Zinkensdamms IP, 2020-12-11 19:00

Hammarby Bandy - Villa Lidköping

Inför: Hammarby - Villa Lidköping

Inför: Hammarby - Villa Lidköping

Toppmatch på Zinken utan kapten Pizzoni?

Hammarby gör sig redo för att ta emot guldtippade Villa Lidköping under fredagskvällen. Strålkastarljusen tänds på Zinken och förhoppningarna om en spännande match finns där.

Ett stort frågetecken och minustecken (?) ställs kring lagkapten David Pizzonis medverkan. Den 35-årige landslagsmannen symboliserar så mycket för vad Hammarby står för: hjärta, passion och kämpaglöd. Skulle vår nummer elva inte komma till spel denna kväll är vi rejält försvagade. Pizzoni har spelat på halven den här säsongen men är väl egentligen bäst som back eller offensiv mittfältare. På hörnor är han alltid ett hot och han är också en matchvinnartyp, en spelare som kan skickas fram som ett fyrtorn sista tio när vi jagar mål.

Pizzoni bars ut på bår i onsdagens vinst mot Vetlanda efter en tackling och dagen efter sa han i en intervju med bandypuls att han har ont. Foten fick sig en rejäl törn och att tro att han skulle vara helt återställd efter bara 48 timmar är ett hoppas på mirakel. Är han tillräckligt återställd för att vara med i en trupp, kanske. Men vi får nog också vänja oss vid tanken att vår lagkapten inte kommer till spel alls i afton.



Motståndet då? Villa fick flest vinnartips på sig inför säsongen och föll i SM-finalen mot Edsbyn förra säsongen. Laget har förstärkt med superskytten Christoffer Edlund och landslagshalven Erik Säfström. Västgötarna ligger för närvarande på en förstaplats i tabellen efter sex spelade matcher. Det har blivit fem vinster och en oavgjord match. De fyra senaste matcherna har laget vunnit tvåsiffrigt (!) så att vår keeper Filip Mörkdal får att göra i afton råder det ingen tvekan om. Villa verkar ha växlat upp och offensiven ser ut att gå som på räls. 

Samtidigt börjar vi nå en formtopp, förra fredagen slogs SAIK med 6-3 och i onsdags blev det vinst med 6-5 borta mot VBK efter mål på övertid. Det finns en moral och karaktär i laget, vi ger aldrig upp. 

Under Carl Malms ledning ser det bättre och bättre ut men vi ska inte komma ifrån att det fortfarande svänger mycket. Vänersborg var en ryckig match (3-3), SAIK hämtade upp vår 3-0-ledning till 3-3 och mot Vetlanda låg vi under, kom tillbaka, tog en tvåmålsledning som blev upphämtad - innan Fagerström kunde avgöra på slutet. 

Helt tryggt känns det inte men spelartyperna för att vinna matcher och hämta upp underlägen har vi. Det kan nog bli ganska bra till slut när vi summerar serien. 

Den senaste vinsten hemma mot Villa, i grundserien, kom för fem säsonger sedan. Dessförinnan har det blivit två kryss och de två senaste säsongerna har Villa vunnit ganska komfortabelt på Zinken (5-2 och 7-2). Ska vi har någon chans ikväll krävs disciplin bakåt och beslutsamhet framåt. Jag tror även Pizzonis medverkan blir avgörande, bandy är en lagsport men tar du bort lagkaptenen ur årets Hammarby är vi försvagade. 

...men på Zinken kan allt hända, nu kör vi! 

Forza Bajen!

Elitserien, fredag 11/12
Hammarby - Villa Lidköping 
Zinkensdamms IP, avslag 19:00

Fredrik Wiberg2020-12-11 11:35:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy