig skrapa senast de gästade Sjöaremossen vid Frillesås match mot Gripen. Tyvärr var det inte mycket bättre insats från deras sida idag men denna gång var det i alla fal lika dåligt åt båda håll, kanske till och med fördel åt Frillesåshållet. Men en situation jag reagerade vid var när Joakim Strömbäck åkte på en smäll och blev liggande kvar på isen. Domarna blåste frislag för Frillesås men trots att han blev liggande kvar på isen en bra bit från frislagsplatsen var det ingen av domarna som hade engagemang att åka fram för att kolla av hur det gick med honom. Alla tre stod, på var sin position, cirka tjugo meter från platsen och bara tittade på de Frillesåsspelarna som stod runt Joakim. Efter ett par minuter blev han hjälpt upp på benen av sina lagkamrater men utan en endaste fråga från domarteamet hur det gick med honom. Undrar om det hade sett likadant ut från teamet om det var Sandviken-Edsbyn som varit på isen.

I och med att Laik idag vann mot Tranås och Åtvidaberg och Nässjö förlorade har kampen om platserna ovanför det nedre kvalstrecket hårdnat betydligt. Med två omgångar kvar har Frillesås med sina 19 poäng bara en pinne upp till rätt sida strecket där tre lag, Laik, Åtvid och Nässjö befinner sig på 20 poäng. Nästa omgång spelas redan nu på onsdag och de ställs Frillesås mot redan kvalklara Blåsut, Nässjö möter Laik och Åtvid ställs mot Jönköping.

Truppen mot Jönköping: Johan Wiman, Marcus Blickander, Niklas Wiklander, Simon Stenvall, Johan Jenefeldt, Glenn Sandersson, Robin Mohlén, Joakim Strömbäck, Fredrik Brandin, Rasmus Olsson, Ante Grip, Mattias Olausson, Daniel Gunnarsson, David Längefors.

Poängstatistik: Fredrik Brandin 5+0, Ante Grip 1+0, Robin Mohlén 0+2, Johan Jenefeldt 0+2.