Lagbanner
SvenskaFans presenterar: Haparanda Tornio
Markus Hiukka, en av flera rutinerade spelare i Haparanda Tornio.

SvenskaFans presenterar: Haparanda Tornio

"Det har dock inte varit helt enkelt för Haparanda att ta steget upp i Elitserien. Det har bråkats och bråkas fortfarande om spelschemat. Dom andra lagen tycker det är alldeles för långt att åka och vill spela ned laget i Allsvenskan igen. Haparanda är dock i Elitserien för att göra allt för att försöka stanna" skriver Petrus Palmgren om Haparanda Tornio.

Norrbottens representant i Elitserien heter Haparanda Tornio. Det finsksvenska laget ska visa bandysverige varför dom hör hemma i Elitserien. Laget inleder sin resa igenom bandyns finrum på bortaplan mot Vänersborg för att sedan i andra omgången ta emot Kungälv på hemmaplan. Det har dock inte varit helt enkelt för Haparanda att ta steget upp i Elitserien. Det har bråkats och bråkas fortfarande om spelschemat. Dom andra lagen tycker det är alldeles för långt att åka och vill spela ned laget i Allsvenskan igen. Haparanda är dock i Elitserien för att göra allt för att försöka stanna.

Man har totalt fyra nya spelare i truppen. Två rutinerade herrar från Bollnäs i Peter Stock i Antti Ekman. Dessutom Frohm från Karlsborg och Hiltunen från Kalix. Det är inga dåliga nyförvärv Haparanda kan stoltsera med. På försäsongen så har laget i skrivande stund spelat fyra matcher och vunnit dessa. Visserligen har man bara mött två lag i form av Kalix bandy och Oulun Luistinseura. Men offensiven har varit bra och man har producerat 34 mål på dessa fyra matcher, och endast släppt in fyra mål. Det är positivt för laget. Haparanda går en spännande vinter till mötes. Dom kan få det riktigt tufft precis som dom kan knäppa bandysverige på näsan och visa att dom hör hemma i finrummet.

Truppen
4. Pekka Hiltunen (ny, Kalix)
6. Peter Norén
7. Vesa Vuokila
9. Kimmo Nurkkala
11. Jari Vaattovaara
12. Daniel Frohm (ny, Karlsborg)
13. Jan Förare
14. Paulus Pörhölä
20. Mika Jussila
23. Markus Hiukka
30. Marko Herajärvi
35. Erkki Koivuranta
41. Antti Ekman (ny, Bollnäs) (bilden nedan)
44. Peter Stock (ny, Bollnäs)
50. Jukka Ohtonen
61. Johannes Koivisto
70. Mikko Rytkönen
91. Tuomas Mokko
00. Marko Miinala

Tränare: Jukka Ohtonen
Assisterande tränare: Paulus Pörhölä

Träningsmatcher
Haparanda/Tornio - Kalix Bandy 11-1
Haparanda/Tornio - Kalix Bandy 6-2
Haparanda/Tornio - Oulun Luistinseura 6-1
Kalix Bandy - Haparanda/Tornio 0-11
Kalix Bandy - Haparanda/Tornio 3-10
Oulun Luistinseura - Haparanda/Tornio

Elitseriepremiär
2009-10-31 19:00 IFK Vänersborg - Haparanda Tornio, Arena Vänersborg 



Det här talar för Haparanda Tornio

- Nyförvärven
Peter Stock och Antti Ekman är två rutinerade herrar som kommer att vara två viktiga pusselbitar för Haparanda i vinter. Funkar dom kommer laget att gå bra.

- Hemmaspelet
Som nykomling måste Haparandas hemmaspel funka bra. Funkar hemmaspelet bra har man god chans att ta en hel del poäng.

- Viljan
Haparanda känns som den starkaste nykomligen i vinter. Med tillräckligt mycket vilja i truppen kan det gå bra för norrbottningarna. Det kan bli en spännande vinter för Haparanda.

Det här talar emot Haparanda Tornio

- Skador
Laget har inte råd med några skadade spelare. Man har en relativt tunn trupp och skadar sig någon av de viktiga spelarna kan det bli mycket jobbigt.

- Orutin
Visst har vissa spelare rutin i Haparanda, andra inte. Det är viktigt att de orutinerade spelarna kommer in i spelet och hänger på i elitserietempot så fort som möjligt.

- Resandet
Det kommer bli grymt många resor och framför allt långa resor för Haparanda. I längden kan det bli riktigt jobbigt att ha ungefär 80 mil till närmsta bortamatch.

Spelarprofilerna

Ledaren - Peter Stock
Nyförvärvet, Peter Stock, vet vad Elitserien handlar om. Han kommer att få en viktig roll i laget och få leda sina spelare till framgång. Det kommer bli viktigt att han är den som kommunicerar på planen, men även vid sidan av. Han kommer få agera lite "lag-pappa" i Haparanda. Möjligen med hjälp av Antti Ekman.

Stjärnan - Mikko Rytkönen
Det är Mikko som ska göra målen i Haparanda. Med sina 58 mål i Allsvenskan förra säsongen så var han den som gjorde flest. En målglad anfallare som i sina bästa stunder kan göra mål hela tiden. Funkar Mikko, ja då kommer Haparandas offensiv att funka.

Talangen - Toumas Mokko
I ett väldigt ålderstiget Haparanda-lag så är Toumas Mokko, född 1991, yngst i truppen och den ende junioren i laget. Mokko har meriter från finska P17- och P19-landslagen och spelar regelbundet i HT-laget.

Säsongstips/kommentar
Haparanda känns på förhand som den bästa av nykomlingarna. Får laget ihop allt och slipper skador så kan det bli en hel del poäng i vinter och man kan därmed rädda ett nytt elitseriekontrakt. Laget har stora chanser att ta poäng mot lag som Kungälv, Katrineholm och Falun. Speciellt på hemma på Akelius Cape East Arena. Jag tror att Haparanda slutar på en 11:e plats och får kvala om ett nytt kontrakt. Hur det går i kvalet tänker jag inte sia om nu.

Vill du skriva om Haparanda på SvenskaFans?
Haparanda Tornio här på SvenskaFans.com/bandy saknar i nuläget skribenter. Därför söker vi nu någon som vill sköta rapporteringen kring Haparanda här på SvenskaFans. Är du intresserad? Hör av dig till andreas.soderman@svenskafans.com!

Petrus Palmgrenandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2009-10-26 12:00:00
Author

Fler artiklar om Haparanda Tornio