Nobelhallen, 2019-02-20 19:00

BIK Karlskoga - Björklöven
4 - 1

Frillesås neutraliserade LAIK

Ett Frillesås med sällan skådad effektiv defensiv gav Lidköpings AIK bara en handfull chanser sett över 90 minuter, vilket också ledde till vinst med 4-1 för Flammorna.

Under närmast perfekta förhållanden på Sjöaremossen med sol och -5 i luften så var det två lag med vinst i sikte som drabbade samman. Första halvlek var en väldigt tillknäppt historia där båda lagen, men mest gästerna, var försiktiga framåt och inte bjöd på många misstag. Frillesås vann ändå halvleken på poäng och även hörnstatistiken med 6-4. Frillesås skapar dock den första vassa chansen i den 11: e minuten. Fredrik Brandin spelar fram Mattias Olausson som frestar LAIK:s målvakt för dagen, Hilding Boessen, med ett skott som Boessen inte riktigt vet var den tar vägen men som till slut lägger sig till rätta under hans benskydd. Sedan händer faktiskt inte så mycket i chansväg mer än att gästerna får en dubbelchans i slutet av halvleken men Christian Axelsson i Frillesåsmålet räddar första läget och returen skjuts i målgaveln.

Under den värmande pausen så diskuterades hemmalagets i det närmaste perfekta defensiv där man inte gick bort sig en endaste gång utan valde det säkra före det osäkra. Kanske inget skönspel men tappade bollar mitt på motståndarens planhalva är inget som ger poäng i slutändan. Så i andra halvlek fortsatte Frillesås att vårda bollen i laget och värdera chanserna man fick framåt. LAIK får sin första chans i andra halvlek på en hörna i den 50: e minuten men Christian gör en vass räddning. Att ta vara på chanserna framåt gör verkligen Ante i den 52: a minuten. Från höger innerposition provade han lyckan och den stod honom bi då bollen slank in bakom Boessen via en LAIK-försvarares rygg. Ett oerhört viktigt mål då matchen stod och vägde och som verkade ge Frillesås den extra energin som skulle behövas i denna så jämna drabbning.

Och energi gav det för bara minuten senare hade Joakim Strömbäck ett jätteläge rakt framifrån i höjd med straffområdet men bollen tog i ribban. I den 70: e kom Ante Grip upp fint i plan och hittade Robin Mohlén ut till vänster med en lite lätt lyftning. Robin gjorde så klart inget misstag och 2-0 var i hamn. Minuten efter får Frillesås en högerhörna som Rasmus Olsson kan peta in då första skottet tagit i ruset. Här trodde man att LAIK skulle börja kliva upp för att sätta press på hemmalaget men man verkade väldigt tafatta i sitt spel. Om det berodde på Frillesås täta spel eller att man inte hade manskapet för att kunna rubba Frillesås denna dag låter jag vara osagt men jag tror på en kombination. Spiken i den berömda kistan kom i den 79: e då Mattias Olausson smällde in ett frislag från 25 meter rakt upp i Boessens högra kryss. Sista tio minuterna blev en transportsträcka men som gav LAIK mer ytor och även chans till reducering. I den 86: e fick Rasmus Alfredsson lite för mycket isyta att åka på vid sin vänsterkant och kunde sätta 4-1 med ett lågt skott i Christians bortre burgavel. De får också några hörnor på slutet men Christian är på hugget och gör ytterligare fina räddningar.

Frillesås gör nog en av sina bästa matcher rent taktiskt sett på flera år. Man ger inte bort bollen vid chanstagningar utan värderar verkligen så man anfaller vid rätt lägen. Defensiven är klockren där man de gånger som LAIK kommer igenom styr ut de förtjänstfullt mot kanterna. Framåt kanske det finns mer att hämta men så länge man gör mer mål än motståndarna så är det godkänt. Hela laget gör det så klart riktigt bra idag men Christian måste få ett omnämnande då han är vaken och avstyr deras chanser som dyker upp trots att han får sysslolös långa stunder. Simon Stenvall och Mattias Olausson är ett lås som bara blir bättre och bättre och Oscar Bruhn gör en prickfri insats som inhoppare på sin vänsterbackplats.

Truppen mot Lidköpings AIK: Christian Axelsson, Marcus Blickander, Niklas Wiklander, Simon Stenvall, Johan Jenefeldt, Timmy Wiklander, Oscar Bruhn, Robin Mohlén, Ante Grip, Joakim Strömbäck, Fredrik Brandin, Rasmus Olsson, Mattias Olausson, Daniel Gunnarsson, Johan Wiman.

Poängstatistik: Robin Mohlén 1+2, Ante Grip 1+1, Mattias Olausson 1+0, Rasmus Olsson 1+0.