Inför 2023/24: Lag 3,2 & 1
Kan Daniel Johansson och VSK utmana Villa igen?

Inför 2023/24: Lag 3,2 & 1

Inför 2023/24 – Lag 14,13,12,11,10,9,8,7,6 5,4,3,2 & 1

Hej där!
Ja då var det dags att dra igång summeringen av årets Silly Season och ranka lagen inför kommande vinter, trots att några klubbar fortfarande inte är ”helt klara” med sina trupper än. Jag gör en ranking från lag 14 till 1, där jag kollar på fjolårets placering och vad man värvat i konkurens med sina elitseriekonkurenter.  

Inte lätt så ni får ta detta med en liten nypa salt… allt avgörs ju på isen senare i vinter, vilket alla också vet… och säkert överraskar något lag positivt medans något annat lag inte kommer upp i samma nivå som det förgående. Precis som det alltid brukar vara.

Det blir två lag åt gången och vi kör till mitten på juni då jag sen tar semester… har kört lite på prov nu som redaktör, så vi får se sen då om jag jobbar vidare i höst? Hur som helst så har det varit skoj att vara tillbaka och skriva om vår fina sport på den bästa sajten SvenskaFans.com!


Idag blir det då således lag 14 och 13 i min ranking som synas, därmed så var det dags att dra igång
Allt om lagen från plats 14 till 1 hittar ni fortlöpande längre ner på denna sida.

-----
29/5


Plats 14. IFK Rättvik
Placering 22/23: 1:a i Allsvenskan

Dalalaget IFK Rättvik kommer från en strålande säsong där man fullständigt pulvriserade allt motstånd i bandyallsvenskan! 19 segrar en oavgjord och bara två nederlag blev det säsongen 2022/23… en makalöst stark prestation! Nu är inte AS i klass med elitserien… så för att återigen inte vara upp och sen vända ner igen, så behövde laget (enligt mig) denna Silly värva in ett antal rutinerade spelare inför den säsong som komma skall. Nu idag den 29 maj så har man (med viss reservation) runt 13 spelare klar i truppen!? Ja det är märkligt tyst hos den lilla klubben i Dalarna, där tränare Joakim Björkman framöver säkert har en del att oroas över samt att fundera på.

Man kan inte lita på att 50 årige Rinat Shamsutov (ej klar än) ska leda detta lag framåt och bakom så är det mycket tunt med etablerade elitspelare… visst, det pratas om Christian Mickelsson återigen, men oavsett så krävs det mer än så för att laget ska hänga kvar i den högsta divisionen kommande säsong. Den lovande målvakten, Anton Svensson är dessutom klar för IFK Vänersborg (var utlånad dit ifjol) och i övrigt så är det få spekulationer nu om vilka spelare som ska lyfta laget kommande spelår? Just nu idag har klubben inte redovisat ett endaste nyförvärv heller.

Jag vet inte hur det är med samarbetsavtalet mellan Edsbyn och Rättvik… men då man spelar i samma division nu så lär det väl inte gälla som tidigare? Ett starkt försvar samt Rasmus Plan 23 mål och 15 assist och Jack Tennander 34 mål och 2 assist i AS 22/23, är spelare som nu får bära ett mycket stort ansvar för att det ska stängas till bakåt och levereras något framåt den kommande vintern.

Ja det var trots allt ”i nuläget” ett ganska lätt val att placera Rättvik på plats 14…  och bara hoppas då att man i ledningen kan addera någon eller några elitspelare till innan säsongen nu drar igång?

-----

Plats 13. Frillesås BK
Placering 22/23: 13:e plats i Elitserien.

Laget från Sjöaremossen fixade till sist nytt kontrakt efter kvalspel ifjol… ja spontant så tycker jag denna relativt lilla förening verkligen står upp och visar att allting går bara man vill och vågar tro på spelare som kanske inte är allt för namnkunniga. I en brukssport som bandy så har det alltid funnits små klubbar med eldsjälar som brinner för att sätta små orter på kartan… jag tycker Frillesås är ett härligt och snyggt exempel på detta!

Laget lirade också en rätt kul och fartfylld bandy den förra vintern… man vågade köra framåt och hemma på ”mossen” så var det inte lätt att hämta enkla poäng, det fick en hel del topplag också erfara. Nu har man i dagsläget en trupp på 16 spelare klar inför 23/24… tappet av unge lovande Karl Tagesson till Broberg var säkert inte väntat för laget och sen lämnar även den rutinerade och starke Markus Kumpuoja.

In till laget har desto positivare en målgörare anslutit… nämligen Nico Nevalainen från Örebro SK. Nico blev trea i den allsvenska skytteligan ifjol med 39 mål och 7 assist… så spännande att se nu vad han kan göra i ”Frille” och elitserien kommande vinter? 4 segrar, 4 oavgjorda och 16 förluster blev det i grundserien förra året… 75 – 116 var målskillnaden, skulle ändå vilja säga att laget var med i många matcher och verkligen utmanade, så efter förutsättningarna en helt okej säsong som man kan vara nöjda med.

Nyförvärv kommande säsong 23/24 är, Nico Nevalainen anfallare Örebro SK, August Klang mittfältare/halv Vetlanda BK, Gustav Rohm försvarare IF Boltic, Joonatan Irtamo försvarare Katrineholm Bandy, Anton Norman mittfältare Sunvära SK…  och nu senaste veckan Johan Karlsson mf/försvar Sunvära SK.

6 rätt rutinerade spelare försvinner… Markus Hillukalla, Niklas Wiklander, Markus Kumpuoja, Adrian Emretsson, Karl Tagesson samt Marcus Fremstad… rätt hög omsättning alltså på truppen som tappar viktig rutin men fortfarande har ett intressant lag på gång.

Känns ändå rätt naturligt att just nu placera laget på den 13:e platsen inför kommande säsong. Tror också med en trupp just nu på 16 spelare att man letar någon till innan man spikar laget?

-----

Ja det var lag 14 och 13 det… håll utkik här på Svenska Fans bandysida så dyker det i veckan snart upp lag 12 och 11 med… ha en fortsatt fin måndag nu!

-----
1/6


Plats 12. IFK Vänersborg
Placering 22/23: 11:e plats i Elitserien

Vilken pangstart… ja jag pratar om Vänersborgs inledning på serien 2022/23! Efter fyra omgångar så låg man i topp på tre segrar och en oavgjord… lag som Sirius, Hammarby, Vetlanda hade åkt på pisk och VSK hade fått nöja sig med ett oavgjort resultat. Men sen hände något för Emil Viklund och Company i Vänersborg, och säsongen blev mer eller mindre ett ras rakt ner mot botten av tabellen. Man klarade sig dock med minsta marginal från kvalspel före lokalrivalen, Gripen Trollhättan… vilket man säkert till sist också var mycket nöjda med efter en säsong som inte går till historien som klubbens mer lovande.

Nu är det dags att se framåt… Ilja Gratchev som tryckte in 13 baljor och 11 assist försvinner till just Gripen inför kommande säsong… ett tungt avbräck såklart och man har heller inte fått in så mycket nytt i laget… dock har man behållit en stark kärna vilket ändå kan ses som viktigt inför framtiden. Lagets bäste Emil Viklund får nu ett stort ansvar att leda denna grupp mot bättre tider och en placering lite högre upp i tabellen.

Och visst kan man lyckas… men jag tror ändå man hade behövt någon/några vassa förvärv till för att lyfta riktigt högt framöver… det kommer bli fler poäng än de 14 man tog i fjolårets grundserie, men 14 lag nu och allt är tuffare för att slippa kvala eller klara sig kvar… jag tror man grejar det men inte med så stor marginal ändå… hemmaspelet blir avgörande, där brukar ”Väners” av tradition vara svåra att komma till tals med.

In 2023/24 har Mikko Lukkarila anfallare vänt tillbaka från Gripen samt att målvakt Anton Svensson IFK Rättvik skrivit på efter att ha varit inlånad ifjol… ut då ovan nämde Gratchev, Max Sundelius målvakt, Niklas Nyqvist och Samuel Baatz. Möjligen lyfter man upp några unga spelare från de egna leden? Grymme målvakten Kimmo Kyllönen som var skadad en del ifjol, måste nu hålla sig hel och då ökar chanserna betydligt för IFK, även om säkert målvakt Anton Svensson också kommer utvecklas fint i klubben.

Lite svårt att sätta in IFK Vänersborg och man kan ju fortfarande få in nån viktig pjäs än… men just nu är man för mig en knapp 12:a med smak på nåt bättre om man får allt att stämma kommande spelår.


-----

Plats 11. Broberg/Söderhamn                                                                                                                                                                                   Placering 22/23: 6:e plats i Elitserien

Många lyfter säkert på ögonbrynen nu… fjolårets 6:a i grundserien bara på 11:e plats? Ja jag ska förklara mitt val av placering… kikar man på spelare som lämnat laget inför framtiden så är det massor av rutin som nu försvinner, eller vad sägs om spelare som Robin Redin, Jonas Nygren, Erik Jonsson, Rasmus Linder och Adam Wijk… dessutom kliver duktige tränaren, Daniel Skarps av jobbet att leda laget en ny säsong.

Inga duvungar detta och väldigt inspelade i Brobergs spelsystem under många år. Nu satsar man istället ungt och nytt, och jag tror detta är precis rätt väg att gå i framtiden för kustlaget. De som ska bära laget nu är Daniel Burvall Jonsson framspelare av rang… målfarliga bröderna Öhrlund Jesper och Robin (spelfördelare) samt duktige Jakko Hyvönen som skickade in 14 mål och spelade fram till 10 mål den förra vintern… bäst var dock skyttekungen Martin Söderberg som svarade för hela 31 mål och 5 assist!

Dessa fem utespelare samt duktige målvakten, Max Bergström är stommen i ett annars nytt och ungt Broberg som jag tror kan skrälla lite ändå… från Bollnäs har man tagit Philip Flodstam som med mer ansvar kan utvecklas mycket i sin nya miljö… sen halven Karl Tagesson från Frillesås är ett mycket intressant namn hos de gulsvarta… lägger vi till ett par unga lovande lirare från Falu BS samt Matteus Liw från Sirius, så ser det väl ändå rätt okej ut trots att man tappat så mycket rutin.

Klubbchef Svenne Olsson verkar haft ett tydligt mål, in med ungt och lite billigare spelare och fixa så både ekonomi och utveckling håller jämna steg… ja rätt klokt av Svenne och Broberg kan nu spela lite mer avslappnat och skrälla mer kommande säsong… jag tror det räcker en bit, men på sikt kan man få det svårt då försvaret för mig inte riktigt "ser ut att komma upp i den klass" som gäller för åtminstone topp 8 kommande spelår( Har en känsla att det blir mycket jämnt där mellan lag 8-12)… ja rätt satsning ändå och inom nåt år kommer detta säkerligen att bära frukt för Söderhamnslaget!

Nyförvärv: Karl Tagesson Frillesås, Philip Flodstam Bollnäs, Matteus Liw Sirius, Eskil Hjelm och Oscar Larsson Falu BS samt Björn ”Böna” Eriksson tränare tidigare Ljusdals BK och även i Broberg.

Lämnat har Robin Redin, Jonas Nygren, Erik Jonsson, (alla slutat) Adam Wijk samt Rasmus Linder, klubb oklar, Jesper Thyren (Ljusdal)  samt Albin Bysell (Edsbyn) 

-----


Ja det var 12:an och 11:an inför kommande spelår detta… nästa vecka presenterar jag nya lag i min införlista inför 2023/24, missa inte det!
Ha nu fortsatt en mycket fin vecka bandyvänner, så hörs vi snart igen!

