Hammarby räckte inte till mot AIK

Ett tappert kämpande Bajen var nära både poäng och seger, men det blev förlust.

Det kändes som att derbyt denna onsdagskväll var på väg att gå i samma riktning som mardrömspremiären i november. Ni vet den matchen som blev Pierre Roos första och sista insats som Hammarby-tränare.

Ikväll stod det 0-2 efter sju minuter, det var tankar som fick en att tro att det skulle bli tvåsiffrigt till Solna-laget i "Gubbis" ännu en gång.

Så blev det inte. AIK verkade slå av på takten efter sin tidiga tvåmålsledning. Den höga pressen avtog, hörninspelen var ofta ganska nonchalanta. Det gav Hammarby chansen att jaga ikapp och när David Jansson reducerade till 1-2 var det plötsligt match igen.

Daniel Mossberg skulle få chansen att kvittera derbyt till 2-2 då Bajen tilldömdes en straff cirka en halvtimme in i matchen. Men Andreas Bergwall parerade den lågt slagna straffen som gick rakt på mål. Kanske hade Mossberg en tanke bakom straffen, annars var den väldigt svagt slagen av en sådan rutinerad spelare. Den mot Sirius var ju klasser bättre, högt upp i maskan.

Det efterföljande tvåmannaövertaget för Hammarby renderade inte heller i någon grönvit utdelning. Här trodde man nog att Hammarbys chanser till kvittering och upphämtning var döda. Missar man både straff och utnyttjar inte heller att två AIK-spelare sitter på utvisningsbänken förtjänar man inte poäng i ett derby.

Den andra halvleken kunde börja först efter mer än en halvtimmes ofrivilligt uppehåll. Isproblem ställde till det och cirka 20.35 var matchen i Gubbängens skridsko- och bandyhall åter igång.

AIK gick upp till en tvåmålsledning i den 55:e minuten men Hammarby skulle inte vika ned sig för det. Bajen såg bättre ut än på länge denna afton och AIK var nog rätt tagna efter Villa-förlusten senast. Den ångmaskin som Solna-laget var i november var man mil från att vara ikväll - och det tog Hammarby vara på.

Christoffer Fagerström smällde in 2-3 från straffpunkten och när David Jansson kunde göra 3-3 på hörna sju minuter senare var det grönvit segervittring i Gubbängen. Som ett brev på posten kom även det efterlängtade 4-3-målet. Ett mål där Daniel Mossberg åkte ifrån AIK-försvaret och spelade vackert fram David Jansson. Dalmasen var inte sen med att tacka för passen och slog in 4-3 på tennis bakom Andreas Bergwall. En fantastisk prestation.

Så skulle detta bli kvällen då vi äntligen kunde slå tillbaka antagonisterna från Mordor? Icke.

Hammarby hade chansen att slå in 5-3 på hörna, istället blev det en lång passning på chans som en AIK-spelare (Daniel Andersson) och en Hammarby-spelare (Lucas Dalin) jagade på. Dalin var före Daniel Andersson i åkningen men tappade skäret, halkade, gick i backen, allt det som inte fick hända. Med en Dalin ur spel, en Filip Mörkdal som sista utpost och en Daniel Andersson ostörd åkandes mot bollen såg vi alla vad som skulle hända. Andersson hann ifatt det röda nystanet, skar in framför Mörkdal och la in 4-4.

Mörker.

Tre minuter senare gav Daniel Andersson gästerna ledningen på hörna och matchen var återigen i AIK:s grepp. Innan tillställningen var över fick AIK in ett till mål. Slutresultat, Hammarby 4 och AIK 6.

Sammanfattningsvis var det en bättre Hammarby-prestation men likväl den fjärde raka förlusten. Den sjätte förlusten på åtta matcher. Vi är på negativt kval, på plats 12 av 14 i tabellen.

Vi ska vara glada för att inget negativt kvalspel blir av i år.