Inför Hammarby Bandys säsong 2020/21

Inför Hammarby Bandys säsong 2020/21

Redaktion Zinkensdamm avhandlar ett par frågor inför den kommande elitseriesäsongen.

På fredag börjar elitseriesäsongen för Hammarby. För att ladda upp inför årets elitserie har redaktionen tyckt till om bland annat nyförvärven, derbymatcherna mot AIK och tappet av Adam Gilljam. 
 
Nyförvärven
Till årets upplaga av Hammarby Bandy har det anslutit ett par meriterade och spännande spelare. Tänk att vi kunde få in en lirare av Daniel Mossbergs dignitet, mittfältsveteranen från Sandviken som alltid ställt till det på Zinken genom åren. Nu har vi honom på rätt sida av isen och behöver inte fundera på hur vi ska stoppa honom, utan istället på hur vi kan ta till vara på hans kvaliteter. Det kommer kännas surrealistisk att se ”Mossan” i Bajen-tröjan men man vänjer sig väl vid det. Pavel Bulatov, försvarsgeneral från Ryssland, kommer in till en ganska ung backlinje och kommer behöva ta ett stort ansvar där. Alexander Egorychev, en hårt skjutande anfallare med VM-guld på meritlistan lär bli en publikfavorit. Det ska bli intressant att se vad dessa tre kan tillföra till Bajen. Redan nu känns det som alla kommer få avgörande roller i laget.
 
Hemvändarna
Kasper Milerud, Lucas Dalin, Klim Tarasenko, Christoffer Fagerström. De tre första är Bajen-produkter från grunden. Fagerström är anfallsstjärnan som nu gör sin andra sejour på Zinken. En bra mix av spelare där ”Fager” såklart blir den målskytt varje topplag behöver. Kasper Milerud har utvecklats sedan tiden i Bollnäs och Lucas Dalin har sett vass ut på försäsongen. Det ska även bli intressant att se vilken roll Klim Tarasenko får i laget och vilka kvaliteter han besitter på isen.


"Kappe" Milerud är tillbaka i Hammarby efter hans tid i Bollnäs.

Tränaren
Vi har en ny röst i omklädningsrummet sedan förra säsongen. I våras blev det klart att Pierre Roos fick uppdraget som huvudtränare i Hammarby efter Stefan Karlsson. En tränare som inte basat över en elitserieklubb tidigare och inte alls har samma rutin och erfarenhet som Stefan Karlsson besitter. Men det kändes som det var rätt läge att rotera på tränarposten efter en ganska medioker fjolårssäsong. Roos har inte fått så många träningsmatcher med laget så det är för tidigt att veta vilken filosofi han har och vilken bandy han vill spela. Men fullt stöd till vår nye coach som måste få Bajen att lyfta i tabellen. En 10:e plats ifjol var inte värdigt. Nu går vi för åtminstone en topp 5-placering tycker jag.

Tappet av Adam Gilljam
Han kom som en virvelvind till Zinken hösten 2012 och tog för sig direkt. Nummer 40 hade en häftig åkstil, var orädd i sitt spel och sevärd så fort han hade bollen. Gilljam fick efter åren en något mer tillbakadragen och balanserad roll i laget där han fick styra spelet med sin intelligenta och unika blick för spelet. Efter åtta säsonger har Gilljam till slut tagit steget vidare till Ryssland och vi får önska honom all lycka till i Jenisej. Men visst kommer vi sakna hans inställning, gameface, tjafs med motståndarna och inte minst hans poängproduktion. Han ledde Bajen och var många gånger ansiktet utåt för klubben, både på och vid sidan av isen. Adam Gilljam har förhoppningsvis inte gjort sina sista matcher i Bajen. Han saknas redan nu men nyförvärven får försöka fylla tomrummet han lämnat efter sig.


Så var vi vana att se Adam Gilljam - passion för bandysporten!

Derbymatcherna mot AIK
Vi möttes första gången i World Cup, det blev förlust. Förra säsongens två seriemöten, det första på Östermalms IP och det andra på Zinken blev också två nederlag. Så kom slutspelet och åttondelsfinalerna. Match ett slutade oavgjort, match två blev en smärtsam förlust på ett regnigt Bergshamra. Att säga att säsongens möten mot kombatenten från Solna blir avgörande förstår nog alla med grönvita sympatier. Hammarby är ett nytt lag sedan förra säsongen, AIK också. Så nya förutsättningar gäller när mer än två poäng står på spel. Det första testet kommer redan på fredag kväll i Gubbängshallen. Såklart olyckligt att vi saknar vår "sniper" inför den drabbningen (Christoffer Fagerström) men vi får hoppas coach Roos har en plan för att slå den kaxiga uppstickaren.
 
Publiken
Att inte Zinken kommer få koka så här i inledningen på säsongen är beklagligt och att generationer av nya och gamla bandyfans förmodligen inte kommer kunna mötas i samma usträckning på den klassiska annandagsmatchen runt om i Sverige är lika trist som det är förståeligt. Vi är nog många som hade velat se det här laget ”live” från läktarplats men restriktioner sätter stopp för det. Att spela för Bajen innebär också att spela för en trogen och röststark publik. Alla klubbar kommer sakna sina fans men Hammarby, som dessutom kom tvåa i förra säsongens publikliga, lär nog göra det lite extra. Mot Bollnäs i premiären är det sagt att 50 åskådare får komma in, de får göra sitt för att sången ska höras starkare än skridskoskären.

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-11-12 10:23:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy