Elitserien 2020/21 - tabelltips 1-7

Elitserien 2020/21 - tabelltips 1-7

SvenskaFans tar sig an uppgiften att spå den kommande säsongen i bandyns elit.

Vi får väl se vad som händer med bandysäsongen i år. Under torsdagen kom beskedet att fredagens premiärmatch på Sävstaås mellan Bollnäs - Tellus ställs in och sedan tidigare har vi en uppskjuten premiär på söndag i Västerås mellan VSK - Vetlanda. Lägg till att Frillesås - Broberg/Söderhamn ställs in på grund av isproblem och tre av premiäromgångens sju matcher blir inte av.

Några matcher kommer ju trots allt spelas under fredagskvällen och vi har en match på lördag. Då vi har tippat den nedre halvan av tabellen kommer här resten av tipset. 

Vi får återkomma med nya besked gällande säsongen, det kan trilla in relativt snabbt nu. 

Läs mer: Elitserien 2020/21 - tabelltips 8-14

1. Edsbyn

Hälsingelaget gjorde en fantastisk fjolårssäsong och vann 22/26 matcher i grundserien och tog dessutom hem SM-finalen på Studan mot Villa Lidköping. Magnus ”Kuben” Olssons manskap var helt klart värdiga mästare och har fått behålla stora delar av laget. Visst kommer den skridskostarke och sevärde spelaren Tuomas Määttä att saknas i offensiven i år men klubben har breddat truppen med bröderna Öhrlund (Robin och Jesper). Om Robin Öhrlund tar ett ytterligare kliv i sin utveckling har "byn" ett kapital, det ska bli intressant att följa hans resa denna säsong. Edsbyn har överraskande nog inte fått så många ”vinnartips” på sig inför årets upplaga av Elitserien. Bara ett av seriens 14 lag tror att ”byn” försvarar sitt guld. Jag tror att man har goda chanser att stå i en final igen. Det finns en stabilitet och trygghet i Edsbyn som kommer bära långt. Det kommer bli åka av i Svenska Fönster Arena och ingen rolig bortaresa för motståndarlagen.

2. Villa Lidköping
Villa slutade på en andraplats i grundserien ifjol och föll i SM-finalen mot Edsbyn med 1-5. Västgötarna har förstärkt inför den här säsongen med superskytten Christoffer Edlund och den meriterade halven Erik Säfström, tillsammans är det två klassförvärv. Hela 10 av Elitseriens 14 lag tippar att Villa tar SM-titeln i år så man har ett ganska tungt favoritskap att bära. Revanschlustan borde vara stor efter finalförlusten i mars. Lägg till att man tog hem Svenska Cupen och jag förstår alla vinnartips – men känns inte laget lite väl favorittippat bland elitserieklubbarna? Jag tycker att Edsbyn har glömts bort lite i sammanhanget, något som tränare Magnus ”Kuben” Olsson säkert inte har något emot. De offensiva spelarna Johan Esplund och Joakim Andersson har lämnat Villa men Christoffer Edlund är såklart en riktig fullträff på topp.

3. AIK
Gör sin andra säsong i Elitserien och har satsat hårt. Målsättningen är guld men för det krävs det ett gediget lagspel. Om alla bitar faller på plats är men en giftig utmanare, det är ett gäng nya spelare i laget men får man ihop det över en hel säsong? Det ska bli intressant att se hur pass snabbt spelet sitter. Solna-gänget visade redan i Svenska Cupen att man kan gå långt. Även om Svenska Cupen är en kort och intensiv turnering så tog man sig till final. Om man tar sig till Studan redan den här säsongen är för tidigt att sia om men en topp 3-placering måste det bli sett till spelarna som Magnus Muhrén förfogar över. AIK kliver dessutom in i Gubbängshallen och lämnar Bergshamra IP bakom sig, en faktor som såklart kommer stärka laget.

4. Västerås
Har tippat sig själva som vinnare inför säsongen och det är kul att se att laget själva har en stark tro på det man gör. Bär det hela vägen till Studenternas då? Kanske. Martin Landström kommer saknas men det finns kvalitet i resten av laget. En frisk Jesper Jonsson kan betyda mycket för VSK och tillsammans med hans tidigare Vetlanda-kompanjon, Daniel Johansson, kommer duon kunna plocka värdefulla poäng för laget. Johansson stod för fina 42 poäng (28+14) förra säsongen på 26 seriematcher. Det finns också flera spelare som varit med i laget länge som Magnus Joneby, Tobias Holmberg och Oscar Gröhn. Det skapar en trygghet i föreningen. Michael Carlsson är en duktig tränare och det finns en vinnarkultur i det grönvita laget. VSK kommer ta sina poäng under säsongen och vara med och utmana när det blir dags för slutspel. 


Tobias Holmberg, VSK. 

5. Hammarby
Huvudstadslaget hade ingen rolig fjolårssäsong och behöver rycka upp sig det här året. Sett till truppen, framför allt den offensiva delen, ska det bli ett par hack högre upp i tabellen när vi summerar den. Christoffer Fagerström är en av seriens bästa anfallare och Daniel Mossberg kommer bidra med värdefull rutin på mittfältet. På halvorna finns den suveräne skridskoåkaren Robin Sundin och mångsidige David Pizzoni att luta sig mot. Tränare Pierre Roos har många bra spelare att bygga laget kring men som alltid gäller det att få ihop det. Defensivet är man inte lika väl rustade, förvisso kommer nyförvärvet Pavel Bulatov tillföra en del spets och rutin men försvarslinjen är inte Bajens starkaste lagdel. Trots det är känslan är att Hammarby står mycket bättre rustade i år och en viktig uppgift blir, förutom att klättra i tabellen, att besegra AIK i säsongens derbyn.

6. Sandviken
Det snackas inte så mycket om SAIK inför den här säsongen men man var starka i Svenska Cupen. Sandviken tog hem sin grupp efter tre raka segrar mot Hammarby, Vetlanda och Villa Lidköping. Det blev förlust mot AIK i semifinalen med 2-5. SAIK har varken den bredaste eller spetsigaste truppen i serien men det finns en stor individuell kvalitet i mittfältare Daniel Berlin och målvakt Joel Othén. Tränare Jocke Forslund hade nog gärna behållit både Erik Säfström och Linus Pettersson som är två rejäla förluster. Men när grundserien väl går mot sitt slut tror jag ändå SAIK får ihop det och står som ett kvartsfinallag. Sandviken verkar samspelta, det kommer vara en fördel så här tidigt på säsongen. Utmaningen blir att hålla spelet uppe fram till slutet.

7. Bollnäs
Var vårens stora ”snackis” med uppsagda spelarkontrakt, ekonomi och styrelse i fokus. Nu verkar det ha lugnat ned sig på Sävstaås och laget man ställer ut på banan ser trots omständigheterna ändå stabilt ut. Back-ikonen Andreas Westh kommer lämna ett stort tomrum efter sig men det finns andra trotjänare som kan axla manteln. Här ser jag Per Hellmyrs som den naturliga fanbäraren som kommer få ta ett stort ansvar denna säsong. Nu har man fått ihop en trupp som skiljer sig lite från det manskap man mönstrade förra säsongen men kvar finns ändå spelare som kan klubben. Jag tror Bollnäs kommer hamna i mitten av tabellen och kanske ta en kvartsfinalplats. Christian Mickelsson är en notorisk målskytt och Patrik Nilsson kommer kruta in en del bollar med. ”Vi gör det tillsammans” är föreningens slogan och lever man upp till det blir det nog en säsong man kan se positivt tillbaka på. 

Läs mer: Bollnäs-reds tabelltips inför säsongen

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-11-13 09:00:00

Fler artiklar om Sverige