Elitserien 2020/21 - tabelltips 8-14

Elitserien 2020/21 - tabelltips 8-14

SvenskaFans tar sig an uppgiften att spå den kommande säsongen i bandyns elit.

Det har kommit en del tips ute i "mediavärlden" inför säsongen. Vissa var tidigt ute och började redan i våras (kamikazeuppdrag) men det är väl under hösten som man har bäst underlag för att göra en någorlunda uppskattning om vad lagen har för chanser. Att tippa tabeller är lika svårt som det är kul. Det finns något konkret och spännande över det, själv tycker jag att det är ett roligt sätt att ladda upp inför säsongen.

SvenskaFans-kollega Torleif Wikström på Bollnäs-red (och tidigare bandyredaktör på sajten) gav sin syn på saken igår. Vi tycker lika om en del lag men har också placeringar som skiljer oss åt. 

Vi börjar nedräkningen från plats 8 - 14 och återkommer med den andra delen imorgon.

8. Broberg/Söderhamn
Slutade på en sjätteplats i serien förra säsongen men hade ingenting att hämta i kvartsfinalen mot Sandviken. Har fått behålla både Martin Söderberg och Jonas Engström som är två viktiga spelare för ”Gurts” offensiv. Bakåt har man tappat Robert Rimgård men kvar finns Magnus Fryklund som bidrar med mycket hjärta, fysiskt spel och inställning. Det är svårt att tippa hur Brobergs säsong kommer att arta sig. Söderhamns-gänget borde sluta omkring plats 7-9 men är kanske lite för tunna för att klättra högre upp? En slutspelsplats bör laget fixa, hur långt laget räcker till där hänger nog på om klubben själva kan lägga in en till växel när det drar ihop sig i februari.

9. IFK Vänersborg
Västgötarna anförda av Ari Holopainen har tappat bröderna Öhrlund till Edsbyn där framför allt Robin kommer bli en kännbar förlust. In, jämfört med truppen ijfol, har den erfarna anfallaren Markus Kumpuoja tillkommit. Finländaren kanske kan få en nytändning i Vänersborg och får han hålla sig skadefri under säsongen kommer han bidra med mycket nytta i den offensiva delen. På mittfältet har man även fått förstärkning i form av Ilja Grachev, ett kanonförvärv som har mycket bandykunnande i sig. Även Jakob Jenefeldt från Frillesås är ett spännande nytillskott. Det känns som Vänersborg kommer lyfta sig den här säsongen trots att Öhrlunds lirar i röd och inte blå tröja. Ifjol undvik man negativt kval tack vare insatsen mot Sirius i sista matchen. Den här säsongen bör man gå för slutspel och det tror jag man grejar.

10. IK Sirius
Uppsala-laget fick kvala sig kvar ifjol och var nära att trilla ned till Allsvenskan men löste kontraktet i grevens tid. Inför den här säsongen har klubben tappat Victor Lundberg till Sandviken men förstärkt med Ted Bergström, ifjol anfallsspets i Hammarby. Sirius inledde fjolårets elitseriesäsong starkt men var ruskigt svaga mot slutet. Sirius var en av klubbarna som släppte in flest mål i serien och tränare Esa Määttä måste ordna till defensiven om det ska bli bättring den här säsongen. Jag tror laget har potential att resa sig och är för bra för att undvika negativt kvalspel igen. För att nå en slutspelsplats krävs det att några tongivande spelare kliver fram. Det finns en rad namn som har kapacitet att lyfta klubben i tabellen. Ted Haraldsson, Teemu Määttä och Jimi Heinonen för att nämna några. Ted Bergströms målskytte blir en nyckel på topp. 


Mittfältaren Teemu Määttä i Sirius.

11. Vetlanda BK
Det är svårt att veta var man har smålänningarna den här säsongen. Laget gjorde ingen vidare insats i Svenska Cupen och har tappat några spelare inför säsongen, både Niklas Gälman och ytterhalven Tobias Nyberg är två tunga tapp. Offensivt har man dock förstärkt, och det rejält. SM-finalisten Joakim Andersson har vänt hem efter sin sejour i Villa och Åby/Tjuredas målkung Filip Bringe kommer vara nyttig på topp. Den anfallsduon ser på förhand sylvass ut och kommer på egen hand säkert avgöra en del matcher till VBK:s favör. Men mittfält och försvar ser inte lika förtroendeingivande ut och truppen känns tunn. Det är upp till bevis för Mattias Rhenholms manskap som trots offensiv spets lär gå mot en ganska tuff säsong i Elitserien. 
 
12. IFK Motala
Det känns hårt att placera östgötarna här. Jag gillar det Mattias Sjöholm har byggt upp i föreningen och ifjol tog man en hedersam åttonde plats i tabellen. Laget knep den första åttondelsfinalen mot VBK men i den andra matchen föll man och kvartsfinalplatsen gick upp i rök. När andra lag har förstärkt tror jag Motala kan få det svårt att nå en åttondelsfinal igen, konkurrensen är tuffare. Det kommer att bli ett getingbo om platserna 8-12 i tabellen. I Motala finns en trygghet och ett spel som jag tror kan ge framgång i år igen. Men frågan är hur långt det räcker? Det finns potential att överraska men i grunden bör några lag vara starkare sett över en hel säsong. Det kommer, likt ifol, avgöras in i det sista vilka placeringar som klubbarna tar i den här "regionen av tabellen". 

13. IK Tellus
Är tillbaka i Elitserien igen efter en stark säsong i Allsvenskan ifjol. Nu har man fått nya träningsförhållanden med Gubbängshallen och det kommer såklart stärka både Tellus och övriga Stockholmsklubbar. Finns en del spelare som varit med i klubben länge och har rutin från bandyns högsta serie. Martin Krigh, Hampus Krantz och Aksel Örn Ekblom för att nämna några. Det blir spännande att se vad nyförvärvet från Broberg, Marcus Wikman, kan tillföra på mitten. Tellus kommer såklart få sikta in sig på att hålla sig kvar. Klubben från Midsommarkransen slåss med Frillesås om vilket lag som undviker nedflyttning. Jag tror ändå att ”jordens lag” lyckas skrapa ihop fler poäng än Frillesås som tappat många viktiga kuggar inför säsongen. Men det blir en kamp in på slutet…

14. Frillesås BK
Knep ihop elva poäng ifjol och höll sig kvar i kvalspelet när en förnyad elitserieplats stod på spel. Frillesås har tappat nyckelspelare i alla led. Den sevärde målvakten Jakob Hugoh, fanbäraren och mittfältskuggen Jakob Jenefeldt och anfallaren Adam Rudell har alla lämnat laget för spel med andra klubbar denna säsong. Laget från Halland kommer få tampas med Tellus om att undvika nedflyttning, så enkelt är det. På idylliska Sjöaremossen ska man ta sina poäng. Frågan är hur många matcher det blir där och om man lyckas hålla Tellus bakom sig? På förhand ser laget ut som seriens jumbo men det ska spelas om det. Frillesås har bara allt att vinna. Man vet om att man är lite bortglömda och nederlagstippade. Klubben får slå ur underläge!

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-11-12 09:00:00

Fler artiklar om Sverige