Inför div.1 Östra

Inför div.1 Östra

Nu är det dags för bandyns tredje division att dra i gång, äntligen! Silly-season har varit mycket aktiv för några lag och relativt tyst och hemlig för vissa. Nedan följer en genomgång om div. 1 östra, om alla lagen och dess förutsättningar inför säsongen.

Fjolårets artikel blev mycket uppskattad och lästes av drygt 1600 personer, alltid kul att det finns intresse för bandyn, även utanför elitserien och allsvenskan. Förra säsongen försökte redaktionen på sig en tippning inför serien, men det låter vi bli i år.

Förra säsongen överraskade(eller ren okunskap och överskattning av Sthlmsbandyn) Åtvidaberg och vann serien, och de var det klart bästa laget. Djurgården gick bra hela säsongen, och var ytterst nära att snuva Gustavsberg på dess allsvenska plats. GT 76 och HIK kom lite lägre än beräknat, medans de tippade bottenlagen Katrineholm och Spillersboda åkte ut. Tellus klara sig på en regelmiss från Team Katrineholm. Borgia och Eskilstuna kom ungefär som väntat. AIK knep en hedrande tredjeplats.

Nog om förra säsongen, nedan följer en genomgång om årets lag i div.1 östra

AIK

Som jag skrev ovan tog Gnaget en mycket stark tredjeplats i serien, efter visat upp stabilt och vägvinnande spel i många matcher. Härförda av spelandetränaren tillika ytterhalven Per Hettman tar man nu sats för ännu en topplacering. Laget är dock enligt rapporterna något tunt, men kvalitén finns där. Stabila division ett spelare, såsom nämnda Hettman, målvakterna Hägglund och Westman (dock är den sistnämnde skadad) och de HIK-produkterna Öster, Sandsund, Jonsson x 2 och Olsson.

Försäsongen började mycket bra med oavgjort mot allsvenska Åtvid och vinst mot SAIK p20. Vinster även mot Målilla och GT 76, men även mindre bra insatser som mot Västanfors (1-5 förlust) och seriekonkurrenten Eskilstuna(hela 7-0 förlust).
 
Om laget klarar sig undan skador på nyckelspelare lär AIK vara med i toppen även i år. Spännande derbymatcher mot DIF på annandagen och 6/1 är alltid roliga matcher, som varmt rekommenderas även för den neutrala supportern.

 
Möter Eskilstuna borta i första omgången.

 
Kommer från: Solna, Stockholm

Spelar på: Bergshamra IP, Solna

Placering förra säsongen: 3:a av 10 lag div. 1 östra

Officiella nyförvärv: Olle Jonsson och Markus Olsson HIK, Johan Thunmarker Tellus, Ove Nilsson GT 76,

Axplock försäsong: AIK-Åtvidabergs BK 7-7, AIK- SAIK p20 4-0, AIK-Västanfors 1-5, AIK-Målilla 8-6, AIK-GT 76 6-2, Eskilstuna-AIK 7-0.

Håll koll på: Richard Sandsund som är fostrad i HIK och gjorde det mycket bra den gångna säsongen. Snabb playmaker som är bra med boll.


 
Delta BK
 
Delta är från Karlstad i Värmland och spelade förra säsongen i västra div.1 och kom på en stabil femte plats. Vinnare i den serien var lokalkonkurrenten Mosserud, som tog steg upp efter många om och men. Eftersom detta är ett nytt lag för många i denna serie, är det inte många lag som vet var de går för.

Delta verkar vara ett bra hemmalag, då de tog 13 av sina 19 poäng hemma förra året. Kan nog bli en svårare nöt att knäcka än många tror. Resan till Karlstad från Stockholm är hela 308 km. Delta lär hålla till i nedre halvan, men kommer nog överraska en hel del, inte minst hemma.

På träningsmatcherna har de vunnit mot Gillstad och Hajstorp(med lite inlånat folk), men även förlorat genrepet mot Kålland(div.1 västra).
Inför säsongen har många lämnat truppen, och bara ett fåtal kommit till. Enligt Deltas svenskafans sida är det blott 14 gubbar i truppen, hoppas de hittar några fler innan säsongsstart!

Första matchen möter dem nykomlingen Norrtelje på hemmais, lördagen den 13/11 kl 11.40 (!). Det blir tidig uppgång för gästerna från Roslagen.
 

Kommer från: Karlstad, Värmland

Spelar på: Tingvalla, Karlstad
 
Placering förra säsongen: 5:a av 10 lag div. 1 västra

Officiella nyförvärv: Karl Vieweg (!), Fredrik Ljungberg

Axplock försäsong: Vinst mot Gillstad 5-4, vinst mot Hajstorp(m.fl.) 5-0 och förlust Kålland med 2-7.
 
Håll koll på: Målvakten Fredrik Perätalo som verkar vara en stabil sista utpost, och är dessutom grym på straffar.
 


Djurgården

DIF har presterat mycket bra de senaste säsongerna och ses som en storfavorit till segern, och uppgång till allsvenskan. De har lyckats behålla laget intakt och dessutom fyllt på med två nyförvärv av rang(och ett tredje mer smårbedömt): Winbäck från Tillberga och Sondell från Derby, dessutom  Daniel Jansson som blev klar nyligen. Han kommer närmast från Delta.

Träningsmatcherna har även dem gått bra med vinster mot bl.a. GT 76, Kålland och Gustavsberg men även förluster mot Köping och UNIK. Men den allmänna uppfattningen i div.1 östra är att de kommer att vinna serien.

Djurgården var som jag beskrev i inledningen, ytterst nära att vinna över Gustavsberg i kvalet till allsvenskan. De förlorade till slut på väldigt liten målskillnad, och Gustavsberg kunde dra en lättnadens suck.

Ända nackdelen är ju självklart att de spelar på Spånga IP, främst ur åskådarvinkeln. Men isen brukar vara bra där, och det är ju där matchen avgörs. Vore kul om DIF fick en egen arena likt AIK:s Bergshamra IP, skulle lyfta Stockholmsbandyn i väntan på en bandyhall, som vi lär få vänta på.

Möter Tellus borta i ett hett derby i första omgången.


Kommer från: Stockholm

Spelar på: Spånga IP, Stockholm
 
Placering förra säsongen: 2:a av 10 lag div. 1 östra

Officiella nyförvärv: Oscar Sondell Derby, Peter Winbäck Tillberga, Daniel Jansson Delta

Axplock försäsong: Vinster mot Gustavsberg, Kålland x2, GT 76 och förlust mot allsvenska Köping samt pånyttfödda UNIK.
 
Håll koll på: Peter Winbäck, som skulle vara ett bra nyförvärv för allsvensk klubb som helst. Han är en målfarlig offensiv mittfältare, som sänkt bl.a. Gustavsberg på försäsongen med 4 mål.
 

 
Eskilstuna BS
 
Laget från Södermanland, är ett roligt inslag i denna division inte minst genom sin uppskattade och detaljrika blogg. Följer man den, har man fått insikt i både det ena och det andra.
 
Laget har dessvärre blivit något brandskattat under försäsongen, där bl.a. målkungen Johan Sundvall gått till Katrineholm. Han har fått följe av några till och det såg tunt ut både på tränarfronten och på spelarfronten.
 Men det löste sig till slut och rutinerade Stig Sandberg är ny tränare och några grabbar har kommit från Västerås p20.

Försäsongen har varit upp och ner, med förluster mot bl.a. HIK, Derby, men även imponerande vinster mot AIK (hela 7-0)och GT 76.
 Svårt att sia vart Eskilstuna står, men ett stabilt mittenlag är nog ingen omöjlig uppgift för dem.

Möter AIK hemma i första omgången.


Kommer från: Eskilstuna, Södermanland
 
Spelar på: Eskilstuna isstadion
 
Placering förra säsongen: 4:a av 10 lag div. 1 östra

Officiella nyförvärv: Andreas Sundberg Västanfors, Joakim Svensson ,Sebastian Lillberg, Filip Johansson alla VSK U, Sebastian Gustavsson comeback, Martin Östlund (lån) KVBS, Richard Svensson Tillberga, Stig Sandberg tränare fr Västanfors

Axplock försäsong: Vinster mot GT 76, Grängesberg, Team KVBS och AIK, och förluster mot HIK, Tillberga U och Derby från Linköping.
 
Håll koll på:  AndersSkyttekungen” Grinder, verkar vara en målfarlig spelare som oftast finns med i målrapporten.
 
 

GT 76
 
GT från Södertörn i Stockholm var tippade som topplag av många förra säsongen, men floppade och hamnade på en slutgiltig 6:e plats vilket var en missräkning.
I träningsmatcherna har GT underpresterat en aning känns det som, med förluster mot Norrtelje, Tellus och Eskilstuna, men även vinster mot division två laget BK Bore och vinst i Tjustcupen (efter segrar mot bl.a. Tjust och Vetlanda p20).

 I år är inte GT något uttalat topplag, men det är svårt att sia om hur de kommer att sluta. De har kvar en av seriens bästa spelare: den amerikanske landslagsmannen Jasper Felder som kan dyrka upp de flesta försvaren när han är på det humöret. I övrigt har GT en ganska anonym trupp, men de visade förra säsongen att de kan vinna mot de flesta lagen och har en bra mix av ungt och gammalt. Lär komma i övre mitten, men kan med en bra start utmana om kvalplatsen.

Niklas Westblad som var en av seriens bästa mittfältare har lämnat för allsvenska Gustavsberg, och kommer bli svår att ersätta. Men GT är världens största bandyklubb, så det finns nog ersättare underifrån. Har även rutinerade Jonny Lind och Micke Winberg att tillgå och har även värvat landslagsspelare från Holland och Kanada, som ska se och lära under säsongen.

Möter tuffa Nitro/Nora borta i första omgången.
 


Kommer från: Gubbängen Stockholm
 
Spelar på: Gubbängens IP
 
Placering förra säsongen: 6:a av 10 lag div. 1 östra

Officiella nyförvärv: Patrik Lundin HIK, Erik Andersson comeback, Sander Heinsbroek Holland, Jono Brett Kanada, Mikey Lintick Kanada,

Axplock försäsong: Förluster mot Tellus, Norrtelje och Eskilstuna och vinster mot Tjust, BK Bore och Vetlanda P 20
 
Håll koll på: Självklart Jasper Felder som är lite av en fixstjärna i bandy-Stockholm. Stark skridskoåkare med bra speluppfattning.
 


Helen elunds IK 

HIK gjorde en ojämn första säsong i division 1. Det var lite för många bottennapp och framförallt första halvlekarna var dåliga. Vi slutade på en slutlig 5:e plats, med 6 poäng upp till kvalplats.
Men vi tar nya tag och det har sett bra ut hittills på försäsongen. Inför säsongen hade HIK sin numera vanliga spelaromsättning då sex spelare har kommit till och fem spelare har flyttats upp från de egna leden, och nio har lämnat för vidare äventyr någon annanstans.

 På försäsongen har HIK gjort några riktigt bra matcher, t.ex. vinst mot allsvenska Västanfors och oavgjort mot Borlänge och Gustavsberg. Förluster har kommit mot Selånger och UNIK.

HIK visade under stora delar av förra säsongen att de kan spela bra bandy, men det var lite för mycket misstag och det var något ofokuserat och orutinerat agerande i många matcher. Vi får hoppas att nya Conny Rydqvist kan tillsammans med gamle tränaren Stefan Johannsson får ordning på skutan igen.
HIK kommer vara med på den övre halvan och utmana om en kvalplats, tillsammans med flera andra lag. Serien är jämnare än på länge.

