ABB Arena Nord, 2019-01-09 19:00

Västerås - Karlskrona
3 - 2

Frillesås avgjorde med en femetta

Det var med en stabil seger som Frillesås avslutade seriespelet 2012/13. Vinst med klara 5-1 mot Finspång säkrade kontraktet vilket gör att man hamnade på en sjunde plats i serien.

Matchen startade i bra tempo från båda håll och det var hemmalaget som fick första farligheten då Fredrik Brandin på sin andra chans inom en minut lyckades överlista Pete Pättiniemi i Faik-målet i den 5: e minuten. Passningen kom från en av Frillesås bästa denna dag, Joakim Strömbäck. Som jag skrev innan i införartikeln så hade inte Finspångs hörnskytte rosat marknaden denna säsong och det fick vi tydligt beskrivet.  I första halvlek hade man fyra hörnor och inte en enda träffade målet. I den 11: e minuten kom matchens delikatess. Frillesås fick frislag vid högra frislagspunkten på offensiv planhalva efter att Johan Jenefeldt avancerat upp i plan och blivit nergjord på väg in i straffområdet. Tvärtemot vad alla tror blir det ingen petning till Brandin utan en liten elegant lyftning över muren. Där kommer Ante Grip inåkande och slår in bollen på tennis bakom ett förvånat Faikförsvar. Ett väldans grant mål.

Matchen fortsätter med mycket skridskoåkning från båda lagen men Finspångs attacker tas ner genom bra försvarsspel från hela laget i Frillesås. I den 25: e minuten får Frillesås sin första hörna, denna från vänster. Något som vi inte är särdeles bortskämda med är hörnmål detta år men nu så rasslade det till ordentligt. Mattias Olausson får kalasträff och bollen satt som en smäck uppe i Pättiniemis högra kryss. Med 0-3 i baken tog Finspång en tidig time out för att få ordning på sitt spel, som inte alls var särskilt dåligt framåt men bakåt fanns så klart mer att önska. I den 34: e minuten får Frillesås en ny vänsterhörna, och den sitter i mål den också. Ante Grip skjuter lågt och bollen slinker in mellan skridskor och klubbor hos ett förtvivlat Finspång som inte alls hade något flyt med sig. Gästerna får avsluta första halvleken med ännu en resultatlös hörna, vilket var den tredje i matchen, och Frillesås avslutar med Niklas Wiklander och Johan Jenefeldt på botbänken.

I andra startar Finspång med högre press för att stressa fram misstag hos Frillesås men man löser detta på ett bra sätt främst genom lugnt och rutinerat spel från Simon Stenvall och Mattias Olausson. Faik fortsätter att vaska fram hörnor men det känns aldrig farligt med tanke på hur de utnyttjas. Men på sin sjätte hörna i den 58: e minuten får man till ett praktskott upp mot Johan Wimans högra kryss men Johan gör en strålande enhandsräddning och styr bollen över ribban. Efter detta så tappar Finspång en del i sin press och det blir lite lugnare för Frillesås. Man kontrollerar matchen relativt väl men det är inget skönspel som det var i den första halvleken. Och Finspång ska få enreducering och den kommer i den 71: a minuten. Hugo Johansson får bollen av Rasmus Tell och kan snirkla sig igenom ett något passivt Frillesåsförsvar och lägga in 4-1. Närmare än så kommer man dock inte utan Frillesås kan istället punktera matchen i den 85: e minuten. Fredrik Brandin får säsongens andra assist när han lirkar fram bollen till Johan Jenefeldt som efter lite slalom och snygga finter kan runda målvakten och lägga in bollen åkandes på ett ben. Ett mål som Brandin har fått hos Elirapport och i medier. Kanske Johan bjuder på det med tanke på skytteligan.

Idag visade man åter igen vad man kan som lag och framför allt, man släppte inte en massa skitmål bakåt utan där var det hur stabilt som helst. Robin Mohlén var inte med men alla andra på plan tog sitt ansvar när det behövdes som mest vilket kändes bra. Robin vann för övrigt assistligan i den södra allsvenskan med sina 29 poäng på 19 matcher. I dagens match fanns det flera som utmärkte sig i mina ögon. Johan i målet visade upp ett bra målvaktsspel, som han även gjort i tidigare matcher. Försvarslinjen med Niklas, Marcus Blickander och Simon agerade med lugn och harmoni, tillsammans med mittfältet och halvor. Ante och Joakim hade emellanåt lite show med deras små eleganta passningar emellan sig. Framåt fick kanske inte forwards lika stor utdelning som vanligt men de skapar ytor för andra att komma fram i plan. Hos gästerna var deras skyttekung, Tobias Wallberg, tämligen osynlig och de som glänste mest var Nils Wikström och lagkaptenen Johan Jansson.

Nu är säsongen slut, för laget och spelarna, men redan har arbetet inför kommande säsong startat. Som alltid är det säkert många som undrar hur truppen kommer att se ut och vem som tränar och så vidare. Allt sådant kommer att informeras om här på sidan så fort något blir klart. Och kära supportrar, ha lite tålamod för det är många pusselbitar som ska läggas och jag garanterar att ansvariga kommer att göra allt som står i deras makt för att vi ska få till ett minst lika slagkraftigt lag även till säsongen 2013/14.

Truppen mot Finspång: Johan Wiman, Marcus Blickander, Niklas Wiklander, Simon Stenvall, Johan Jenefeldt, Kent Hellstadius, Joakim Strömbäck, Glenn Sandersson, Fredrik Brandin, Rasmus Olsson, Ante Grip, Mattias Olausson, David Emretsson, Daniel Gunnarsson, Christian Axelsson.

Poängstatistik: Ante Grip 2+1, Fredrik Brandin 1+1, Mattias Olausson 1+0, Johan Jenefeldt 1+0, Joakim Strömbäck 0+3.