Förlust i seriepremiären

Då är säsongen igång! Den startade desvärre med en uddamålsförlust mot förmodade toppkonkurrenten Gustavsberg i Gubbängens bandyhall på fredagsskvällen.

Tyvärr hann Ekvallens is inte bli spelklar, vilket alltså ledde till att matchen flyttades till Gubbängens bandyhall, med den sena starttiden 21:00 denna fredagkväll (17/11).

96 bandyentusiaster hade hittat dit (det hade garanterat kommit fler om matchen hade spelats på Ekvallen), varav ett trettiotal HIK-anhängare. Fyra tappra Lundeners möttes upp på Restaurang Maxi i Gubbängens centrum för mat och dryck, och skålade högtidligt in säsongen innan vi begav oss till hallen.

För en gångs skull var vi tidigt på plats (redan en halvtimme innan avslag) och tog plats ungefär mitt på läktaren. Hängflaggan hängdes upp och viftflaggor delades ut. Det nyligen införda väskförbudet behövde vi inte oroa oss för, då detta knappast kunde anses som en ”stormatch”, så portföljer fick följa med in i hallen.
Enligt GIF-damen i insläppet skulle detta dock vara tvunget att implementera i samband med Gustavsbergs traditionella och oerhört populära nyårsmatch nyårsafton (en match som brukar locka ca 1000 åskådare eller fler). ”Gurra” tar sig för övrigt an Skutskär på nyårsafton, för den som undrar.

Matchen kom att bli en jämn historia, med visst övertag gällande vassa målchanser för Värmdö-laget. Första hörnan i matchen resulterade i mål, 1-0 till de rödvita efter bara drygt tre minuters spel. Slarv i HIKs försvar gav sedan ”hemmalaget” en 2-0 ledning efter knappt tolv minuter. Ett antal hejaramsor ekade i den kala och sterila hallen (enbart från The Lundeners, som vanligt), och efter knappa 22 minuter fick vi äntligen sjunga målramsan ”Maybe it´s because I´m a Lundener…” när HIK-trotjänaren Andreas ”Adde” Karlsson reducerade till 2-1.

Matchen stod nu och vägde, och spelet böljade fram och tillbaka. Chanser åt bägge håll. Tre raka HIK-hörnor, som ej resulterade i mål. I stället var det hemmalaget som gjorde första halvleks sista mål, då 3-1 målet kom i den 39:e minuten.

Efter paus startade HIK bäst, och jagade för att nå ikapp målmässigt. 3-2 reduceringen kom efter knappa fem minuter i andra halvlek (Hugo Sundberg målskytt). Dock replikerade Gustavsberg snabbt med att göra 4-2 direkt efter avslag, och tvåmålsledningen var därmed återetablerad.
När sedan 5-2 målet rasslade in, återigen genom svagt agerande i HIKs försvar, kändes matchen nästan körd för Helenelunds del.

Dock sprattlade HIK till och reducerade återigen genom ”Adde” till 5-3 i den 66:e minuten. Efter detta blev spelet lite ”hackigt” med hörnor från båda lagen, chansbollar på höjden och längden, och en del frislag i halvfarliga lägen. GIF hade chansen att punktera matchen genom ett par hörnor under de sista tio minuterna, men ingen av dessa resulterade i mål. I stället var det den för dagen bästa HIK-arens tur att återigen hitta målet, då ”Adde” reducerade ytterligare till 5-4 på övertid. Tiden var dock för knapp för att hinna jaga ikapp ett oavgjort resultat, då domaren blåste av bara någon minut senare.

Jämn match mellan två förmodade topplag, där det syntes att bägge lagen hade haft sparsamt med matchande på fullstor is. Det kallare vädret som nu äntligen börjat etablera sig borgar dock för att både Gustavsberg och Helenelund kommer få värdefull tid på ”rätt yta” att träna och spela, så bägge lagen kommer garanterat spela sig in i bättre och bättre form.

När vi packade ihop våra flaggor och supporterattiraljer efter matchen kom två unga GIF-tjejer fram och pratade med oss. De verkade lite imponerade över att vi stöttat vårat Helenelund med hejaramsor och flaggviftande, och jag sa att de gärna kunde försöka övertala sina supportervänner att få ihop något som liknar en klack, så vi kan få lite motstånd på läktaren framöver. Hoppas de lyckas!

Nu inväntar vi nästa helg, och söndagen den 26/11, då HIK tar sig an GT/76 hemma på Sollentunavallen. Då blir det årskortsinköp och souvenirinköp, då HIK tagit fram sprillans nya mössor och halsdukar!