Möter svårtippade Slottsbron i första omgången. Sist vi möttes i allsvenskan, blev det seger hemma för HIK och förlust borta.


Kommer från: Sollentuna, Stockholm
 
Spelar på: Sollentunavallen
 
Placering förra säsongen: 5:a av 10 lag div. 1 östra

Officiella nyförvärv: Oskar Strand, Niclas Sköljd och Magnus Berlin alla Söderfors, Jerker Flodstam och Markus Krigh båda Bollnäs, Anton Fors UNIK

Axplock försäsong: Vinster mot Västanfors, Eskilstuna och Målilla. Oavgjort mot Gustavsberg och Borlänge samt förluster mot Selånger och UNIK.
 
Håll koll på: Linus Hansson som gjorde 28 mål förra säsongen. Väldigt snabb och målfarlig.
 

 
Nitro/Nora
 
Nora ligger några mil norr om Örebro och de spelar sina hemmamatcher på sin arena Swedice i Nora. Förra säsongen kom de på sjunde plats i västra, men har till den säsongen satsat lite mer och värvat bra.

De har värvat flera spelare främst från Örebro och Nitro/Nora kan nog bli en otäck ”nykomling” i östra serien. Är liksom Delta ett bra hemmalag, då 12 av lagets 18 poäng komma hemma förra säsongen. Svårt att sia om Nitro/Nora, men de verkar bra mycket bättre än förra året och kommer troligen vara med och slåss om kvalplatsen, bakom DIF.

På försäsongen har de imponerat och bl.a. vunnit mot Borgia, Tellus, Grängesberg, Team Katrineholm och seriekonkurrenten Slottsbron(vinst med hela 14-1!). Enda (er)kända förlusten är mot allsvenska Köping.

Möter GT/76 hemma i första omgången.


 Kommer från: Nora, Närke
 
Spelar på: Swedice arena, Nora
 
Placering förra säsongen: 7:a av 10 lag div. 1 västra

Officiella nyförvärv: Patrik Fridell, Fredrik Spang och Peter Willén alla ÖSK, Anders Blom WBK, Joel Rolandsson Uppsala

Axplock försäsong: Vinster mot Tellus, Grängesberg, Team Katrineholm och Slottsbron och förlust mot Köping.
 
Håll koll på: Jonas Freberg som enligt truppsidan är ytterhalv, verkar vara en pålitlig målskytt.


 
Norrtelje BF
 
De gick som en slåttermaskin i division 2 förra säsongen och vann serien klart, och är numera tillbaka i ettan efter en säsongs frånvaro. Tråkigt att Spillersboda gick i motsatt riktning, annars brukar det vara roliga derbyn i Roslagen.

Norrtelje har inför den här säsongen behållit nästan hela truppen och dessutom fyllt på med bröderna Lunde från HIK och Jocke Larsson från Spillersboda. Dessa tre herrar är bra nyförvärv för en nykomling, och lägger man till deras tre ryssar och rutinerade herrarna Klas Nyblom, Stefan Falk och Mickael Pettersson, är man bra rustade för säsongen.

Men resultaten på försäsongen har varit upp och ner, med förluster mot HIK, Tellus, UNIK. Den enda segern kom mot GT 76 på hemmais.

HIK:s förra tränare Nisse Karlsson är numera tränare i Norrtelje(tredje säsongen) och får han ordning på alla skador i truppen, kan de utmana om en plats i mitten.
Får en tuff start med en tidig lördagsmatch borta mot Delta i första omgången.



Kommer från: Norrtälje, Roslagen
 
Spelar på: Norrtälje sportcentrum
 
Placering förra säsongen: 1:a i division 2 STHLM

Officiella nyförvärv: Christoffer Lunde och Niklas Lunde HIK, Joakim Larsson Spillersboda

Axplock försäsong: Vinst mot GT 76, förluster mot HIK, Tellus och UNIK.
 
Håll koll på: Dimitrij Zinkevitch, om han blir fri från sina skador så är han en av seriens bästa spelare. Brukar spela ytterhalv och har ett bra spelsinne och en väldigt bra skridskoåkning.


 
Slottsbron

Är från Grums kommun som ligger väster om Karlstad och har en fin bandyhistoria. De har spelat fem sm-finaler och har hela fyra sm-guld. Det är ett imponerande facit och bara DIF och AIK kan matcha det i denna serie, dock är Slottsbron bäst med 31 säsonger i högsta serien och fyra sm-guld.

Förra säsongen spelade de i västra ettan som nedflyttad från allsvenskan, liksom HIK. De missade kontraktet i allsvenskan pga. en oregistrerad spelare i en framflyttad match, och blev av med poängen och åkte ur. Det tackar nog Gustavsberg för, som kvalade sig kvar det året.

Många träningsmatcher ska ha spelats, men bara jätteförlusten mot Nitro/Nora som är enda officiella resultat.
 
Finns i princip noll info om Slottsbron, men de kom 4:a i västra förra säsongen och lär bli ett lag för mitten eller nedre halvan, svårt att säga. Tog 14 av 21 poäng hemma så de är nog starka hemma.
 
Möter HIK hemma i första omgången, dock på Tingvalla i Karlstad.
 


Kommer från: Grums, Värmland
 
Spelar på: Tingvalla Karlstad tills is är klar på Strandvallen Grums
 
Placering förra säsongen: 4:a i div.1 västra
 
Officiella nyförvärv: -

Axplock försäsong: Förlust mot Nitro/Nora med 14-1
 
Håll koll på : -
 


Tellus

Tellus är ytterligare ett svårtippat lag, som kan bli både fågel eller fisk. Förra säsongen höll de så när på att åka ur, men räddade sig kvar för att Team Katrineholm hade klantat sig med administration till match.

Till i år har de värvat en hel del spelare och har imponerat i träningsmatcherna. De har värvat Pontus Thörnblad från Spillersboda som kommer att vara spelande tränare tillsammans med Micke Björk. På värvningssidan märks sm-guldtränaren för Hammarby Stefan Karlssons söner: Linus och Viktor Karlsson som kommer tillbaka efter par sabbatsår samt två spelare från Norrtull i div.2, med rötter i Waggeryd Småland.

 Spelar på underbara Zinkensdamm på söder och rutinerade Tellus kan komma vara med och utmana om en topp-4–position.

Möter DIF i hett innerstadsderby(DIF spelar dock på Spånga IP) i första omgången.


Kommer från: Stockholm
Spelar på: Zinkensdamm, Stockholm
 
Placering förra säsongen: 7:a av 10 lag i div.1 östra
 
Officiella nyförvärv:Linus och Viktor Karlsson klubblösa, Pontus Thörnblad Spillersboda, David Larsson och Daniel Vilsson Norrtull

Axplock försäsong: Vinster mot GT 76, Norrtelje och torsk mot bl.a. Nitro/Nora och UNIK
 
Håll koll på: Martin Mentell, den förr HIK:aren ska tydligen lira i år och han är en riktigt bra offensiv mittfältare när han är på det humöret
 


Kommentar

Ser ut att bli en riktig jämn serie, där alla kan slå alla. Djurgården är storfavorit och lär ta första platsen. De är ett rutinerat och samspelat lag som dessutom värvat bra.
Kampen om kvalplatsen kommer bli mycket jämn och många lag är med och konkurerar om den.

Bottenkampen är oviss även den, och det kommer nog avgöras i slutomgångarna om vilka som tar steget ner.

Vi hoppas självklart att HIK kan vara med och kämpa om kvalplatsen, en det är en jämn serie så den som lever får se.


Gå gärna in på vårat öppna forum eller skriv i kommentarfältet nedan.

HIK-redaktionen2010-11-09 15:13:00
Author

Fler artiklar om Helenelund