HT Bandy skakade Sandviken
HT Bandy stod för en bra insats men skrällen uteblev på Akelius Cape East Arena när Sandviken vände tvåmålsunderläge till seger i den andra halvleken.

HT Bandys första förlust på Akelius Cape East Arena kom mot topplaget Sandviken med 8-5. Men nykomlingarna skakade gästerna och trots ledning med 3-1 och 4-2 i den andra halvleken kom Sandviken tillbaka.

När Sandviken gästade Haparanda och Akelius Cape Arena kom nykomlingarnas första förlust. Topplaget visade vad bandy egentligen handlar om och stod för målen när inte hemmalaget lyckades förvalta sina målchanser.

- Känns surt men sätter vi inte våra chanser så blir det så här, trots att vi gör en riktigt bra match säger HaparandaTornios mittfältare Peter Stock.

HaparandaTornio, med vinden i ryggen, tog kommandot direkt från start. Topplaget Sandviken hade väldigt svårt att hitta motdrag till nykomlingarnas spel och hemmalaget tog rättvist ledningen genom Jari Vattovaara i den femte minuten. Sandviken besitter klass längst fram och kvitteringen till 1-1 kom när målkungen Christoffer Edlund fick sin första målchans. Men första halvlek var hemmalagets, som radade upp målchanser på Akelius Cape East Arena men matchens mest lysande stjärna fanns hos gästernas målvakt Joel Othén. Mikko Rytkönen försökte, Peter Stock och Antti Ekman likaså men tillslut kunde Tuomas Mokko ge HaparandaTornio ledningen med 2-1 innan paus.

- Sett till chanserna så borde vår ledning varit betydligt större säger Stock.

Sandviken kommer undan med blotta förskräckelsen

Trots att HaparandaTornio får en drömstart i den andra halvleken och gör 3-1 genom Mikko Rytkönen börjar Sandviken visa klass i avsluten. Daniel Berlin reducerar och trots att Antti Ekman sätter 4-2 växer ingen panik hos de rutinerade gästerna. 4-3 kommer genom målkungen Edlund och tre minuter senare är det dags för kvitteringen när Magnus Muhrén kliver fram. Sandviken visar ingen pardon när chanserna dyker upp och det är bara för HaparandaTornios duktige målvakt Marko Herajärvi att konstatera att han är chanslös, när Sandviken får en målchans. 4-4 blir på tio minuter 4-7 till gästerna och topplaget Sandviken blir första laget att besegra HaparandaTornio i årets elitserie på Akelius Cape East Arena med siffrorna 8-5.

- Synd att vi inte orkar hålla emot när vi får 3-1 och 4-2. Sandviken utnyttjar våra misstag skoningslöst ikväll säger Peter Stock.

HT Bandy stod för chanserna men Sandviken för målen och gästerna var flera klasser bättre när lägena dök. Klasspelarna Magnus Muhrén, Daniel Mossberg och Christoffer Edlund klev fram när det behövdes och det räckte till seger i Haparanda. I Haparanda lyste anfallarna Antti Ekman och Mikko Rytkönen mest och för mittfältaren Peter Stock är redan siktet inställt på Vetlanda hemma på söndag.

- Vi får ta med oss att vi ändå gör fem mål på ett av Sveriges bästa lag och borde gjort fem till. Det här får Vetlanda sota för på söndag avslutar en revanschsugen Stock.

HaparandaTornio-Sandviken 5-8 (2-1)

05.28 1-0 Jari Vaattovaara (Rytkönen)
17.28 1-1 Christoffer Edlund (Mossberg)
42.02 2-1 Tuomas Mokko (Vaattovaara)
46.55 3-1 Mikko Rytkönen (Ekman)
48.48 3-2 Daniel Berlin (Mossberg)
49.42 4-2 Antti Ekman (Norén)
50.30 4-3 Christoffer Edlund (Berlin)