2020-12-09 19:00

Vetlanda - Hammarby Bandy

Inför: Vetlanda - Hammarby

Inför: Vetlanda - Hammarby

En match i Småland inleder bandyveckan för Hammarby Bandy.

Det har gått ett par dagar sedan fredagens härliga seger mot dåvarande serieettan Sandviken hemma på Zinken. Bajen började matchen i ett högt tempo och tog ledningen med 2-0 efter bara tio minuter. Daniel Mossberg klippte in 1-0 distinkt och David Jansson ville inte vara sämre och sköt in 2-0 lika kliniskt. Matchen slutade 6-3 och Hammarby kunde fira i omklädningsrummet efter slutsignalen. 

Fredagens vinst var nog säsongens bästa insats. Det börjar att arta sig nu, tränare Carl Malm har fått ordning på grejerna och nyförvärven börjar så sakteliga anpassa sig och ta för sig. Hammarby ser helt enkelt ut att mer och mer fungera som ett lag. Det är alltid en utmaning när nya spelare kommer in och när tränare byts ut.

Den defensiva delen fungerar inte lika stabilt som man kan önska sig och det gäller att hålla fokuset uppe under flera sammanhängade stunder av matcherna. Att SAIK hämtade upp 0-3 till 3-3 är ett bevis på det. Hammarby behöver även förbättra disciplinen. Det har varit en del onödiga utvisningar hittills och det behöver vi arbeta bort.

Nu väntar en ganska tuff vecka för Hammarby med bortamatch mot Vetlanda ikväll och hemmamatch mot Villa Lidköping på fredag kväll. Men det borde finnas förhoppningar om poäng ikväll och en bra prestation på fredag. Kunde vi slå SAIK hemma ska vi definivit kunna bjuda Villa på en match också. 

Men låt inte tankarna springa iväg. Vetlanda väntar först och även om laget har tappat en del spelare inför säsongen har man fått in offensiv spets i Joakim Andersson (Villa) som toppar deras skytteliga med nio fullträffar så här långt.

VBK har blandat och gett hittills med två segrar, två förluster och ett kryss. Säsongens skalp togs hemma mot Edsbyn (seger 5-4) och säsongens bottennapp kom hemma mot Villa (förlust 1-10). De gula kommer från en 7-3-seger mot Tellus och har vind i seglen, precis som Hammarby.

Förra säsongen föll vi i Hydro Arena med 5-8 och matcherna mot VBK brukar svänga en del, framför allt på bortais. Hemma känns det som vi har haft övertaget men bortamatcherna i Småland brukar alltid bli tuffa. Generellt är det oftast intensivt och tufft när dessa lag drabbar samman.

Bajen har haft en historik att plocka spelare från Vetlanda men kommer till matchen med noll smålänningar i truppen. På senare år har vi haft bröderna Ulf och Per Einarsson, Jesper Jonsson och Pontus Blomberg i Hammarby-laget för att nämra några. Den sistämnde spelar i dagens VBK-trupp och kanske lever upp till uttrycket "släkten är värst". 

För att Hammarby ska behålla kontakt med lagen i toppen behövs poäng ikväll, helst två med tanke på att "favorittippade" Villa Lidköping besöker oss på fredag kväll. En match som kommer bli tuff - det förmodar jag även att kvällens batalj blir.

Oddsen talar om att Hammarby är knappa favoriter men det är inte så stor skillnad på VBK-seger. Hammarby har ännu inte vunnit borta och med tanke på att VBK besegrade Edsbyn med 5-4 känns det som man kan slå vilket lag som helst på rätt dag.

Kanske blir det kryss i afton?

Forza Bajen!

Elitserien, onsdag 9/12
Vetlanda BK - Hammarby
Avslag: 19:00, Hydro Arena


*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-12-09 13:45:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy