Lagbanner

Inför Elitserien 2015/16

Imorgon drar Elitserien igång och IFK Kungälv ska flyga hela vägen upp till Kalix för premiären. Vad kan man förvänta sig av årets IFK? Kan vi bättra på fjolårets 11:e plats och undvika kval denna vinter? Kan vi till och med hoppas på en slutspelsplats?

Spelare in:
(med länkar till officiella sidans beskrivningar)
Spelare ut:
  • Jesper Thimfors (Målvakt, Villa)
  • Tobias Backman (Försvarare, Villa)
  • Andreas Berggren Eckert (Försvarare/Mittfältare, Frillesås)
  • Jonatan Rask (Halv, ej nytt kontrakt)
  • Simon Artig (Anfallare, Gripen)

Återigen är det ganska stor omsättning hos IFK. Hela åtta nya spelare på alla möjliga positioner, varav de flesta säkert har ambitionen att vara förstavalet på sin plats. Samtidigt så har fem stycken lämnat, men egentligen bara två (Thimfors och Backman) som var självklarheter i laget förra året. Det gör att årets trupp är ganska mycket bredare än fjolårets, vilket borde båda gott. Dessutom har ett nytt samarbetsavtal skrivits under med allsvenska Frillesås, vilket ger speltid där till spelarna som tillfälligt hamnar utanför.

Försäsongen har dock inte varit jättehoppingivande, den har sett ut ungefär som försäsongar i Kungälv brukar göra. Man kommer igång på storis relativt sent, man åker upp till Vänersborg och Lidköping och får stryk, man kör över Surte och Frillesås. Denna gång har man i alla fall lyckats slå Gripen två gånger, där det åtminstone blev en förlust ifjol. Däremot har man fått stryk av Tillberga två gånger, senaste gången med bra marginal i en cup i Vetlanda. Defensiven har stundtals varit ganska oordnad, något man har pratat i media om att man måste förbättra. Ari Holopainen säger förstås att resultaten i försäsongen är oviktiga och det viktiga är att spela in laget. Vi får hoppas att han får ordning på alla nya nu när det drar igång.

Vi tar en liten genomgång på lagdelarna och kommenterar lite hur det ser ut:

Målvakt:
Där har Jesper Thimfors ersatts med Kimmo Kyllönen från Sirius. Thimfors var väldigt duktig ifjol och kommer vara bland elitseriens främste framöver tror jag. Däremot så verkar Kyllönen också vara rätt så bra, om inte riktigt på samma nivå som Thimfors möjligen. IFK har haft en rad med bra målvakter de senaste säsongerna och jag är inte orolig för denna position egentligen. Känslan är att Kyllönen kommer att göra sitt.

Defensiven:
Den har varit Kungälvs akilleshäl i några år nu och det är här min största oro finns. Förlusten av Tobias Backman till Villa är kännbar. Han är ersatt av Markus Hillukala från Gripen, och mycket verkar bero på hur bra Hillukala visar sig vara. En Gripensupportande bekant gav mig omdömet "duktig men skadebenägen". Viktor Wareborn är redan skadad i några veckor så vi får verkligen hoppas att Markus kan hålla sig frisk och göra bra ifrån sig.

Halv/Mittfält:
Här verkar det finnas en överflöd av spelare, varav flera också kan spela som halv. Erik Schön från Gripen är en spelare jag hoppas mycket på, skridskostark och har gjort mycket bra ifrån sig i allsvenskan, hoppas han kan fortsätta utvecklas i Elitserien. Snabbskrinnande Robin Olsson från Sirius är en annan som verkar intressant, minns en bra insats av honom mot IFK ifjol. Hårtskjutande Jimmy Berglund från Kalix är en annan typ av spelare som ger flera möjligheter. Finske landslagsmannen Teemu Määtä förstärker också lagdelen, han är son till Esä Määtä som lirade i IFK under 80-talet.

Anfall:
Nyförvärvet här är Adam Rudell, som gör Lukas Persson och Ted Skoglund sällskap längst fram. Adam är fortfarande känd för sina 100 mål hos Otterbäcken för ett par år sedan och har lirat i GAIS och Sirius i Elitserien sedan dess. Tränarsonen Niklas Holopainen har också anslutit men är förmodligen inte tänkt som förstaval i början. Samtidigt har Simon Artig lämnat för spel i Gripen. Här känns IFK också en aning vassare än förra året.

Sammanlagt:
Jag tror att IFK slutar som bäst 8:e och som sämst 12:e i Elitserien 15/16. Om allt klaffar som det ska så ska slutspelet inte vara omöjligt, men det gäller att integrera de nya i ett spel som funkar så fort som möjligt, och framför allt få ordning på defensiven. Gör man inte det så är ett nytt kval inte omöjligt heller, det känns dock som om IFK borde kunna överleva en eventuell sådan igen, man var klassen bättre än de allsvenska lagen ifjol.

Det är upp till bevis direkt, med bortamatch i Kalix imorgon och hemmadebut om en vecka mot Sirius, två lag som IFK gärna vill ha bakom sig. Vi hörs igen efter de matcherna med en sammanfattning av Siriusmatchen.

Geoff Bache2015-10-22 22:34:00
Author

Fler artiklar om Kungälv