Lagbanner

Bandykatastrofen på västkusten

Den 26:e december 2013 trängdes tusentals personer på Heden i Göteborg för att se GAIS möta IFK Kungälv i Elitserien. Inte många hade då räknat med att båda lagen skulle ha försvunnit från elitbandyn lite mer än två år senare. Men västkustens bandy står inför en katastrof nu efter att IFK Kungälv nekades elitlicens igår.

Vädrets makter har förstås en stor del i detta. Vi har radat upp varma vintrar här nere, med regn, starka vindar och plusgrader, och att bedriva elitbandyverksamhet utan hall har inte varit lätt. När Göteborgs kommun bestämde sig våren 2014 att ingen bandyhall skulle kunna byggas i staden förrän tidigast 2021 var det sista droppen för GAIS som bestämde sig att lägga ner verksamheten helt.

Sommaren 2015 fick vi äntligen besked att en bandyhall kunde byggas i Kungälv, men inga fasta datum har publicerats hittills och det har varit högst oklart om och när projektet skulle sätta igång. Nu lär den inte direkt påskyndas om nu stadens herrlag försvinner från elitbandyn.

IFK ska överklaga beslutet och ordförande Tony Hjertstrand låter tvärsäker att överklagan kommer att godkännas och att elitbandyn i Kungälv kommer att fortsätta. Enligt honom ska en sponsor (som har befunnit sig i USA när han behövdes som mest) gå in och täcka bortfallet på 700.000:- under de kommande veckorna. Hjertstrand passade även på att lova oss att hallen ska stå klar 2018.

Problemet är bara att Hjertstrand har låtit tvärsäker förut och så sent som i slutet av januari försäkrade oss att elitlicensen inte var i minsta fara. Det leder till en viss skepticism kring hans nuvarande påståenden.

Spelartruppen verkar i alla fall fly åt alla håll, så risken finns att de inte litar på ordföranden längre. Senaste veckan har fyra spelare försvunnit, Schön och Hillukala återvänder till Gripen, Mathias "Pumpen" Johansson går till Vänersborg medan Fredrik Johansson återvänder till moderklubben Frillesås, dit flera spelare ryktas nu. Om nu Hjertstrand har rätt och elitlicensen räddas trots allt så verkar risken överhängande att IFK skulle då börja Elitserien 2016-17 utan en slagkraftig spelartrupp.

Nu väntar två ovissa veckor för att invänta resultatet av överklagan. Sedan får vi helt enkelt se vad bandyn på västkusten kommer bestå av till hösten. Men just nu känns det riktigt nattsvart.
 

Geoff Bache2016-04-09 14:19:15
Author

Fler artiklar om Kungälv