-----


5/6


Plats 10. Gripen/Trollhättan BK 
Placering 22/23: 12:e plats i Elitserien

Något hack uppåt från fjolåret så hittar vi laget från Trollhättan, Gripen som ser ut att ha ett mycket intressant lag på gång inför 2023/24.
Man startade serien 22/23 mycket bra och egentligen så höll man ihop det strålande under stora delar av säsongen… det blev en rad med snöpliga uddamålsförluster, men också segrar mot lag högre upp samt ett antal kryss inledningsvis mot bra motstånd!

Själv minns jag på plats mest den starka segern man tog borta mot Bollnäs 3-2, och att man sen även hade 5-0 i Söderhamn mot Broberg… men tappade till 5-5!? Nej en mycket bra säsong där man var med i alla matcher utom borta mot Villa då… men annars vek man aldrig ner sig som lag, tvärtom… trots denna starka vinter så blev det till sist kval sen man torskat med uddamålet mot Edsbyn borta i den sista omgången… en pinne hade räckt för att slippa kval, nu var det målskillnad på 11 mål som fattades till lokalrivalen IFK Vänersborgs fördel. I kvalet så stod man upp bra och även om man fick kriga i några matcher, så grejade man till sist rätt klart fortsatt spel i elitserien.

Johan Esplund var lagets motor och den som styrde laget med sina 7 mål och 18 assist under grundserien… bästa målskyttar var Adam Rudell 14 mål, William Arvidsson 10 mål och Victor Pettersson 9 mål… sen får vi lyfta Christoffer Norin med som spelade fram till 13 mål och gjorde 3 samt ett försvar som ändå höll en bra nivå hela sträckan ut under grundserie och kval!

Vad händer då inför 2023/24? Jo in har man värvat två spelare som vet var målet är beläget… Saku Hämäläinen från Bollnäs, som enligt mig var minst topp 5 i boxen i herrarnas elitserie 22/23! Ofta på rätt plats och levererar Saku som också jobbar hårt och kan hämta boll i fart med. Den stora värvningen kom senare och det var ingen mindre än Ilja Gratchev från IFK Vänersborg… skulle nog säga/tro att Ilja och Johan Esplund nu kommer att dela på ansvaret som ledargestalter i detta då lite mer erfarna Gripen som vi får se kommande säsong.

Hur går det då? Ja känslan är att det kan landa någonstans mellan plats 8 och 12 för Gripen och kanske en åttondel som bäst… tycker därför plats 10 i utgångstips är realistiskt efter årets Sillys Season, där man fått in två starka krafter framåt… nu måste man sätta försvaret ytterligare med, 65 framåt-100 bakåt i målskillnad det förra året bör öka lite offensivt samt krympa ännu mer defensivt om man ska nå topp 10 eller bättre? Helt klart ett spännande lag Gripen att ha koll på inför 2023/24, och jag sätter med plus i kanten (utan att darra på manschetten) laget på plats tio!

Nyförvärv: Ilja Gratchev anfallare/mitt IFK Vänersborg, Saku Hämäläinen anfallare Bollnäs Bandy, Filip Lydén mittfältare Åby Tjureda.
Lämnar gör … Mikko Lukkarila - Vänersborg, Tobias Augustson - Villa, David Jensen och William Åman klubbar? Johan Kock, Johan Skatz och Tony Eklind, slutar alla.


-----

Plats 9. Sandvikens AIK

Placering 22/23: 4:a i Elitserien

Man trodde väl aldrig att man skulle placera denna kultförening och deras lag på en nionde plats inför en ny säsong. Ja nu är det skarpt läge och nya tider även i viken, där laget efter denna vinter tappat hela 7 rutinerade spelare samt två erfarna tränare! Det var längesen som en så stor stomme försvann ur nåt lag i elitserien från en säsong till en annan…  så den här föryngringen som SAIK startade redan för ett antal år sen, går nu vidare med nya friska krafter och en rutinerad trio tränare med mängder av erfarenhet på högsta nivå, eller vad sägs om Andreas Bergvall, Daniel Mossberg och Daniel ”Zeke” Eriksson som ska styra skutan mot nya mål i framtiden!?

Spännande och intressant ska det bli att se om denna grupp tränare nu kan hjälpa fram de nya unga lirarna att utvecklas… och i spelartruppen så blir kapten, Daniel Berlin där också otroligt viktig i den processen - sen har vi Hannes Edlund målskytten som måste få lite nytt liv efter en del skador under den förra vintern. Man har även nu värvat in en till striker, Joel Engström från VSK och han får såklart en stor roll hos Stålmännen nu... bakåt så har man det lite tuffare, Rasmus Forslund är mycket viktigt kvar, men sen är det nytt och oprövat  i målet sen Joel Othen nu kliver av. Man hoppas nu att nye försvararen från det finska landslaget, Topi Saukkonen ska vara den som kliver in och styr upp det hela bakåt… ja de brukar ju vara bra finnarna som kommer till Sverige, så helt klart en spännande värvning!

Men som sagt… man får först lita till dessa 6 tunga namn som stomme, Daniel Berlin, Dennis Henriksen, Rasmus Forslund, Hannes Edlund,  Albin Airismiemi och Joel Engström... spelare som nu på planen ska leda detta nya unga SAIK med sin rutinerade tränartrio framåt, och på sikt mot nya mål att vara i den allra högsta toppen av elitserien igen… för min känsla är ändå nu att man får ta nåt mellanår och bygga mer för framtiden… sen kommer alltid Sandviken att överraska i vissa matcher även kommande säsong, det är jag helt övertygad om.

Men tappet av tränare Joakim Forslund samt spelare som Linus Forslund, Linus Pettersson, Joel Othen, Daniel Bäck Nirs, Daniel Mossberg (spelare), Victor Bergling och Samuel Heeger, (22 mål & bäst internt den förra säsongen) kommer inte att gå obemärkt förbi… så mycket tror jag vi kan säga och sen är det då upp till de nya tränarna, som säger att man i framtiden ska spela en attraktiv och rolig publikbandy, att jobba med ”det nya unga” SAIK och föra laget tillbaka till toppen igen.

Jag gillar den nya satsningen… men då försvaret är det stora orosmolnet med flera oprövade kort, så blir det ett ras från 4:e till 9:e plats denna silly för de S-märkta. Rimligt är att laget slåss om plats 8-12 kommande vinter och ett play in/åttondel är nog helt okej om man ser det utifrån ett realistiskt perspektiv. Tycker inte man ska lägga högre press än så på SAIK, som säkert kan överraska en hel del ändå om man får till alla bitar?

Ut såg ni ovan… nyförvärv förutom nämda tränartrio så kommer, Joel Engström anfallare/mitt Västerås SK, Fredrik Nordby anfallare Ready Norge, Topi Saukonnen försvarare Kampparit Finland, Benjamin Pizzoni Elfving målvakt Västerås SK, Elliot Hellström anfallare Falu BS och Oliver Hellgren mittfältare Lidköpings AIK/Otterbäcken.


-----

Ja detta var plats 10 och 9 det… senare i veckan kommer fler lag här på Svenska Fans bandylista inför säsongen 2023/24!
Med dessa rader önskar jag er alla en fortsatt fin och varm måndag under årets bästa tid!


8/6

Plats 8. IFK Motala
Placering 22/23: 7:a i Elitserien

Vi har kommit till topp 8, och där placerar jag laget från Östergötland, de blåa IFK Motala. Klubben och inte minst, Mattias Sjöholm nu avgående tränare, har de senaste åren gjort ett jättejobb för att ta klubben till den nivå man är på idag… nämligen ett starkt mittenlag i elitserien!

Det är inte helt lätt att placera Motala på bandykartan… man strävar på under rätt svåra förhållanden på sin is ute på K-bygg Arena… där man också är väldigt svårbesegrade - under fjolåret så visade man med 7 segrar 2 oavgjorda och bara 3 förluster hemma, att inget annat lag bara hämtar några gratispoäng på K-bygg.

Laget har verkligen växt tillsamans... och speciellt så är det försvarsspelet som märks mest samt ett disciplinerat spel över hela banan. 86-89 i målskillnad 22/23 talar om just det, och ser vi på de som producerar framåt, ja då håller vi fram ettan i poängligan den förra säsongen, Albin Rohlén som var bäst med sina 16 mål och 22 assist! Bakom Albin så gör Philip Florén mest mål… hela 22 den förra vintern och bakom dessa två är Jonas Enander och Albin Bjerkegren de som sticker ut poängmässigt i laget!

Bakåt är man starka som jag skrivit… och allra längst bak står han, den säkra målvakten, Jussi Aaltonen och släpper inga enkla bollar förbi sig, en gedigen elitseriemålvakt som nu under åren i Motala skaffat sig massor av rutin! Ja det var inte helt lätt att placera Motala före t.ex. SAIK, men kikar man på kontinuitet i lagdelar så jobbar man mycket med samma trupp, och det visar sig nästan alltid att ge bra resultat… så där ställer jag Motalas starka försvar mot SAIK:s mer nya nu med mindre erfarenhet. Framåt så kanske man skulle haft någon målskytt som kunde panga in runt 30 mål per säsong, och det är också där jag tror lagets brist är, sen förstår man att det inte är lätt att värva av de fåtal strikers som finns, utan istället får bygga spelet på just laget… vilket man gjort berömvärt nu under en längre tid! Vi ska ändå lyfta fram invärvade och storvuxne anfallaren, Joona Rajala från finländska Narukerä som en tänkbar ny skyttekung i Motala framöver!?

Plats åtta alltså och in 2023/24 har man värvat Filip Pålsson forward Sandvikens P-19, Joona Rajala anfallare Narukerä Finland samt Rasmus Karlsson målvakt.

Ut har Fredrik Lönn Hammarby Bandy, Alexi Seppänen, Oscar Stadin, Olle Nordlund klubbar oklara, Linus Åkerlund Falu BS samt då tränare Mattias Sjöholm alla lämnat Motala. Om jag minns rätt är truppen på runt 18 spelare just nu.

-----


Plats 7. Hammarby Bandy
Placering 22/23: 9:a i Elitserien

Efter en lång utdragen Silly Season så kan vi nu konstatera att Bajen har 18 spelare klar inför kommande säsong… och då väntar nog många fortfarande på svar om trotjänaren, Robin Sundin ska fortsätta med? Söderlaget hade en tuff vinter 22/23, man skrapade ihop 20 poäng varav nio segrar… men hela 13 förluster (97-122 i målskillnad) och det gick upp och ner som en berg och dalbana under i stort sett hela säsongen… där Hammarby efter en målrik historia till sist också föll i två raka matcher mot Vetlanda BK i åttondelsfinal.

Jag tror nu att laget med tränare, Jonas Claesson är oerhört revanschsugna inför kommande spelår… man har ändå lyckats behålla stora delar av truppen, trots att lagets motor under många år, David Pizzoni Elfving nu lägger rören på hyllan. Ett spännande lag där man fått in anfallaren, Christian Frohm tidigare AIK och sen kort i Tellus ifjol då gnaget blev tvungen att dra sig ur elitserien. Man har också fått in två doldisar med bra fart i, Fredrik Lönn mittfältare IFK Motala och Ljusdals mittfältare och kapten Edwin Nilsson… med Christian inräknad, tre nya intressanta namn i truppen som jag tror kan få ett lyft efter sina miljöombyten!

Vad kan vi då förvänta oss av Hammarby 23/24? Ja spontant så tror jag laget vill spela en mer offensiv bandy och ge sin hemmapublik lite mer av det gamla goda Bajen vi sett tidigare år. Fjolårets nyförvärv och skyttekung, Isac Karlsson smällde i vintras in hela 28 mål för söderlaget… bakom har man pålitlige målskytten David Jansson 19 mål den förra säsongen… sen lirar ju spelare som Adam Giljam, Kasper Milerud och kanske då även Robin Sundin fram till målen, så där är laget stabila, nu också då med nämnda ovan mittduo Fredrik Lönn och Edwin Nilsson som säkert kan fylla rollerna som framspelare med?

Nu är det såklart viktigt med försvaret också, och där ligger nog också den stora utmaningen att få till alla roller. Klarar Bajen det så tror jag man är med och hugger om topp 6 med några andra lag… kanske bättre, men då ska man verkligen få till alla bitar och defensiven verkligen höja sig några hack.

Vi ska även till sist redovisa vilka som lämnat med… Pontus Nordenfors, Filip Mörkdal mv, Tom Nyström och då David Pizzoni Elfving.

Ja en spännande säsong för laget från Zinken är att vänta, och jag tror man trots spel ute stora delar av säsongen, ändå kommer att bli mer att räkna med i elitserien 2023/24.


-----


Plats 6. Edsbyns IF
Placering 22/23: 5:a i Elitserien

Edsbyns IF bandy, ja då tänker nog de flesta på alla finaler och segrar under 2000 talet… men det finns så mycket mer från den lilla orten i Hälsingland, nämligen tradition och en hel bygd som lever för sin bandy och sitt lag! Nu är man framme vid ett lite jobbigt vägskäl… ekonomin är satt på hårda prov och klubbens stora partner och sponsor, Svenska Fönster är inne i en tung period med massor av uppsägningar.

Hur klarar Edsbyns IF av det? Ja det återstår att se, helt klart får man nu rätta munnen efter matsäcken och kanske inte göra den satsning man hoppats på 2023/24. Men trots allt, man har en mycket bra startelva och sen har man då fått satsa ungt på spelare som Noa Djäkner från Sirius tidigare Ljusdal… Marius Åström skadad periodsvis ifjol, Edvin Altberg hem från lån Rättvik samt unge Albin Bysell tillbaka från Broberg. Dessa fyra lite oprövade kort måste nu ta nästa steg om byn ska hänga med hela säsongen fram till mars månad.

Oscar Wikblad, där har vi målskytten som ifjol hade en skada som satte ner hans prestation på planen väsentligt… trots det kom han till sist igång och vann den interna skytteligan på 17 mål. Jag tror inte Oscar är nöjd med det, han kan smälla in runt 40 bara han får vara frisk och hel. Kikar man vidare så är trots att råtalangen Rasmus Skarps nu försvunnit, laget framåt rätt okej ändå med Wikblad (om han gör fler mål?),Ted Hedell och samt de nya ungdomarna. Dessutom ett starkt mittfält och sen då Hellmyrs och Helavuori på halvorna som kan producera assist. 11-4-9 och 87-83 i målkvot ifjol är ett resultat jag inte tror en klubb som Edsbyns IF alls är nöjda med från den förra vintern… frågan är om man nu kan förbättra det med så många nya lite mer oprövade kort?

Ja visst är laget bra, men tappet av försvararen Tommi Määttä nyligen var inte det klubben hoppats på, och där försvinner en urkraft som jag tror blir oerhört svår att ersätta. Så försvaret är därmed lite skadeskjutet… och ser man nyktert på byn så är många nu lite äldre med, så krävs då att som jag skrev ovan att ungdomarna nu kliver fram, om man ska nå en kvart eller en ny semifinal… ja vi får se vart laget landar till sist, men de rödblåa kan aldrig räknas bort, det har vi i bandysverige lärt oss genom åren.

Vilka som tillkommit skrev jag ovan… de som lämnat är då rutinerade nämnda Tommi Määttä, Christian Mickelsson, Jimi Heinonen och Rasmus Skarps… sen får vi väl räkna in Arvid Rönnlund och Johan Törnberg med som båda nu blir seniorer. Känns lite som att byn kan vara lite fågel eller fisk kommande spelår… jag tror inte man är topp 5 utan placerar laget med tanke på stark startelva ändå på plats 6 i min införtabell.

Ja det var plats 8-7 och 6 det… till söndag kommer 5-4-3 och sen nästa vecka avrundar vi med topp två innan vi tar semester.


12/6


Plats 5. Vetlanda BK

Placering 22/23: 8:a i Elitserien

Ibland så kan man avancera i tipsen utan att värva något också… precis så tror jag Vetlanda kan göra kommande vinter, då man nu i stort sett behållit hela truppen från säsongen 2022/23. Man visade den gångna säsongen att man kan utmana alla lag… dubbla segrar över Edsbyn och vinst mot Hammarby i åttondel, samt att man sen pressade VSK  i kvarten (1-3 i matcher) visar att laget verkligen har något bra på gång!

Jag såg själv VBK i Bollnäs… och laget spelar fartfyllt framåt och smart bakåt… sen kanske det inte håller alla matcher, men man är luriga att läsa av och det krävs tålamod om man ska besegra de gulklädda från småland. Joakim Andersson, där har vi mannen som styr denna skuta och får med sig de andra till nya nivåer… trots problem med skada så fixade han 26 mål och 8 assist på 20 matcher ifjol… det innebar en sjätte plats i poängligan, vilket såklart varit högre om han kunnat spela alla matcher. En grym ledartyp som drar sitt Vetlanda upp mot toppen av tabellen.

Kikar vi på inför kommande säsong då så har man som sagt ännu inte värvat nån spelare… August Klang har gått till Frillesås och målvakten Christian Boman slutar… annars samma lag där liberon, Philip Lennartsson som missade slutet av säsongen på grund av skada, nu jobbar hårt för att komma tillbaka. Mycket viktig pusselbit det att den rutinerade liberon kommer åter. Man är också ute efter Kazakstans snabbskrinnare, Raunan Issaliev, men trots att det ryktet funnits ett bra tag så är ännu inget klart.

Emil Federov och Filip Bringe 19 respektive 15 mål ifjol, är två namn som verkligen lyser hos de gula… Bringe är bra på assist med tillsammans med Albin Rehnholm, så där finns framspelare… eventuellt skulle man behöva någon till som levererar fler avgörande pass i laget, men det kanske kommer?

Unge juniorkaptenen, Oscar Råsberg flyttas också upp i A-laget och kan ses som ett tillskott där… ja vi får se upp för laget som verkligen år efter år producerar nya egna talanger… och bara hoppas nu då att fler egna produkter stannar kvar hemma i Vetlanda i framtiden? En som defenitivt stannar är grymt lovande August Ljung (8 mål ifjol), tre år till skrev August på för… och det var säkert ett väldigt skönt besked för sportgruppen att få… unge målvakten Hampus Johansson flyttas upp från de egna leden till A-laget med!

Kanske något tufft att lägga VBK femma… men jag känner ändå att ett år då flera andra lag tappar en del kraft samtidigt som Vetlanda har kvar kontinuitet och ett samspelt lag från 22/23, att det vekligen finns en bra chans nu att bli topp 5 för VBK.

Ja spännande ska det bli att se om man klarar denna plats och då tar sig direkt till en kvartsfinal i vinter? Väl där kan ju allt hända.

Spelare ut såg ni ovan och som sagt, ännu inga nya spelare från andra klubbar in. (om jag inte missat nåt då?)




Plats 4.  IK Sirius
Placering 22/23: 10:a i Elitserien

Nu är det dags att åka ännu mer hiss uppåt… eller vad sägs om årets nya fyra IK Sirius? Efter en av klubbens mest lyckade Silly Season någonsin så avancerar man enligt mig hela 6 placeringar från tio till just fyra. Varför då? Det blåsvartrandiga laget från Uppsala gjorde ändå en bra säsong ifjol, detta efter en miserabel start där man hamnade helt snett och där segrarna inte direkt föll in som mogna frukter. Men till sist fick man ändå ordning på grejerna och tog sig via åttondel till kvartsfinal… där Villa blev för svåra - men jag vill ändå skriva att man hängde med bra i den matchserien och inte alls gjorde bort sig på något sätt, tvärtom så fick Villa ändå blåsa ur en del energi för att vinna i tre raka.

Nu värvar man in just två av Villas nya stora namn… Alexander Karlgren och Alexander Härndahl… kanske fjolårets två mest intressanta lirare under åtminstone slutspelet, där bägge klev fram och visade att man verkligen tagit ett stort kliv som bandyspelare! Nu är man alltså klar för Sirius, där båda ska studera och spela bandy med Uppsalalaget… det ska bli fantastiskt spännande att se vad man kan uträtta i sin nya klubb? Uppsala är ju ett starkt bandyfäste och man har en trogen publik, gissar att snittet kommer höjas rejält också nu med dessa två supertalanger i laget! Mer då? Jo Samuel Heeger är tillbaka… en målskytt som vann den interna ligan i SAIK i vintras på 22 mål… inte illa det och på detta så fyller man på med unge talangen Emil Eskhult… ja de flesta som kan bandy förstår då man läser detta efternamn att det finns mycket bandy och påbrå hos den grabben!

Ja det är inte bara att leverera på beställning ändå… och vi ska ha klart för oss att halven, Tobias Nyberg som lämnat för VSK inte är lätt att ersätta… får se om Härndahl hamnar där då eller hur man tänker? Ut har också Matteus Liw Broberg och William Liw Åby Tjureda gått… sen har Noa Djäkner lämnat för Edsbyns IF med.

Spontant så tycker jag laget ser oerhört intressant ut… svar om starke försvararen, Stefan Kröller blir kvar eller ej är då också viktigt… kanske är det just försvaret som är lagets lite mindre bra sida? Får man till defensiven så kommer spelare som mästermålaren, Ted Bergström Heramb och stjärnlaget från Uppsala att verkligen bli att räkna med… ett av de lag jag tror kan nå minst semi och kanske bättre då om försvaret verkligen överträffar sig själva (Kröller lär behövas där)… ja hur som helst så för mig en klar fjärdeplats i min införliga inför 2023/24.

Ja det var dagens två lag det… på onsdag (hoppas jag innan jag tar semester) att topp 3 kommer och avslutningen på mitt tips inför kommande säsong!

Missa inte det och själv ska man snart på bandy då Broberg möter Bollnäs i midsommarmatchen onsdagen den 21 juni, bara en sån sak!

Ha nu en fortsatt fin varm sommarvecka allesammans!



14/6

Hej! Så var vi framme vid topp 3 inför säsongen 2023/24, och jag vill påminna om att det är grundserien jag tippar… hur det går i slutspelet och vem som jag tror tar SM guld kommande vinter får bli ett tips närmare seriestart. Kan väl ändå säga att jag idag tror det står mellan topp 4 lagen först och främst… men sen kan det ju ännu hända grejer under Silly Season som gör att fler lag skapar sig bättre möjligheter att vara med och utmana.

-----

Plats 3. Bollnäs GIF
Placering 22/23: 3:a i Elitserien


Hade jag tippat detta för ett år sen så hade nog många idiotförklarat mig… nu vet alla att Bollnäs GIF har vänt skutan från att vara på vippen till att åka ur till att gå ända fram till en semifinal den förra säsongen. Bollnäs var också ett av få lag som till sist lyckades besegra seriesuveränen, Villa Lidköping… och bara det var nog en merit som ingen hade räknat med.

Nu har man ny hall och en helt ny tro på framtiden och bandyn i Bollnäs -  det märks också mycket på stan där alla numer snackar bandy igen efter några tunga år i de nedre regionerna. Klubben har inför säsongen också presenterat några riktigt intressanta nyförvärv, som eventuellt då kan höja laget ytterligare i kampen mot en framtida ny finalplats?

In har rutinerade, Linus ”Lusen” Pettersson kommit, och med en redan stark backlinje så får man nu till bredden på försvaret också… även unge landslagsjunioren Johan Törnberg back är klar för Bollnäs!  På mitten så har Bollnäs tagit in snabbskrinnare Kasper Sandgren från VSK, ett spännande förvärv som med sin fart och teknik kan få sitt stora genombrott snart… trots sin ringa ålder så räknas Kasper efter tidig debut i VSK A –lag numer som rutinerad.

Framåt så har man fått in vasse Rasmus Skarps också från juniorlandslagspel, en grym skytt på fasta och en storvuxen grabb som verkligen har framtiden för sig… kul att se offensive trion Skarps, Pettersson och Sadakov och vad de kan uträtta tillsammans under kommande vinter!
Inte många har tre så pass bra målskyttar… och alla dessutom bra på fasta, så där lär tränare Törnberg få fundera lite på t.ex. vem som ska skjuta straffar?

På halvor och mitt är man rutinerade med Anton Dahlberg (mer o mer lik Felix P i Villa nu med kraftfull stil) och rutinerade Hans Andersson... även Joel Wigren kan lira halv om någon saknas och göra det mycket bra!  På mitten så är det full fart som gäller... Riku Hämäläinen, bröderna Oskar och Linus West samt inte minst Philip Åström, som fick en väldigt fart under slutdelen ifjol och utvecklades mycket! Kasper S då in där också gör att det kommer bli åka av i vinter... EP kan ju lira där med, men jag tror vi får se han i en fri roll som anfallare nu igen... passar ju utmärkt!  På målvaktssidan så imponerade Erik Persson ifjol... nu uttagen i första trupp med landslaget såg jag, och bakom är unge Oswald Gustavsson ett råämne som verkligen kan blomma ut!

Bollnäs slutade trea i grundserien 22/23 på samma poäng som VSK, (32 poäng… 15-2-7 ) var bara målskillnad som skilde lagen åt då… och jag tror det kommer bli jämnt även denna säsong. Bollnäs körde sen över Broberg i tre raka i kvarten och lyckades också vinna borta mot Villa då i en semi… nu med bättre förutsättningar där träningarna i SBB Arena drar igång redan 1 augusti, så finns chans att utveckla laget mot nya mål och kanske gå ännu längre?

Vad talar då emot Bollnäs?

Ja det är inte lika lätt att året efter att man slagit sig in som underdogs och sen ska upprepa det… nu är de andra förvarnade och vi ska också komma ihåg, att Giffarna vann många matcher i slutminuterna ifjol och bara med uddamålet då… slår det åt andra hållet så kanske det blir tuffare nu?

Nu bör man ta sig till topp 6 åtminstone som sämst… allt annat vore en skräll med tanke på de spelare man fått in och utveckligen i den nya hallen. Ett oerhört skridskostarkt lag Bollnäs som har en fin blandning mellan ungt och utvecklande samt äldre och väldigt rutinerat… en perfekt mix som kan ta laget väldigt långt säsongen 2023/24… ja och sen har man ju världens bästa spelare enligt mig också, Erik Pettersson! Var svårt att välja tvåa eller trea för Bollnäs… men till sist så landade jag i en stark tredjeplats och en bra chans att gå till final om allt stämmer!?

Nya spelare förutom de jag räknat in tidigare i texten är väldigt intressante mittfältaren, Albin Rönnlund som närmast kommer från Edsbyn… men som är fostrad i Bollnäs sen tidigare.

Ut ur laget har Saku Hämäläinen, Gripen, Philip Flodstam Broberg och Tim Stjernström Ljusdal gått.



Plats 2. Västerås SK
Placering 22/23: 2:a i Elitserien

Ja med rätt knapp marginal så lägger jag VSK på en andra plats… anledningen är att laget tappat en stark kvartett spelare… Joel Engström, Tobias Hjälmeby Holmberg, Kasper Sandgren och inte minst den store härföraren under lång tid hos de grönvita, Magnus Joneby.

Magnus som ifjol styrde i försvaret och skapade en trygghet ju närmare finalen man kom… för mig så kan man inte bara ersätta en sån spelare hur som helst. Målvakten Benjamin Pizzoni Elfving har också lämnat för SAIK… så med så pass många ut så fick jag tänka både en och flera gånger innan VSK fick ta andraplatsen. Joel Engström kanske en av slutspelets bäste framåt också… så nu måste andra kliva fram. En som definitivt kliver fram, ja det är nyförvärvet från IK Sirius, Tobias Nyberg som värvats in som halv i laget… en supervärvning som ändå väger upp en del av de tapp man har inför 23/24.  Tobias som gick från AIK till Sirius har kapacitet att verkligen lyfta mesta mästarna kommande säsong!

Mer då? Jo laget har ju giganten Martin Landström som jag nu tror kommer ta en ännu större roll då Joneby nu har pensionerat sig från bandyspelandet. Martin var 22/23 bra i både landslag och i VSK där han i finalen verkligen krigade och styrde laget… så plus där och sen har man ju en räcka med bra spelare i truppen, eller vad sägs om Christoffer Fagerström, Daniel Johansson, Robin Andersson, Viktor Spångberg, Pontus Vilén samt Jesper Jonsson för att nämna en rad som verkligen kan producera offensivt och stänga till bakåt med… ja kikar man på startelvan så är VSK ändå för mig tvåa i serien.

Försvar då? Ja Henrik Kjellsson är en mycket rutinerad och stark målvakt… i backlinjen så finns Oscar Gröhn tidigare halv, Jesper Hermansson och den hårdskjutande Rasmus Sjöström som tuff trio framför Kjellsson… kanske kunde man önska lite mer bredd där ändå… men bra spelare och ett lag som såklart kan utmana om ett nytt guld i mars månad.

Ja sen har vi starka intressanta spelare som Max Mårtensson, Willhelm Frimodig, Oskar Alfredsson samt återvändande Martin Flodström som ingår i truppen tillsammans med reservmålvakten, Albin Gustavsson.

Hur som helst ett mycket bra lag och som mästare 22/23 så lär man nu gå in i en ny säsong väldigt motiverade!






Plats 1. Villa Lidköping
Placering 22/23: 1:a i Elitserien

Ja det var ändå ganska enkelt att placera Villa på den första platsen… dock tror jag avståndet kommer att krympa denna kommande säsong… alla minns väl utklassningen under fjolåret, då laget med hela 44 poäng var 12 före både tvåan VSK och trean Bollnäs då vi summerade grundserien.

Sen avfärdade man Sirius i tre raka i kvarten, innan man efter lite mer dramatik fick kriga en del för att slå ut Bollnäs med 3-1 i semifinalserien. Man fixade det och i finalen så tycker jag personligen att man inte kom upp i den nivå man haft tidigare under säsongen på uteis. Man vann allt ute vad jag minns, men nu flöt inte spelet mot ett starkt defensivt VSK, och trots en sen kvittering och sudden så fick man återigen se sig besegrade i en final. 

Var faktiskt en märklig känsla efter där årets lag alla kategorier, Villa inte hade vunnit den sista matchen för säsongen. VSK gjorde dock en perfekt match rent taktiskt, och det är ju lite det som är nackdelen i bandy med bara en final… allt kan hända och många ser tjusningen i det - själv tycker jag att vi borde ha minst bäst av tre (kanske fem matcher?) för att utse årets lag i svensk bandy… gärna också med spel som i resten av slutspelet hemma och borta... sportsligt så tycker jag det vore mest rättvist,  att spela ute i mars är inte optimalt längre, så nånting bör enligt mig göras där. (vet att många tycker tvärtom)


Ja nog om det… nu är det dags för en ny säsong och vad har då Villa värvat alternativt tappat inför 23/24?
Ja det kom nog som en liten chock för många då man tidigt under sillyn tappade både Alexander Karlgren och Alexander Härndahl till IK Sirius!? Kanske slutspelets två mest intressanta namn som verkligen tog för sig… ja det blir inte lätt att fylla upp de platserna nu för Villa…. Men jag tror t.ex. att en spelare som Joel Broberg nu kommer att ta mer utrymme och ansvar i laget… 23 åringen är redan en av Sveriges klart bästa och kanske blir den kommande säsongen hans absolut bästa då?

Det kryllar annars av bra spelare i laget… Erik Säfström och Felix Persson de båda halvorna 26 respektive 23 assist ifjol, ja vad säger man… lagets kung framåt Christoffer Edlund (60 mål 22/23!) lär njuta att ha dessa båda slitjobbare och playmakers han kan få bollar av!

En som verkligen klev fram mot slutet var mittstrategen, Johan Löfstedt som jag tycker var slutspelets kanske vassaste spelare med de båda Alexanderna då som lämnat… Johan behövde lite tid efter en säsong med lite skadefrånvaro att komma igång, men när han väl gjorde det, då var han framförallt en grym motor på mitten som styrde upp laget tillsammans med starke Martin Karlsson.

Tim Persson skrivs det inte så mycket om… men Tim är ofta på rätt plats och gjorde faktiskt hela 24 mål under den förra vinterns grundserie… bra det och bra är även Villas försvar, där har vi trygghet i Martin Johansson, Martin Andreasson och Ludvig Johansson… en stark trio som verkligen kan varandra utan och innan, och jag vill hålla fram 27 årige Ludvig lite extra där, som jag tycker växte allt mer under den förra säsongen!

Ja ett lag som självklart ska vara favoriter detta… det som kan ses som något  av det svaga i Villa är ändå att man på målvaktsidan inte har den där absoluta toppspelaren, två jämna och med olika bra stil på målvakter har man... men det saknas lite för att nå upp till den absoluta toppen. Laget har även en del äldre spelare med som är lite segstartade, så det gäller nu att de yngre verkligen kliver fram från start och tar tag i taktpinnen, så att de lite äldre sen i lugn och ro får växla upp ju mer säsongen går.

In har Tobias Augustsson mittfältare från Gripen kommit samt Arvid Torstensson målvakt… förutom de nämnda till Sirius så har de båda talangerna Gustav Nygren och Amadeus Karlgren båda lämnat för Lidköpings AIK. Rätt liten omsättning ändå, vilket brukar vara bra om man ser det med inspelning och annat.

Ja det var som skrivits tidigare ingen större svårighet att placera Villa etta i elitserien 23/24, sen får vi då se… i en match så tror jag 3-4 lag minst kan utmana om guldet även kommande år… och jag tror som sagt att marginalen denna kommande säsong inte kommer bli 12 poäng upp för Villa heller… kanske 6-7 närmare då grundserien är färdigspelad.

-----

Ja gott folk detta var det sista tipset inför kommande vinter det... med de raderna så önskar jag er alla en varm och skön sommar, så får vi se om jag kommer tillbaka i höst... ska ha ett möte med SF senare om det... men det har varit en ynnest att skriva bandy här igen från mars till juni månad.

Tack också till redaktionens alla medarbetare på SF som hjälpt mig under denna tid och såklart till alla fans där ute i landet!

Ha en mycket fin sommar nu!

 

Torleif Wikström (Bandyredaktör)torleif.wikstrom@telia.com2023-06-14 15:41:00
Author

Fler artiklar om Sverige