Förlust i annandagsderbyt

Efter fem raka segrar och ledning 5-1 en bit in i andra halvlek tog det tvärstopp, då GT/76 gjorde fem raka mål och tog hem segern på Sollentunavallen på annandagen.

HIK har inlett säsongen 2022/23 på ett mycket bra sätt, och med bortavinster mot toppkonkurrenter som Djurgården och GT/76 har tabellen varit en trevlig läsning efter matcherna. Men, nu kom alltså första förlusten, på hemmaplan, mot GT (som vi alltså slog borta i Gubbängshallen för en dryg vecka sedan), inför relativt välfyllda läktare (102 personer) på Sollentunavallen, på självaste annandagen. Trist, minst sagt...

...och med den plötsliga förändringen i a-lagstruppen som innebar att spelmotorn Willy Johansson helt plötsigt gick över till Djurgården, ser det ut som att det kan bli en rejäl kamp om att hålla ställningarna i toppstriden framöver. Vi möter nämligen UNIK/BoIS borta i nästa match (som vi vann över hemma, med nöd och näppe), Djurgården efterföljande match (som alltså förstärkt sin trupp med ovan nämnde Willy, och som slog självaste serieledarna Gustavsberg med klara 7-2 på annandagen), och senare i januari tar vi oss an just nämnda "Gurra" första gången (andra gången blir i serieepilogen). Tufft schema för ett trupp som just förlorat sin kanske viktigaste spelare.

Men vad hände då på annandagen? Ja, vi i The Lundeners värmde upp med klassisk bandylunch på Stinsvillan (pyttipanna, ägg, rödbetor och gott att dricka), för att sedan (i god tid för en gångs skull) ta oss ner till Sollentunavallen, där drygt 100 personer samlats för match mot rivalen GT/76.
Med på både förträff och själva matcharrangemanget var Erik från HIKs framgångsrika u-lag, som filmade och intervjuade. Tanken är att filmmaterialet ska bli en liten "dokumentär" om HIK och den trevliga annandagsbandyn, som ju är något av en svensk idrottsklassiker.

Bollkastningsbollar inköptes, bandYrollen hängdes upp, och vi ställde oss på "vår sektion" på Sollentunavallens lilla läktare. Matchen startade och inleddes med ett ganska stort övertag i målchanser och bollinnehav för bortalaget GT i gult och blått. HIK tog dock ledningen på hörna genom förre GT-spelaren Rasmus Hård efter knappt två minuter, men överlag under den första kvarten var det bortalaget som stod för det mesta av grannlåten. HIK lyckades dock freda sitt mål genom en kombination av tur och skicklighet, och en mycket dutktig Arvid Johansson i hemmamålet.
När HIK gjorde 2-0 (genom comeback-spelaren Olle Bolkéus) började HIK ta initiativet i matchen. Bästa perioden för hemmalaget var från detta skede och fram till halvtidsvilan. Hård satte 3-0 på straff, och senare även 4-0 genom ett spelmål. Före detta HIK-spelaren Carl Lannes reducerade för de blågula strax innan paus, men det kändes ganska bra att gå till HIKs bandycafé i paus med en relativt bekväm tremålsledning.

Inne i cafét var det trångt, då stora delar av den 100+ personer stora publiken samlades i lokalen. Jag och mina vänner i The Lundeners fick ta emot en tavla som förkunnade att vi nyligen (Kalix U borta 10/12) nådde 100 raka seriematcher med HIK. En tavla föreställande undertecknad samt en chokladask var presenterna. Tack!

I andra halvlekens inledning fick GT en straff, som man dock brände. Lite senare kunde HIK utöka till 5-1 genom Joel Portinsson (matchminut 49).
Blev GT knäckta av detta? Absolut inte!
Bortalaget tog över tillställningen helt och mål efter mål trillade in. 5-1 blev 5-2, 5-3, 5-4, 5-5 och slutligen 5-6.
En kombination av ett ytterst taggat och tempofyllt GT som verkligen lade i högsta växeln, kombinerat med ett räddhågset och paralyserat HIK ledde till att GT slutligen kunde ta hem de två poängen. Jag vet inte när HIK senast ledde med fyra mål en bit in i andra halvlek, för att sedan förlora. Kanske har det aldrig hänt under mina dryga 30 år på läktaren? Inget som jag kommer ihåg på rak arm i alla fall.

Hatten av för Tellus nyblivna farmarlag (GT/76 får alltså inte avancera högre än division 1-nivå från och med denna säsong), samtidigt som HIK behöver rannsaka sig själva och diskutera igenom hur det kunde braka ihop så fullständigt i andra halvlek. Det var många konfunderade miner på läktaren när domaren blåste av. Vad hände egentligen? HIKs spelare kom trots den snöpliga förlusten fram och tackade Lundeners för vårat hejande, men någon "segervåg" blev det ju inte, av naturliga skäl. De få bortasupportrarna (max 10-12 stycken) var desto gladare.

Vi rafsade ihop våra flaggor och tog en gravöl i Tureberg, och försökte analysera vad som just hade hänt framför våra ögon. Det vi kunde komma fram till helt enigt var att denna smärre kollaps förmodligen inte hade inträffat om vår före detta speldirigent Willy Johansson hade varit kvar i laget. Nu går HIK, som nämndes tidigt i detta stycke, in i en riktigt tuff matchperiod. Blir vi fågel eller fisk efter dessa tuffa matcher? Det återstår att se!

Nästa match blir alltså på bortaplan, i Recover-hallen i Uppsala, då UNIK/BoIS tar emot Lunden på Trettondagen klockan 15:00.

Matchfakta:
Helenelunds IK - GT/76 5-6
(4-1)
Publik; 102, 8 stöttande Lundeners + några flaggviftande och hejande hangarounds. Max 10-12 bortasupportrar.4
Straffar: 1-1 (HIKs i mål, GTs räddad)
Hörnor: 9-10.
Utvisningminuter: 10 x 4 för HIK, 10 x 5 för GT.
Målskyttar HIK: Hård 3, Portinsson 1, Bolkéus 1.
Målskyttar GT: Bryngelsson 2, Svedebäck 1, Lannes 1, Larsson 1, Andersson 1.