Inför kvartsfinalerna - Se lagens heta matchvinnare

Inför kvartsfinalerna - Se lagens heta matchvinnare

Inför kvartsfinalerna –  Se lagens heta matchvinnare

Hej där ute i stugorna!

Efter en vecka med en hel del åttondelsdramatik, där Vetlanda till sist besegrade Hammarby med 2-0 i två målrika matcher och Sirius betvingade Motala i två raka de med, så är vi nu framme i vid 2022/23 års kvartsfinaler! Vi tackar Bajen och Motala för denna säsong!

Tänkte ta en koll på alla lags matchvinnare och syna lagen lite grann… inte helt lätt men vi gör ett försök.
Kvartsfinal ett drar igång nu på måndag 20 februari, där alla matcher börjar 19.00

-----

Villa Lidköping – IK Sirius
Ett intressant möte där Sirius lovar att bjuda upp till dans enligt rapporter efter segrarna mot Motala i veckan! 
Vi kikar på Villas matchvinnare… ja såklart heter den största av alla Christoffer Edlund, hela 60 mål och 9 assist i grundserien, varav 40 är spelmål! Man kan bara konstatera att skyttekung Edlund betyder oerhört mycket för Villa och har gjort en lång rad med säsonger nu. Bakom denna fantom så har man massor av bra spelare som kan avgöra bandymatcher… eller vad sägs om Joel Broberg 17 mål o 21 asssist, Felix Pherson 10 mål o 23 assist eller Erik Säfström 4 mål o 26 assist! Ja då har vi ändå inte nämnt målskytten Tim Persson 24 mål o 3 assist… måste vara kul att lira i ett sånt lag med så många framspelare med! Vi får där heller inte glömma att laget har ett otroligt starkt försvar över hela banan med rutinerade liberon Martin Johansson som ankare… hela 11 mål från Martins klubba i år med. Ett komplett lag som ”nästan” inte kan förlora…  eller jo man kunde förlora, tro det eller ej till sist då SAIK vann den sista grundspelsmatchen… vad kan då IK Sirius göra?

Ja uppsalalaget har många bra spelare de med… nu möter man SM favoriten och då måste allt stämma och alla höja sig otroligt mycket om man ska få någon match med sig i kvarten. Vi lyfter en stark trio som främsta vapen, Ted Bergstöm 23 mål och 7 assist samt framspelare Tobias Nygren som kom från AIK… 6 mål och 14 assist och sen rutinerade Ted Haraldsson 3 mål o 15 assist, lagets tre viktigaste spelare offensivt… bakåt har man mycket rutin och man kan i sina bästa stunder spela en stark defensiv bandy… nu måste man även där upp på en nivå som man tidigare inte visat om man ska ha nån liten chans att ta nån seger? Albin Thomsen 13 mål och Kalle Mårtensson 12 mål är två som måste leverera framåt med om laget skall vara med i denna matchserie. Vi måste också skriva att unge 20 årige mittfältaren, Arvid Tapper verkligen tagit stora kliv under säsongen och nu börjar målen trilla in med… 9 stycken så här långt!

Jag tippar i procent 95-5 till Villas fördel här… med det sagt så är det inte helt omöjligt att Sirius tar en match om laget då kan höja sig… hemma på Studenternas är man farliga om man har dagen!  Villa ändå skyhöga favoriter till 3-0 i matcher efter två säkra segrar i grundserien mot Sirius.

Västerås SK – Vetlanda BK
Ja VBK och inte minst stjärnan Joakim Andersson höjde sig verkligen i åttondelen efter en seg avslutning av grundserien. Med både flyt och skicklighet så har man tagit sig till kvartsfinal… ser vi på hela året så har laget verkligen gjort sig förtjänt av att spela en kvart nu!
Det finns en hel del offensiv kraft i Vetlanda… Joakim Andersson (30 mål och 8 ass) har vi nämnt, och 3 mål sist visar också att han är på G nu efter en förmodad skada där han var borta en del på slutet av grundserien… sen har laget skarpskytt Emil Federov 21 mål och 5 assist som kan avgöra matcher… men jag vill ändå lyfta Filip Bringe som ett av de största utropstecken i laget denna säsong… placerad på 11 plats i poängligan med 18 mål och 11 assist.  Försvarsmässigt så känns det lite upp och ner för Vetlanda…. Vissa matcher bättre men ofta många mål bakåt och att grundbulten och sista utposten Philip Lennartsson fick utgå med skada senast känns inte bra… bara hoppas han är med nu och att det inte var nåt allvarligt?

VSK då? Ja man har massor av matchvinnare där nyförvärvet Christoffer Fagerström är bäst framåt med 21 mål och 10 assist. Daniel Johansson 22 mål annars bäste målskytt i laget… framspelare är Jesper Jonsson (8+12) och Martin landstöm (9+11)… jag skulle ändå vilja höja VSK kollektivt som den stora styrkan med många rutinerade spelare! Man måste få ihop de bitarna och ha Henrik Kjellsson i praktform i buren, då kan det bära till final för mesta mästarna som på förhand ser ut att ha en bra resa i kvarten med extra hemmamatch också… men man får inte underskatta ett pånyttfött Vetlanda nu efter åttondelsseger.

Jag tippar i procent 80-20 till VSK och tror det kan bli 3-0 eller 3-1 i denna matchserie.

Bollnäs GIF – Broberg Söderhamn

Serietrean Bollnäs har överraskat alla den här säsongen… nu är det upp till bevis i det tuffa derbyt mot Broberg Söderhamn. Lagen har varsin seger från säsongen och i bandysverige nu så vet alla att vice kungen efter Edlund är tvåan i poäng o skytteligan, Erik Pettersson som nätade hela 33 gånger i grundserien och därtill gjorde 14 assist! Imponerande i ett lag som var utdömt på förhand… mer då?

