Kungälv - Edsbyn 3-3

IFK Kungälv kämpade till sist till sig en poäng i en jämn match som bjöd på båda dramatik och kontrovers. Känslan efteråt var en blandning av lättnad från den mycket sena kvitteringen och besvikelse eftersom Kungälv hade kraftigt dominerat andra halvleken.

Lagen
Erik Schön var inte med igen, tydligen var han petad mot SAIK senast (här finns en liten intervju med honom från bandypuls). Han har även haft maginfluensa under veckan vilket kanske var anledningen att han saknades den här gången. Robin Olsson har vi inte sett sedan annandagen nu, han var verkligen en ljuspunkt under tidigare delen av säsongen, men det är återigen oklart om det handlar om skada eller petning.

Första halvleken
Det blev en ganska tillknäppt halvlek och det märktes att inget av lagen ville ta några onödiga risker. IFK hade mycket boll i inledningen utan att skapa så där väldigt mycket och Edsbyn sköt en hörnretur i ribban men hade inte mycket i övrigt. Kontroversen infann sig efter 20 minuter när Edsbyn gjorde 0-1. I förarbetet till målet brottades Mathias Johansson ner i mittcirkeln och det blev vilda protester från IFK båda på plan och på läktaren efteråt.

I sekvensen efteråt var det ytterst nära kvittering. En gästande försvarare bjöd Lukas Persson på friläge, försökte dra tillbaka honom, Persson fortsatte men sköt utanför från nära håll. Domaren bedömde tydligen fördel i första situationen men frågan var om inte upphakningen påverkade hans möjligheter att göra mål sedan...

Sura miner från hemmalaget och då passade Edsbyn på att ta över i 10-15 minuter. Det blev farligt flera gånger om och Kimmo Kyllönen fick göra en strålande räddning från ett friläge. 0-1 stod sig dock halvleken ut.

Andra halvleken
Det blev en annan matchbild i andra halvleken och det blev mest Kungälv som var det spelförande laget. 0-2 kändes högst ologiskt, en hörnretur kom utanför straffområdet och det kändes som om hörnsituationen var slut, men Mattias Hammarström vände sig om och sköt i mål i samma rörelse. Skulle gissa att Kyllönen såg bollen mycket sent där. Ungefär 1 timme spelat och det första som Edsbyn hade skapat sedan halvtid.

Kungälv kämpade dock på och fick sin belöning efter 70 minuter, ett snabbt taget frislag som Mathias Johansson sköt lågt i mål. Med tio kvar så var det kvitterat, en mycket tilltrasslad situation framför gästernas mål där Axel Ekholm lyckades skjuta i mål vid bortre stolpen.

Kungälv radade upp hörnor sista kvarten, hade nio totalt i matchen, varav ingen resulterade i mål. Med tanke på att laget var ganska vassa från hörnor tidigare under säsongen och att det inte heller blev några hörnmål mot SAIK i lördags så var det svårt att inte tänka på den frånvarande Erik Schön som har varit väldigt duktig som hörnläggare, och är "Elitseriens assistkung", enligt bandypuls ovan. Hoppas Erik är tillbaka igen snart...

På 88 minuter kom dråpslaget. Adam Rudell fick ett mål bortdömd för en ganska tveksam hög klubba, Edsbyn kontrade snabbt och Jonas Edling åkte igenom och satte 2-3 för gästerna. Då kändes det som segermålet.

Men på övertid fick Kungälv frislag efter gruff mellan Mikael Lindberg och Joakim Svensk som resulterade i att båda hamnade på utvisningsbänken. Det lyftes in i straffområdet, Edsbyn fick inte bort den och Ekholm lyckades kämpa in 3-3. Nu var det Edsbyns tur att protestera vilt mot frislagsbeslutet vilket onekligen kändes lite inkonsekvent när Lindbergs knuff kom först och båda utvisades. Var det frislag till Kungälv så kändes det konstigt att visa ut båda.

Sammanfattning
Domaren Daniel Labe kommer att ha bättre dagar (hoppas jag), och det kändes som om vi hade mer anledning än Edsbyn att vara besvikna på honom. Ineffektiviteten i avgörande lägen var en stor faktor förra veckan och visade sig igen idag tyvärr, särskilt från hörnor, även om Edsbyns rus var snabb och effektiv också.

Överlag var jag var långt ifrån imponerad av Edsbyn som kan känna sig väldigt nöjda med sin poäng idag. Det lutar åt slutspel för dem men det känns som om de inte kommer att kunna störa topplagen där.

Har slutspelståget gått? Det är fem poäng upp till sträcket och det ser onekligen svårt ut nu, att slå Edsbyn kändes som huvudchansen att ta in några poäng där. Men det blev inte förlust och det finns en del poäng kvar att spela om, så en liten gnista hopp finns om inte mer. Nu väntar en tuff derby i Vänersborg på fredag kväll, som blir årets enda bortamatch för min egen del.