Vänersborg - Kungälv 6-3

IFK Kungälv räckte inte hela vägen i Vänersborg. Trots en jämn första halvlek och stundtals bra spel så tog hemmalaget över i andra halvleken och kunde vinna till sist med klara 6-3.

Lagen
Kungälv var oförändrade sedan senast vilket betydde att Erik Schön saknades igen. Laget fick sex hörnor och återigen gjorde inga mål från dem. Förut var vi mycket vassa där och nu är det inga mål på 3 matcher och 20 hörnor utan Erik...

Första halvleken
Det började på bästa möjliga sätt och Kungälv kunde ta ledningen redan efter 3 minuter. Det var en bra nertagning och ett vasst avslut från Adam Rudell, från en pricksäker passning från Mikael Lindberg.

En öppen match böljade fram och tillbaka och Kungälv hade minst lika mycket framåt som Vänersborg. Efter 20 minuter så fick Vänersborg en straff som kändes en aning billig, känslan var mer att Viklund åkte in i en stillastående Hampus Kärnman i hög fart. Kyllönen var nära att ta straffen men den letade sig in.

Vänersborg var dock ofokuserade direkt efter att de hade gjort mål och plötsligt stod Rudell och Axel Ekholm långt framme med bara en närvarande försvarare. Rudell kunde friställa Ekholm som återställde ledningen.

Den varade dock bara i fem minuter, gamla Kungälvspelaren Mikko Lukkarila fick en gratisboll i straffområdet efter att Kungälvsförsvaret misslyckades med att rensa en långboll och tackade ja till kvitteringschansen.

Matchen fortsatte att bölja fram och tillbaka och Kungälv hade några rätt kvalificerade chanser att återta ledningen, bland annat efter en hel del slarv och bjudningar i hemmaförsvaret. Varken effektivitet i klara lägen och eller tur i slumpartade lägen infann sig dock och 2-2 stod sig halvleken ut, ett resultat som kändes i underkant med tanke på alla chanser Kungälv skapade.

Andra halvleken
10 minuter in i andra halvleken tog Vänersborg ledningen efter att Kungälv flera gånger om inte fick kontroll på lösa bollar och helt plötsligt var Jocke Hedkvist helt fri till vänster. Det var ytterst nära kvittering en stund senare men Lukas Perssons mäktiga långskott tog klockrent i ribban.

Vänersborg hade sedan en mycket stark period och lyckades avgöra matchen under de efterföljande 15 minuterna. 4-2 var definitivt matchens mål, 4 eller 5 distinkta passningar rullade upp Kungälv och Fagerström kunde slå in bollen från nära håll. Två stycken hörnmål utökade sedan till 6-2 och därmed var matchen avgjord.

Sista 20 kändes matchen rätt avslagen, även om det var Kungälv som återigen hade mer av spelet. De fick även in ett tröstmål i slutminuten efter att Teemu Mättää friställdes.

Sammanfattningen
Resultatet var inget att diskutera, en klar förlust trots att spelet var mycket jämnt bortsett från minuterna 55-70. Det gäller att ta vara på chanserna när man väl får ett övertag, något som IFK inte har lyckats med riktigt de senaste veckorna.

Vänersborg har en hög högstanivå och kapaciteten att gå långt, men de måste verkligen få ordning på försvarsspelet om de vill kunna utmana i slutspelet. Slarvar man som man stundtals gjorde idag så blir man straffad direkt mot topplagen.

5 omgångar återstår nu och IFK har fem poäng upp til Edsbyn på slutspelsplats och sex ner till Kalix på kvalplats. Det luktar ingenmansland igen det här men man måste fortsätta kämpa tills det inte går längre. Idag gjorde man trots allt det och det var en underhållande match även om spelet inte alltid var av högsta klass.

Man blir även lite avundsjuk efter ett besök på Arena Vänersborg, som är en riktigt fin arena. Att kunna se bandy i värmen är vi inte bortskämda med i Göteborgstrakten och vi kan än så länge bara drömma att en liknande hall någon gång ska byggas i Kungälv.