SvenskaFans Bandyblogg: Hallar ingen garanti för publikökning

Sveriges Radio har gjort en intressant artikel om hur nya hallar påverkar lagens publiksiffror, i olika sporter. Bandyn är självklart en av de sporter som är med i jämförelsen, den enda sporten som går från utomhus till inomhus när man bygger nya hallar i de jämförda sporten. Radiosportens jämförelse visar på att publiken inte ökar mer än under det första året efter att hallen byggts, efter det stagnerar eller sjunker siffrorna. För bandyns del är det Villa, Sandviken och Vänersborg som nämns, tre lag som alla fick alla under 2009/2010. Villa ökar fortfarande sin publik, medan Sandviken och Vänersborg minskar under den här säsongen, något som vi som har koll på bandy självklart redan känner till.

Siffrorna speglar väl också den trend inom all svensk elitidrott, nämligen att publiken minskar överlag. Det är få sporter där publiksnittet ökar och som läget är just nu så verkar det inte spela så stor roll om man bygger en ny hall eller inte, när det gäller publik. En ny arena innebär dock så många andra positiva fördelar och framförallt i bandyn, där det egentligen blir en helt ny värld när man träder inomhus. Hallar är kanske inte en direkt publikökande faktor, men samtidigt finns det så många möjligheter i det långa loppet som gör att publiken ökar.

Jag tar Vetlanda som exempel. Ett lag och en stad som inte har någon bandypublik att skryta över, endast 719 i snitt när en match återstår. Till nästa säsong kommer den nya hallen stå klar i Vetlanda, men den som tror att man bara därför kommer få en publikökning att tala om tror fel, i alla fall om du frågar mig. I mina ögon finns det ingenting som talar för att Vetlanda kommer höja snittet enbart tack vare att man har tak över huvudet, däremot kommer elitlaget och alla ungdomslag få så oerhört mycket bättre förutsättningar att bedriva sin sport att man utan tvekan kommer att kunna utvecklas och bli ännu bättre än vad man är i dag.

Vetlanda är bara ett exempel, det gäller alla lag som bygger ny hall. Vänersborg är dock ett undantag, där vi inte ser någon än så länge märkbar utveckling på lagets kapacitet, efter hallens färdigställande. Kanske tar det tid, det går inte att få resultat på en eller två säsonger. Men framförallt så är det fortfarande viktigast att man har organisation och spelare för att utvecklas, annars kvittar det att man spelar inomhus eller utomhus. Många faktorer spelar in i ett lags utveckling, hallen är bara en av dessa, men blir självklart bara allt viktigare.

Min devis när det gäller hallbyggnationer i bandysporten, den jag helst använder när det gäller diskussioner med hallmotståndare, är att hallarna ALLTID byggs för spelarna i första hand och publiken i andra hand. Det kan man aldrig komma i från och har man inte spelarnas utveckling i tanken när man bygger så kan man lika gärna låta bli.

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2011-02-15 21:07:39
Author

Fler artiklar om Sverige