Helenelund vann märklig match i ABB Arena

Att man aldrig kan få slappna av när man följer "Lunden":... Med 5-0 i ryggen efter en dryg halvtimme kändes det skönt att stå på läktaren och se HIK spela riktigt fin bandy. Men, varför göra det lätt för sig?

Ja, det blev en synnerlgen märklig tillställning i ABB Arena Syd i Västerås denna söndagskväll (matchstart 19:00). Medans de flesta satt och käkade chips och drack öl som uppvärming för avgörandet i VM-kvalet mellan Spanien och Sverige trotsade ett drygt femtiotal tappra bandyentusiaster dessa förberedelser och begav sig istället till den fina bandyhallen i Västerås.

Där hann vi knappt leta upp en lämplig plats att stå/sitta på innan det rasslade till i hemmamålvaktens nätmaskor. 0-1 redan efter en dryg minut! Tre minuter senare var det dags igen, och ytterligare fem minuter efter det satte HIK även en hörna. 0-3 efter 08:57! Smakstart så det står härliga till! Inte ens en hemma-timeout kunde bryta matchtrenden.
HIK spelade riktigt bra bandy inledningsvis, och visade upp ett variationsrikt anfallsspel, med både snabbt kantspel varvat med optimistiska anfallsvarianter genom mittplanen.

Matchens snyggaste mål kom efter knappt 13 minuter. då Micke Andersson (6 mål denna dag!) dundrade in ett frislag från ca 15 meter rakt upp i närmsta krysset! Elitseriesklass på det!
Micke gjorde även 0-5 efter en dryg halvtimme, och vi HIK:are på läktaren stod och myste (eller heter det mös?).

En gnutta bekvämlighet och nonchalans började smyga sig in i HIKs lag, då det gått väldigt lätt hittills i matchen. Så kan det bli i denna typ av match. Det har hänt förr och kommer att hända igen. Hemmalaget i grönsvart fick nu lite mer luft under vingarna, och spräckte nollan genom att sätta 1-5 på en korrekt dömd straff. 2-5 kom precis innan paus, och vi blev brutalt påminda om att begreppet "säker ledning" väldigt sällan är just en sådan i denna makalöst charmiga sport.

Vi kunde höra en lätt förgrymmad HIK-tränare (Håkan Hult) säga: "Sista 12 minuterna var inte bra!" när han passerade oss på läktaren på väg till omklädningsrummet.

Efter halvtidspausen hoppades vi att tränarens ord hade väckt laget, men det blev precis samma matchbild som de 12 minuter han just nämnt, med ett ettrigt och piggt hemmalag som nu verkligen fått upp farten, och nu rasslade det återigen i HIKs nät två gånger inom sju minuter. Nu försökte sig HIK på en timeout, men den gav inte resultat, i alla fall inte direkt. 5-5 slog nämligen hemmalaget in på en hörna i den 57:e minuten.

Vad hände? Vi rödsvarta står med hakorna nere vid knäskålarna på läktaren och undrar vad vi just bevittnat.

HIK knyter dock nävarna i fickorna och höjer tempot rejält efter detta. Man lyckas ta sig runt på kanterna, och plötsligt börjar matchen återigen börja likna den första fina halvtimmen då HIK ägde händelserna på isen totalt.

Ett förlösande 6-5 på straff av Micke Andersson kom som en trendbrytande befrielse, och HIK släppte inte på gasen efter detta.
Nu rasslade målen återigen in i "rätt" målbur (sett med HIK-ögon alltså), och två riktiga bjudningar av Västerås utnyttjar HIK till fullo. Efter drygt 76 minuter står det nu plötsligt 5-9, och saken ska väl vara klar? Ja, men kanske ändå inte...!? Västerås får nämligen en straff, men den skjuts utanför.

Ja, då är det faktiskt klart, och HIK gör även tvåsiffrigt då unge Alex Århammar sätter 5-10 på en snygg hörna slagen av Willy Johansson (ett mål och två ass idag).

Skön seger, där matchen delas in i tre delar, Drygt 30 minuter riktigt bra bandy och fem mål av HIK. Knappt 30 minuter som var allt annat än bra och fem mål i baken, samt slutligen uppryckningen med fem mål till framåt av HIK:

Bandy är en märklig sport...

Vi var knappt tio HIK:are på plats denna söndagskväll, och vi kunde alltså vända hemåt med ett leende på våra läppar.

Nu håller vi alla tummar och tår för att Sollentunavallens is blir spelbar tills på fredag, då det är tänkt att HIK ska begå sin hemmapremiär mot SIF Norrtelje. Just nu känns det som att det är "fifty-fifty" om det blir Vallen eller inte. Alternativen är Relitahallen eller om Norrtelje kan erbjuda bättre is på Sportcentrum, för då lutar det åt att vi "vänder på spelschemat" och tar bortamatchen nu och hemmamatchen senare under säsongen.

MEN; vi håller som sagt tummarna! Fredagsmatcher på Sollentunavallen brukar kunna bli rejält festliga med massor av sång och skådespel från The Lundeners läktarsektion.