Ja nye Denis Sadakov har verkligen klivit fram likt Emil Federov i Vetlanda och producerat offensivt… 21 mål och 4 assist är inte illa av en spelare som mest lirat bandy i den finska ligan genom åren! Bakom dessa så lyfter jag fram tre spelare som verkligen tagit stora kliv… Oskar Westh, Riku Hämäläinen och målvakten Erik Persson… alla tre kan avgöra matcher och har också så gjort i grundserien. Vi lägger till Hans A och Joel Wigren som ska bära och göra mycket jobb samt försvaret med Wiik, Larsson och inte minst nye toppliberon Leevi Laitinen som verkligen gett laget en trygghet som siste utpost! Framförallt så tror jag den stora Bollnäspubliken gillar ”laget Bollnäs” och den viljan man visat under säsongen att vinna matcher.

Broberg då? Ja samma här… här handlar mycket om laget Broberg och skyttekungen och femman i skytte/poängligan Martin Söderberg 31 mål och 5 assist i grundserien!  Max Bergström i målet har också steppat upp och är numer väldigt vass och kan avgöra matcher… sen måste vi lyfta fram Daniel Burvall Jonsson med sin rutin och hans framspelsklubba som hittat 20 assist! En tung hörnskytt är Jakko Hyvönen 5 mål på hörna av sina 9 fullträffar. Även 10 fina assist också av Jakko.  Robin Öhrlund såg även han allt piggare ut med i slutet av grundserien… och brodern Jesper Öhrlund ska vi inte glömma bort heller… 15 mål så här långt. Ja detta plus det kollektiva Söderhamnslaget kommer verkligen utmana Bollnäs i en häftig dans i detta Hälsingederby.

Tips i procent... ja här skriver jag 50-50 faktiskt, något av lagen tar det i 3-2 i matcher och även om Bollnäs har extra hemmamatch så tror jag inte det spelar så stor roll i denna matchserie.

Sandvikens AIK – Edsbyns IF
Gävleborgsderby med två giganter i svensk bandy inblandade! Edsbyn som alla vet tvåa i SM guld ligan efter Västerås brukar verkligen vara som bäst när det gäller. De rödblåa har under grundserien varvat prestationen med bra och dåliga… känslan är att laget inte kommit upp i sin rätta nivå och att det finns mycket mer att plocka ut!? Vad det beror på är svårt att säga… kanske nån slags mättnad efter alla guld eller så beror det på lite nya spelare in och att få allt att funka? Ja oavsett så ser jag matchvinnare i skyttekungen Oscar Wikblad… han måste nu upp i sin bästa nivå om man ska rå på ett nytänt SAIK som avrundade grundserien mycket starkt! Endast 15 mål och 4 assist för Wikblad som varit skadad en hel del så här långt oroar dock säkert ledarna i Edsbyn.

Mer då? Ja försvaret och målvakt Henrik Karlström ska också upp nåt hack och inte minst halven Per Hellmyrs som i sina bästa stunder än är en av Sveriges bästa… denna säsong inte riktigt där dock,  men alla vet vad de gamla rävarna brukar komma med i slutspel då det verkligen gäller! En ledare på isen som nu måste få med sig spelare som målskytten Rasmus Skarps 16 mål i grundserien och även Ted Hedell också ung och numer given i startelvan i byn. Edsbyn måste framförallt få igång hela kollektivet om man ska rå på SAIK nu först.

Sandviken då? Ja vilken avslutningen Stålmännen stod för… knäckte Villas svit i den sista omgången och det tror jag kapten Berlin och laget fått otroligt mycket styrka av framöver!  Brukar vara jämna matcher lagen emellan, dock ej senast då SAIK pulvriserade byn hemma med 9-1 i grundserien… hemmafördel igen nu men känslan är att det kommer bli otroligt tajt denna matchserie. Just Daniel Berlin en matchvinnare av rang… sen Albin Airisniemi 13 mål och 22 assist tillsammans med Dennis Henriksen framspelare i laget… Dennis 24 ass och 6 mål i grundserien. Vilka gör målen… jo såklart Hannes Edlund, lite som en kopia av Christoffer Edlund med fint skytte och bra skridskoåkning där han är mycket påpasslig och producerar spelmål med! Bara 14 mål så här långt dock,  men Hannes har varit skadad så fler lär komma… Samuel Heeger 22 mål måste byn se upp med också!
Bakom dessa ett bra försvar då alla är på topp och Joel Othen i målet vet alla vad han kan då det vankas slutspel… ett starkt kollektiv SAIK som kommer att ge byn en ordentlig fajt nu.

Tips… mycket svårt, men jag ger Sandviken liten fördel 55-45 i procent med extra hemmamatch och med det positiva intryck laget visade mot Villa samt den boost jag tror man fått av den vinsten. Men som sagt, Edsbyn är Edsbyn så allt kan vända om alla där kliver upp i en nivå man ännu inte visat… 3-2 i matcher borde det bli till något lag.

-----


Ja det var mina tankar om kvartsfinalerna… nu är det bara att ta sig till våra arenor och njuta av världens bästa sport bandy! Ställ upp för era klubbar /föreningar nu så vi får en stor publik till våra arenor under resten av slutspelet!

Trevlig helg!

Torleif Wikströmtorleif.wikstrom@telia.com2023-02-17 11:40:00
Author

Fler artiklar om Sverige