Förlust igen mot Gustavsberg!

Ja, Gustavsberg tog alltså dubbel pott mot HIK inom loppet av tre dagar, och rycker därmed i toppen av division 1 östra

Då kan vi redan nu utse HIKs svåraste motståndare denna säsong, utan tvekan: Gustavsbergs IF från Värmdö.
4-7 hemma följdes av 3-8 borta, och nu ligger vägen öppen för skärgårdskommunens stolthet att ta sig till kvalspel till Allsvenskan.

Denna match var som en repris på matchen på Sollentunavallen. Ett rappare och vassare GIF, med ständigt oroande forwards precis på gränsen till offside, som ställde till ordentlig oreda för HIK. Ett Helenelund utan Willy Johansson (som nog dessvärre blir borta resten av säsongen, efter hjärnskakningen han ådrog sig i matchen mot DIF), och utan vind i seglen för tillfället, kämpade på så gott det gick, men var aldrig riktigt nära poäng denna gång heller.

Än en gång visade sig domartrion vara i svajigaste laget. Några exempel:
I första halvlek har en HIK-forward fritt läge och ska bara vispa in bollen i öppet mål när en hemmaspelare kommer och agerar vedhuggare rakt över HIK-klubban. Bollen går utanför. HIK klagar givetvis, och får en 10-minuters utvisning pga olämpligt uppträdande.
I andra halvlek drämmer en GIF-spelare olyckligt, men ändå regelvidrigt, till med en sving med sin klubba rakt över ansiktet på en HIK-försvarare. Avblåsning och utvisning för farligt spel? Icke! Några minuter senare jagar en HIK-mittfältare ikapp en GIF-spelare och slår till dennes klubba, men GIF-spelaren har fortfarande kontroll över bollen och ska sätta igång ett anfall. Avblåsning och utvisning för HIK-spelaren för våldsamt slag! Till och med GIF-spelaren såg ut att tappa hakan!
Jaja, vi ska inte fördjupa oss mer i sånt, men det kändes ändå relevant att ge en fingervisning om hur illa det verkligen var.

GIF tog ledningen redan i fjärde minuten, och utökade på hörna (snygg variant!) i 27:e minuten. Efter detta jobbade sig ändå HIK in i matchen, och skapade ett antal halvfarliga lägen, men utan att det gav något nätrassel-resultat. Istället gör "Gurra" snyggt 3-0 på en styrning som kunde varit taget ur en instruktionsbok, à la ishockey-varianten på snygga styrningar. HIK lyckas sedan reducera till 3-1 på hörna tio minuter innan halvtid.
Det var tajt och grinigt på planen, och med en domare som dömde lite hipp som happ, och visade ut folk bara de hostade, så blev det därför en ganska sönderhackad halvlek. Det blev bara marginellt bättre i andra halvlek, i alla fall gällande domarnivån. Målmässigt för HIK blev det däremot värre...

HIK var tvungna att chansa och gå för full maskin framåt i andra för att få till en förändring, och man startade också mycket aggeressivt. Men, så kom en smörpass genom HIKs försvar, och vips var det 4-1. På ren ilska reducerade sedan HIK på hörna strax efter till 4-2, och nu var det öppna spjäll framåt och bakåt. Hawaii-bandy, eller "Helenelulu" som vi brukar säga, följde. HIK skapade nu många chanser, men med stor skicklighet och en del tur lyckades GIF freda sitt mål. Så som det ofta blir kom istället ett mål åt "fel håll" för oss med HIK-sympatier. När 5-2 kom kändes det kört, och 6-2 efter en dryg timme var spiken i kistan.

"Gurra" vann alltså till slut med 8-3, och det var fullt rättvist. Dock skapade HIK chanser nog för att kunna peta in 3-4 mål till, men det var en dag då det inte ville sig.

Gustavsberg tar nu ett fast grepp om förstaplatsen, och efter att ha beskådat deras spelschema resten av säsongen ser jag inget som tyder på att de ska tappa den.
För HIK gäller det att bara komma tillbaka till den spelidé som fungerat väl tidigare, och att ge sig den på att försvara sin andraplats.

172 personer på plats, en bra siffra! Cirka 10-15 HIKare, men ingen direkt klack, för första gången på flera år.
Man blev lite besviken på hemmapubliken (vissa delar av den), som istället för att stötta och heja tyckte det var roligare att skrika onödiga provokationer mot både HIKs spelare och supportrar på plats. Lägg den energin på att pusha erat eget lag istället!
Varför inte till exempel sjunga den där "Gustavsbergsvisan" som jag sett i varenda matchprogram vid mina besök på Ekvallen under drygt 10 år, men som jag aldrig någonsin hört sjungas?

HIK avslutar nu seriespelet med bortamatch i Eskilstuna mot Köping redan nu på fredag, Spånga på söndag (borta), Uppsala nästa fredag (borta), Västerås nästkommande söndag (hemma) samt GT/76 i sista matchen den sista söndagen i februari (borta).