Inför: Bollnäs - Hammarby

Inför: Bollnäs - Hammarby

Kan Bajen ta med sig några poäng från Hälsingland och Sävstaås IP?

Nu väntar en svår bortaturné för Stefan Karlsson och hans Hammarby med tre raka matcher utanför Stockholm. Först ut är Bollnäs på Sävstaås IP, ett lag som har två gamla Bajen-bekantingar i truppen, Christoffer Fagerström och Kasper Milerud. 

Bollnäs ligger femma i tabellen med 20 inspelade poäng. Hammarby hittar vi lite längre ned på en 10:e plats i tabellen med 16 pinnar. Säsongens höstmöte på Zinken slutade i Bollnäs-vinst (7-3). 

I förra omgången kryssade laget från Hälsingland mot VSK (4-4) - den senaste matchen på Sävstaås slutade i hemmavinst mot Villa Lidköping (5-4). Christian Mickelsson är lagets bästa målskytt med 25 strutar så här långt, tätt bakom skuggar den tidigare Hammarby-anfallaren Christoffer Fagerström med 17 fullträffar. Mickelssons 25 mål tar honom upp på en delad andraplats i Elitseriens skytteliga tillsammand med Oscar Wikblad i Edsbyn. Bäst är Martin Söderberg från Broberg/Söderhamn med 28 mål. Broberg är för övrigt ett lag som Bollnäs torskat mot två gånger denna säsong. 

Hammarby kommer från en 3-5-förlust hemma mot IFK Motala på Bandyns dag. Kanske fick vi se den sämsta halvleken för den här säsongen när Bajen inte kom till sin rätt efter paus. Det var 45 minuter som var rätt händelsefattiga ur ett grönvitt-perspektiv. Tränare Karlsson kan inte vara nöjd med insatsen och framför allt inte slutet på den. Det var för mycket spel på mitten där flera spelare fick känna på bollen och det var för dålig rörlighet i offensiven. Det fanns få spelare att passa till och genombrotten var lätträknade. Därför är det bra att Adam Gilljam kommer tillbaka som både är en duktig passningsspelare och en kille som kan driva framåt på egen hand i offensiven. 


Hammarbys Adam Gilljam åker ifrån Daniel Mossberg i Bollnäs tidigare i höstas.

Dessutom hoppas jag att Ted Bergström är spelklar. Anfallaren fick kliva av borta mot IFK Vänersborg och var inte med i matchtruppen mot IFK Motala. Bergström är Bajens främsta målskytt den här säsongen med 16 strutar på 17 framträdanden. Det ger ett snitt på nästan ett mål per match - en indikator som vittnar om att han är betydelsefull för Hammarbys offensiv. Bakom honom finns det faktiskt ingen anfallare som konkurrerar på samma nivå.

Det är svår att förutse hur onsdagens match kommer att sluta. Bollnäs har inte riktigt kört över något lag den här säsongen på hemmais. Den största vinsten hittar vi borta mot Åby/Tjureda (8-1) men det är ett lag som har åkt på storstryk mot nästan samtliga elitserielag denna säsong.

Svenne Olssons manskap har sex vinster och tre förluster på hemmais inför morgondagens match. Bajen har bara vunnit en match utanför Zinken och kryssat i tre matcher. På förhand tar jag gärna en poäng med mig från Hälsingland, att hoppas på två är kanske att begära för mycket med tanke på motstånd och Hammarbys form.

Elitserien, omgång 19
Bollnäs - Hammarby
Avslag: Den 15/1, kl 19:00
Sävstaås IP, Bollnäs


Kommande matcher för Hammarby
Onsdag 15/1 (Bollnäs, Sävstaås IP)
Fredag 17/1 (Vetlanda, Hydro Arena)
Onsdag 29/1 (Sandviken, Göransson Arena)

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-01-14 15:10:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy