Head 2 Head: ”Får Giffarna med sig något i poängväg så är det en bonus”
Bollnäs Per Hellmyrs med bollen i mötet mot Hammarby förra säsongen.

Head 2 Head: ”Får Giffarna med sig något i poängväg så är det en bonus”

Två supportrar snackar upp fredagens match mellan Hammarby - Bollnäs.

På fredag är det dags för Bollnäs elitseriepremiär och Hammarbys hemmapremiär. Matchen skulle egentligen ha spelats på Zinkensdamms IP men nu får de båda klubbarna ta sig ut till Gubbängens bandyhall. Det finns en del spelare som har representerat båda klubbarna i sina karriärer och det lär bli en spännande match. Vi tar tempen på två supportrar och SvenskaFans-skribenter inför mötet. 

Medverkar gör:
Torleif Wikström - Bollnäs-redaktionen
Fredrik Wiberg - Hammarby-redaktionen

-- -- --

Hammarby möter Bollnäs på fredag. Hur går dina tankar och förväntningar inför det mötet?

Torleif: - Det var synd att matchen inte kunde spelas utomhus men ett helt rätt beslut nu och det ska bli spännande att se vad Bollnäs kan göra mot ett mer rutinerat Bajen som förmodligen är oerhört revanschsugna efter smällen mot AIK senast. Spontant så håller jag Hammarby ändå som klar favorit, sedan får vi se vad Bollnäs kan bygga under säsongens gång? Det är ju lite speciellt nu med Coronan så man vet inte riktigt om det kommer spelas eller ej från omgång till omgång? Får Giffarna med sig något i poängväg så är det en bonus.

Fredrik: - Det är dags för Hammarby att studsa tillbaka och ta kommandot. För Bollnäs del är det premiär då laget fick sin premiärmatch mot Tellus inställd i förra veckan. Giffarna var inte med i Svenska Cupen så säsongens första riktiga tävlingsmatch för deras del. Det ska bli spännande att se hur Pierre Roos manskap står sig efter den rejäla knock-outen mot AIK. Har man hämtat sig? Anfallaren Christoffer Fagerström är tillbaka i Hammarby igen efter att ha missat alla matcher i cupen plus derbyt mot AIK på grund av avstängning. Han är nog väldigt sugen på att visa vad han går för mot sina gamla lagkamrater. En seger är viktig men än mer betydelsefullt är att grabbarna står för en bättre prestation än senast. Det är det minsta man kan begära.


Det blev ingen rolig start och premiär i Elitserien för Pierre Roos och Hammarby.

Hur ser läget i laget ut, skador, sjukdomar, med mera?

Torleif: - Har faktiskt väldigt dålig koll... Oskar Westh drogs med ett brutet finger för en vecka sedan så oklart där. Sedan vet man aldrig om någon har en sjukdom eller så då Gävleborg är hårt drabbat av pandemin. Förutsättningarna lär vara lika för bägge lagen så vi får nog räkna med att både Bollnäs och andra lag alltid kommer ha någon eller några borta under matcher.

Fredrik: - Alla spelare bör vara fit for fight. Christoffer Fagerström är som sagt tillbaka efter hans avstängning. I derbyt mot AIK var alla med i matchtruppen förutom Matteo Tuveson, Philip Åström och "Fager".

Finns det någon spelare du beundrar eller har extra stor respekt för i motståndarlaget?

Torleif: - Då Christoffer Fagerström är tillbaka så måste Bollnäs ha koll på denna spelare. Han är målfarlig, stark, snabb och en väldigt duktig lagspelare med, det såg vi ifjol då han blev en publikfavorit på Åsen. Sedan har Hammarby ett väldigt jämnt och bra lag med flera grymma skyttar, fasta situationer är alltid viktiga i bandy.

Fredrik: - Per Hellmyrs är förstås en spelare som alltid är sevärd och bidrar med mycket för sitt lag. Som Bajare måste man ha respekt för "Nr 19" som speakern brukar säga på Zinken. Oftast kommer ju dessa ord efter att Patrik Nilsson har gjort mål. Han är bra på att göra just det, mål, och är nog sugen att sätta en strut eller två mot Bajen i Gubbängshallen. Släkten är värst brukar man säga, det fick vi Bajare erfara så sent som i vintras då Nilsson gjorde mål på Zinken (både i seriespelet och i slutspelet) i AIK-tröja.


Den rutinerade anfallaren Patrik Nilsson - en erfaren målskytt. 

Vad blir viktigast i ditt lags spel för att vinna matchen? 

Torleif: - Svår fråga... men allt måste stämma defensivt och Bollnäs får vara laget som går på omställningar och tar vara på sina fasta situationer som hörnor, frislag eller straffar. Där har man både Mickelsson och Nilsson som kan kliva fram, även i kontringsspelet är dessa två väldigt vassa. Nye liberon Jens Wiik måste också ha sin bästa dag tillsammans med övrig backlinje.

Fredrik: - Den som visste det.. jag hoppas Pierre Roos och tränarstaben har taktiken klar för sig! Men för Hammarbys del gäller det att komma i fler offensiva åkningar, och lämna över bollen till spelare i fart. Det såg vi alldeles för lite av sist, och något som AIK lyckades med. Våra halvor måste ge sig ut på lite fler offensiva turer. Vi vet ju vad bland annat Robin Sundin kan åstadkomma från sin högerkant när han skrinar iväg med sina skridskor. Som vi grönvita brukar säga: Forza Bajen! Men lite som Torleif är inne på, det lär bli en jämn match och där blir nog fasta situationer avgörande. David Pizzoni satte en hörna sist, det får han gärna göra igen.

Hur tror du det går på fredag? 

Torleif: - Oerhört svårt att tippa... men normalt så vinner Bajen med något mål. Sedan är det tidigt nu så ska det skrällas så har alla lag bättre chans nu innan serien och alla har satt sitt spel lite mer. Så visst finns det en viss möjlighet för Bollnäs. 80-20 i Hammarbyfördel tror jag på. Jag har en liten känsla av att det inte blir allt för många mål ändå, 5-3 eller 6-4 till Bajen låter mest troligt.

Fredrik: - Efter AIK-derbyt så är det såklart svårt att tänka längre fram än att prestationen måste bli bättre. Derbypremiären var en överkörning utan dess like och inget man glömmer i första taget. Men, det har gått en vecka sedan dess. Hammarby-spelarna har fått vila kroppen men framför allt kunnat ladda batterierna mentalt. Vi får hoppas coach Roos har ingjutit nytt mod i grabbarna och att man är revanschsugna. Nu kommer även 50 säsongskortsinnehavare till Gubbängshallen. Fansen får se till att stötta laget och hjälpa till att sjunga fram två pinnar. Dock så är det på isen det avgörs. Jag tippar inget resultat men hoppas på en vinst. 

Matchinfo: Hammarby möter Bollnäs nu på fredag den 20/11. Avslag vid klockan 19:00.

*** *** ***

svenskafans.com/Bandy2020-11-18 17:03:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy