Förlust för Ljusdal i Västerås

Ljusdal gjorde en stark insats mot Västerås ikväll men förlorade till slut med 5-3 och vinstsviten stannar därmed vid två matcher.

LBK äntrar isen först i det oerhört snygga bortastället! Det är nog dags för ett upprop att göra det till förstaställ så man får se det även hemma på Idrottsparken! VSK spelar i sitt klassiskt vita och gröna hemmaställ.

Domare Håkan Sjösten blåser igång matchen och Västerås inleder med hög press och dikterar villkoren, sju minuter in på matchen kommer Pekka Rintala i vänsterläge och dundrar in 1-0 för hemmalaget! Bara två minuter senare kommer Janne Rintala och utökar ledningen till 2-0! En veritabel mardrömsöppning och detta i en period när man varit en man mer på banan sedan VSKs Magnus Joneby blivit utvisad i den sjätte minuten. Ljusdals tränare, Björn "Böna" Eriksson tar time out vilket i detta läge känns helt rätt för att samla ihop styrkorna igen. I den 16:e minuten blir Ljusdalssonen Oscar Robertsson utvisad efter att ha fällt Jonas Pettersson och därefter skaffar Ljusdal fram hörnor i den 19:e respektive den 20:e minuten varav den den sista är närmast att resultera. Tre minuter efter detta är det dags för skyttekungen Tobias Björklund att presentera sig och reducerar till 2-1! Ljusdal tar över matchen mer och mer och skaffar också fram tre hörnor inom loppet av fyra minuter men Movitz lyckas freda målet vid samtliga tillfällen. Istället får VSK hörna i den 35:e minuten och Anders Bruun skjuter ett lågt skott som letar sig in i ljusdalsmålet fram till 3-1. Ljusdal fortsätter att spela offensivt och först har Jonas Engström ett bra läge i den 38:e minuten och strax efteråt har Kalle Mårtensson en bra målchans men Movitz gör två bra räddningar.

Den största skillnaden mellan lagen i första halvlek har varit effektiviteten, VSK har tagit vara på sina chanser och siffrorna på resultattavlan speglar inte helt hur matchbilden sett ut.

Det är lite glest på läktarna i ABB arena men finfrämmande är det genom i första hand Ljusdal Lightnings, även förbundskaptenen Franco Bergman är närvarande men det är ju inte av lika stor betydelse.

Ljusdal inleder den andra halvleken med att spela sig fram till två hörnor men skärpan finns inte riktigt i hörnskyttet så här långt i matchen, istället blir LBKs Daniel Rexin utvisad i den 51:a minuten, en så kallad "bra utvisning" eftersom Oscar Gröhn annars haft öppen gata. Rexin får dock inte sitta på botbänken mer än ett par minuter eftersom Jonas Nilsson bryter in i straffområdet och gör 4-1 i den 54:e minuten. VSK har så här långt i andra halvlek haft ett stort spelövertag och Ljusdal har svårt att få till något eget spel. VSK har matchen i ett fast grepp men i den 68:e minuten kommer
Rexin fri men tappar bollen och Movitz kan rädda ut till en resultatlös hörna. Minuten senare revanscherar sig Rexin när han tar sig in i straffområdet och görs ner, den efterföljande straffen dundrar Tobias Björklund upp i vänstra krysset till 4-2! Efter 79 spelade minuter är Jonas Engström på väg igenom men Anders Bruun hakar upp honom och blir utvisad för fasthållning, strax efteråt är både Engström och Mårtensson helt frispelade men ingen av dom får ordning på nystanet! I den 84:e minuten skaffar Ljusdal fram ännu en hörna och denna gång lyckas Jonas Pettersson
göra 4-3! I anfallet efter rundar VSKs Mikael Olsson Jonas Svensson i Ljusdalsmålet men Mathias Sand hinner upp bollen på mållinjen och rensar! Lyckan varar dock inte så länge eftersom Pekka Rintala gör sitt andra mål för kvällen när han gör 5-3 på ett inspel från kanten. Ljusdal skaffar fram ytterligare en resultatlös hörna innan Sjöstedt blåser av matchen.

Ljusdal gör en mycket bra insats idag och en förlust mot VSK är sannerligen inget att skämmas över men ska Ljusdal kunna störa topplagen måste utdelningen på de fasta situationerna vara bättre och det finns det tid att träna på nu när det blir landslagsuppehåll i tio dagar. Nästa match för LBK spelas den 19:e december på bortaplan mot Motala. En oerhört viktig match mot ett lag som är väldigt svårspelade hemma på Isstadion i Motala, men det finns alla möjligheter till att revansch för den onödiga förlusten på hemmaplan där Ljusdal tappade en tvåmålsledning i slutet på matchen.

Bäst i hemmalaget för kvällen var Jonas Nilsson. I Ljusdal var målvakten Jonas Svensson som vanligt mycket bra!

En eloge även till Radioljusdals Micke Svärd som refererade matchen alldeles eminent!