2020-12-26 13:15

Sirius - Hammarby Bandy

Inför: Sirius - Hammarby (annandagsbandy)

Inför: Sirius - Hammarby (annandagsbandy)

Så har det äntligen blivit dags för den klassiska matchen på ”bandyns julafton”.

Hammarby gör sig redo för match i Uppsala på anrik mark under annandagen. Klockan 13.15 är det avslag mot IK Sirius på Studenternas. 

Annandagen andas tradition och brukar vara en folkfest runt om i Sverige. Men det här året är speciellt och coronan gör det omöjligt för generationer att samlas med portföljen i hand och understället på. Istället får vi som är intresserade försöka se matchen på annat sätt, via stream, elitrapport, radio eller Text-TV? 

Bajens match mot VSK blev framflyttad på grund av misstänkt covid-19-spridning i Hammarby-truppen. Så långt rapporteringen har kommit verkar matchen mot Sirius inte påverkas men vi får väl vänja oss vid snabba besked i dessa tider. 

IK Sirius har haft en tuff säsong och parkerar för närvarande på en 12:e plats i tabellen med bara två segrar på nio matcher. De senaste fyra matcherna har Uppsala-gänget förlorat och Esa Määttäs lag har ännu inte vunnit på hemmais den här säsongen. Vi får hoppas att deras trend inte bryts imorgon när Bajen gästar.

Det är både ett försvagat och förstärkt Hammarby-lag som tar bussen upp till Uppsala. David Pizzoni, Robin Sundin och Alexander Egorychev kommer inte till spel. Kanske saknas fler spelare, beroende på hur sjukdomsläget ser ut i laget. Däremot har vi förstärkt med två spelare sedan den sista matchen. Kontrakt har skrivits med backen Samuel Helmerson och mittfältaren/halven Axel Jansson. Mycket viktigt att båda två anslutit till laget och det är absolut inte omöjligt att båda får speltid under lördagseftermiddagen. 

Hammarby har gjort en bra säsong och är just nu fyra i tabellen med tio inspelade poäng. Två starka segrar har tagits mot Sandviken och Villa Lidköping på hemmais och vi har fem raka matcher utan förlust. Till skillnad från Sirius så har Hammarby inte förlorat på länge, den senaste torsken kom borta mot Edsbyn för en månad sedan. 

Släkten är värst-scenariot är alltid en risk och den får Hammarby verkligen akta sig för imorgon. Hela 75 procent av Sirius anfallsstyrka består ju av gamla Bajare! Ted Bergström spelar för Sirius den här säsongen och det är ingen omöjlighet att han hittar rätt bakom Filip Mörkdal i mål. Det är en erkänt duktig målskytt och han visade sina kunskaper hos oss ifjol. Även Kalle Mårtensson finns i Sirius och är en spelare som har representerat Bajen. Bara det faktumet innebär att han har potential att göra det surt för oss. Lägg till David Thorén och ni ser själva hur jinxen närmar sig. 

Trots Hammarbys manfall tror jag vi kan ha en bra chans på Studan under den klassiska annnandagsmatchen. Vi vann trots allt mot Villa utan Pizzoni och Sundin. Det finns en moral i truppen och en trygghet börjar utkristallisera sig. Sirius måste vända på sitt prekära läge och lär nog gasa på - möjligtvis får Bajen sota för det. Det gäller att vara med från start och tänka på disciplinen, inga onödiga utvisningar har vi råd att bjuda på. 

Hammarby och Sirius möttes förra året på annandagen, då vann vi hemma på Zinken med 5-3. Ted Bergström var en av målskyttarna då. 

Enligt spelbolagen är vi knappa favoriter. Jag tror på en jämn match och kanske får vi dela på poängen?

Elitserien, 26/12
Sirius - Hammarby
Studenternas, Uppsala
Avslag: Klockan 13:15


Forza Bajen!

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-12-25 13:45:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy