Förlust i serieavslutningen

GT/76 vann relativt enkelt i Gubbängens bandyhall mot ett initiativlöst Helenelund, och tog därmed andraplatsen i division 1 östra, och förpassade därmed alltså HIK till tredjeplatsen.

Så var det då alltså dags för sista seriematchen, tillika avslutningsmatchen borta mot GT/76, som på papperet inte såg så lätt ut. Tyvärr skulle det visa sig bli precis så. GT/76 har skuggat HIK i princip hela säsongen, och med de många flyttade matcherna pga covid har det varit en i princip alltid haltande tabell denna säsong. Dessutom spelades ju division 1 östra med elva lag, så med udda lag var det ju redan knepigt nog att se en rättvis tabell under något enda tillfälle under säsongen. Faktum var att GT/76 spelade match även på lördagen (11-1 mot Örebro SK U), och var det något som skulle tala för att HIK skulle kunna störa GT denna dag var det just att de hade en match i benen sedan dagen innan. Men... det märktes inte. Snarare såg det ut som att HIK hade spelat dagen innan, och inte hemmalaget från söderort.

Det här var HIKs första match i Gubbängens skridsko- och bandyhall, och rent statistiskt har HIK haft problem när de spelat i inomhushallar. Senaste matchen i hall mot Uppsala BoIS var en bedrövlig historia, där nästjumbon helt rättvist tog en poäng av dåvarande serietvåan Helenelund. Så det var också med det i åtanke som vi tillresta bortasupportrar hade alltför höga förhoppningar om poäng denna sista söndag i februari

Inför matchen hade vi värmt upp med lite gott drickbart på mysiga puben Maxi vid Gubbängens tunnelbanestation, ett par stenkast från bandyhallen. Vi kom in i hallen lagom till avslag och hängde upp hängflaggan och fördelade viftflaggor på de fyra av oss som var på plats från The Lundeners. Till vår stora glädje såg vi många bekanta HIK-ansikten på läktaren, och om publiksiffran på 101 åskådare var korrekt (inte helt osannolikt), så var åtminstone hälften HIK-supportrar.

Vi hann bara sjunga ett par ramsor innan det rasslade till i målnätet, dessvärre alltså då i HIKs målnät. Ett rättvist ledningsmål från de gulblå som inledde matchen bäst och hade ett bra spel över hela planen. även fortsättningsvis efter ledningsmålet. Många hörnor blev det för hemmalaget, samtliga från vänster. Dessa avstyrdes med tur och skicklighet. När sedan första högerhörnan kom satt den i nättaket. 2-0 alltså. Inte bra... Men, efter detta kom HIK in i matchen på ett bra sätt, och flyttade långsamt och metodiskt fram sina positioner i spelplanen. Reduceringen till 2-1 kändes därför helt logisk, när Daniel Mökander fick in bollen i den 31:a minuten. Vår målramsa "Maybe it´s because I´m a Lundener, that I love Lunden so..." ekade högt i den stora metallladan. Föga visste vi då att det var sista gången denna säsong vi skulle få sjunga denna ramsa.
I halvtid ville vi ta oss en korv/kaffe/kaka eller liknande, men då kön var väldigt lång, och det gick oerhört långsamt i kassan, gav vi upp efter drygt tio minuter. Det ska även nämnas att vi alltså var tvungna att gå ut ur hallen, och upp till GTs kafeteria-hus på kullen precis utanför. Jag vet inte om det finns någon kafeteria i själva hallen, men om det nu finns en sådan var den inte öppen.

I början av andra halvlek såg HIK relativt pigga ut, och det kändes som att en kvittering inte låg alltför långt borta. Men, istället för 2-2 kom 3-1 för hemmalaget, i den 53:e minuten. Illa, illa. Men, HIK kämpade på i samma tempo. Dessvärre kunde GT ganska lätt avstyra de lägen som skulle kunnat bli farliga, och när sedan 4-1 kom i den 62:a var matchen i princip körd för Helenelunds del. Det hann rassla in ytterligare två mål, och skillnaden i effektivitet var tydlig. HIK hade ribbskott och tre returlägen under en period på max femton sekunder, men bollen ville bara inte in, medans GT snabbt och snyggt rann igenom oroväckande enkelt när de kom i anfall.
Vi försökte hålla igång på läktaren med uppeppande ramsor för vårat kära HIK, men det gav dessvärre inget resultat.

Lite tråkig avslutning på säsongen, då vi har sett HIK spela riktigt bra bandy under stora delar av säsongen. Man har dock "blandat och gett" en hel del, speciellt under slutet av seriespelet. Efter att ha legat etta och tvåa under större delen av säsongen (i en förvisso väldigt haltande serie) kändes det extra bittert att se sluttabellen och HIK på tredje plats.

Efter matchen tackades spelarna av, och vi höll upp en lång pappersbanderoll med texten: "Tack HIK! Vi ses snart igen!"

Gravöl, god mat och en traditionsenlig GT avnjöts sedan på Maxi, innan vi begav oss hemåt.

En säsongssammanställning kommer att dyka upp här på HIKs sida på SvenskaFans om inte alltför länge, som alltså summerar hela denna säsong.

Matchfakta:
GT/76-HELENELUND 6-1 (2-1)
Publik: 101 (ca hälften HIKare)
Hörnor: 14-8.
Målskytt HIK: Daniel Mökander.

 

Stefan T2022-02-28 20:19:08
Author

Fler artiklar om Helenelund