Inför: Hammarby - Västerås

Inför: Hammarby - Västerås

Säsongens första grönvita rivalmöte står för dörren när VSK gästar Zinken.

Uppdaterad 18/12
Efter ett beslut som togs under gårdagen så kommer matchen inte spelas ikväll på grund av misstänkt covid-19 i Hammarby. En ny matchtid är inte bekräftad.


Läs mer här:

*** *** ***

Det är inga optimala förutsättningar som råder när Västerås besöker Zinkensdamms IP på fredag kväll. Grönvitt derby och begränsad publik - något som vi alla har fått vänja oss vid men ett grönvitt hemmaderby så här innan jul vill man ju att så många som möjligt ska vara på plats. För det andra, ytterligare en faktor som gör att matchen känns mer oviss än i vanliga fall är att Hammarby saknar tre spelare inför mötet. Robin Sundin, David Pizzoni och Alexander Egorychev. 

Vice kaptenen, lagkaptenen och det ryska stjärnförvärvet är alla ute ur leken - och det ett bra tag framöver. Hur Hammarbys smala trupp ska lyckas stå pall återstår att se, men visst finns det en moral i laget som inger hopp. 

Bajen har tre raka segrar och vann mot obesegrade Villa Lidköping i den förra omgången utan kapten Pizzoni, högerhalven Sundin (fick kliva av i paus) och med en småskadad Egorychev. Starkt, starkt, starkt. 

Nu har Hammarby fått en hel vecka att ladda upp men spelarna vet ju med sig att "byt om du är trött" är en instruktion som inte kommer kunna gå att genomföra fullt ut. Okej, vi kan sätta två spelare på bänken, men inte fler. Kanske behöver en av våra tre målvakter sadla om till utespelare? Det är ett oerhört prekärt läge i Hammarbys trupp. Nyförvärv måste komma och det direkt.

Jag bävar för jul- och nyårshelgen. Hur ska den här truppen orka med att spela matcher den 26/12, 28/12, 30/12, 2/1, 5/1, 8/1 (innan det blir fem dagars paus)? Ni ser ju själva hur tätt det är mellan bataljerna! Det är aldrig bra att få spelare skadade, men att få tre tongivande spelare långtidsskadade under en och samma vecka. Det finns inte ord för att beskriva den olyckan. 

Så till motståndet då, VSK. Tränare Carlssons mannar har blandat och gett under säsongen. "De mesta mästarna" har spelat sju matcher under hösten/vintern och har tagit fyra vinster, kryssat en och åkt på två förluster. SAIK vann med 8-3 på hemmais och i den näst senaste matchen föll Västerås i ABB Arena mot Vetlanda med 3-5. Under onsdagskvällen studsade VSK tillbaka genom att bortabesegra Vänesborg med 4-3. Laget är nog fast inställda på att fortsätta på vinnarspåret och ser nog ett bra segerläge framför sig mot ett skadeskjutet Bajen.

VSK vann sist på Zinken med 5-4 och brukar vara en svår motståndare för Hammarby. I ABB Arena brukar det väl för det mesta bli förlust, hemma på Zinken tenderar det att bli jämna och täta matcher.

Men... kunde vi slå både SAIK och Villa hemma ska vi ju såklart ha en bra chans mot Västerås också. Det gäller att fortsätta ligga rätt i positionerna, spela ett stabilt försvarsspel och utnyttja chanserna när dessa kommer offensivt. Filip Mörkdal har varit bra i mål och utgör en trygg sista utpost. Han vill nog visa upp sig för sitt forna lag och är kanske extra taggad just inför den här fighten. Tom Nyström var galant på halven mot Villa och belönades med en plats i Bandypuls "Veckans lag". 

Sett till förutsättningarna hoppas jag det blir en rolig och jämn historia där Hammarby inte drabbas av fler avbräck. Det har vi verkligen inte råd med, sjukstugan är överbemannad och behöver inte ytterligare sällskap. Något resultat tänker jag inte tippa, Hammarby får helt enkelt sikta in sig på att genomföra matchen på bästa tänkbara sett. Tar vi en vinst eller kryssar får man säga att det återigen är heroiskt med tanke på läget som råder. 

Forza Bajen!

*** *** ***

Elitserien, fredag 18/12
Hammarby - Västerås 
Zinkensdamms IP
Avslag: 19:00 

Fredrik Wiberg2020-12-18 09:11:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy