Zinkensdamms IP, 2020-11-20 19:00

Hammarby Bandy - Bollnäs
4 - 4

Inför: Hammarby - Bollnäs

Inför: Hammarby - Bollnäs

Hemmapremiär för Hammarby och elitseriepremiär för Bollnäs.

Efter den tunga derbyförlusten mot AIK i elitseriepremiären måste Hammarby resa sig. Det var smärtsamt att se matchen förra fredagen och oroväckande att gå på knock så tidigt på säsongen. Nu kan det kan bara bli bättre, eller?

För andra matchen i rad är det spel i Gubbängens bandyhall som väntar för Pierre Roos grönvita mannar. Den nya moderna inomhusarenan som egentligen skulle ha fungerat som träningsarena för Bajen får nu agera hemmaborg i omgång två. Det milda novembervädret har gjort att ingen is på Zinken har hunnit frysa i tid.

Så till motståndet, Bollnäs. Ett lag som var på tapeten i våras när samtliga spelarkontrakt sades upp och det stormade ganska rejält kring föreningen. I samband med uppsägningen av kontrakten så kom en trio till Hammarby: Daniel Mossberg, Christoffer Fagerström och Kasper Milerud. De två sistnämnda har varit i Bajen förut och den förstnämnda en erfaren mittfältare som gjort livet surt mot Hammarby ex antal gånger i sin karriär. Det måste nog vara lite speciellt för Bollnäs-spelarna att tre spelare som var i Bollnäs förra säsongen nu spelar mot "Giffarna" i samma lag. 

En spelare som återvänt till Bollnäs och som tidigare varit i Hammarby är Patrik Nilsson. Anfallaren med det tunga skottet blir en spelare att se upp för. Vi med Hammarby-sympatier fick bittert erfara Nilssons skytte förra säsongen när han gjorde mål för AIK mot Bajen både i seriespelet och i slutspelet. Han har vanan inne att näta mot oss men vi får hoppas att hans skarpskytte inte är lika vasst i morgon. 

Jag tror att Hammarby behöver lägga i den högsta växeln redan från start, precis som AIK gjorde mot oss i premiären, för att kunna ta två pinnar. Att tidigt skapa chanser och hålla bollen inom laget inger nog den trygghet som behövs för att kunna vinna matchen. Om det blir det motvända, att Bollnäs tar tag i taktpinnen och får in ett par mål tidigt i matchen befarar jag att det blir oroligt i Hammarby-lägret och det kan bli ytterligare en mental uppförsbacke. Vi behöver se nya scenarion i Gubbängshallen och gärna att Bajen får in ett eller två tidiga mål som skapar lite andrum. 

Trots alla spelartapp så tycker jag ändå att Bollnäs har fått ihop ett hyggligt lag den här säsongen. Givetvis försvinner offensiv udd i Christoffer Fagerström och defensiv tyngd i Andreas Westh. Men Per Hellmyrs är kvar, Christian Mickelsson och Patrik Nilssons finns på topp. Samuli Helavuori är också en erfaren spelare som håller en hög nivå. Bollnäs tar sig nog till slutspel när vi summerar säsongen i februari. 

Hammarby får tillbaka Christoffer Fagerström inför fredagens match och det är givetvis ett stort plustecken. En anfallare som är signad för att göra mål och ska lyfta Bajen i tabellen. Vi vet om vad han kan och har i sig och det kan mycket väl bli så att Fagerströms offensiva kvaliteter blir avgörande för om det bli två poäng i Gubbängshallen eller inte. 

De senaste fem hemmamatcherna (i seriespelet) har slutat i två Bajen-vinster, två Bollnäs-vinster och en oavgjord match. Bollnäs-skribenten Torleif Wikström var inne på en stor Bajen-fördel inför morgondagens kamp. Jag tror nog det blir jämnare än så. Bajen behöver ha mer än en bra dag på jobbet för att vinna. Vi måste upp i flera nivåer till om det ska bli segerjubel. Bollnäs premiärspelar och det ska bli spännande att se hur laget står sig den här säsongen.  

Elitserien, fredag 20/11
Hammarby - Bollnäs
Gubbängens bandyhall
Matchstart: 19:00 


Mer läsning: Head 2 Head inför matchen

Forza Bajen!

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-11-19 12:55:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy