Krönika: Var han rätt man från början?

Krönika: Var han rätt man från början?

Ikväll ska Hammarby spela sin hemmapremiär men gör det utan Pierre Roos.

Fredag lunch och hemmapremiären mot Bollnäs är bara ett par timmar bort. Det är en premiär som inte andas så mycket hemmapremiär. Gubbängshallen, 50 åskådare. Långt bort från Zinkens strålkastarljus, tält och bandyportföljer.
 
Men det är också en premiär utan Pierre Roos. Mannen som skulle leda det nya Hammarby. Igår avslutades hans anställning, tvärt men ömsesidigt. ”Vi är överens”, sade ordförande Pär Steen till Hammarbys hemsida.
 
Hur det än låter och har kommunicerats utåt är det ändå befogat att ställa ett par frågor.
 
Var det derbyförlusten mot AIK som fick bägaren att rinna över? Var han rätt man från början? Stod han högst upp Anders Gidrups (dåvarande ordförande i Hammarby Bandy) personliga önskelista? Hur stort förtroende hade han egentligen hos spelartruppen?
 
För vi ska komma ihåg att det var via Anders Gidrups egna personliga twitter-konto som Pierre Roos först presenterades en lördagskväll i maj. Likväl ska vi minnas att Gidrup annonserade sin avgång dagen efter. En mycket märklig och händelserik helg i Hammarby Bandys historia. Inte minst då Gidrup själv släppte nyheten om Roos före hemsidan hann göra det. På tal om att saker och ting är välförankrade och att vi är överens.


Anders Gidrup, tidigare ordförande i Hammarby. 

Nu står vi här med en rad frågor men få svar. Kanske jobbade Roos i motvind redan från dag ett. Han var kanske inte helt redo för ett uppdrag på den högsta nivån, något som ordförande Steen även berättar till sportbladet: "Han är jättebandykunnig, men var kanske inte helt redo."
 
Det var en ganska turbulent vår för Hammarby Bandy. Uttåget mot AIK i åttondelsfinalen och avskedet av Stefan Karlsson kunde hanterats bättre. Ordförande Gidrup och ”guldmakaren” från 2010 såg inte ut att ha världens bästa relation med varandra. Karlsson var inte sen med att säga vad han tyckte och tänkte kring Gidrups tränarhantering när säsongen var över: Till bandypuls sa Karlsson bland annat följande: "Man kan ju önska lite stil och hyfs från herr ordförande. Pratar med allt och alla förutom de han ska prata med. Han kan inte prata mellan fyra ögon".
 
Sportbladet har tagit del av uppgifter att spelarna i Hammarby Bandy ska ha haft en omröstning om Roos framtid i tisdags där en majoritet av spelarna ville få bort honom direkt. Om Roos kuppades bort dröjer det nog ett par år innan vi får veta. Men det har kuppats i Hammarby förut. Magnus Brodén fick packa väskan då delar av Hammarbys spelartrupp behövde få in ny energi. Det var en kupp som inte var snygg men som Johan Willes tog sig tid att förklara, här i en intervju med arbetarbladet från februari 2016.
 
- Vi var åtta spelare, de äldsta i truppen, som ställde en fråga till styrelsen: ville vi ha nån chans i år eller skulle vi skita i det? Och skulle vi ha nån chans var vi tvungna att få in ny energi, det var så vi kände det. Då var tron att viljan att vinna skulle var så stark att alla skulle köpa det när det ändå var åtta spelare som kände att förtroendet var slut.

Nu köpte inte alla spelare "kuppen", fyra stycken var helt emot att göra sig av med Magnus Brodén. Något som går att läsa vidare på arbetarbladet. 
 
Att det kan skära sig med spelare är inte konstigt, det är nog en del av vardagen för en tränare oavsett sport. Du måste kunna hantera egon, personligheter och ta konflikter. Vi som såg premiären mot AIK i förra veckan såg ett Hammarby-lag som föll pladask i simbassängen och hade förtvivlat svårt att nå upp till ytan igen. Slutsiffrorna var stora men rättvisa. Om Roos tappade omklädningsrummet redan i paus vet bara spelarna som satt där inne, en fullt möjlig teori för en tränare som inte haft ett uppdrag i Elitserien förut.
 
Nu ska Carl Malm ta över men det dröjer nog inte länge innan vi får se Stefan Karlsson med en keps på huvudet ståendes vid sidlinjen igen. Delar av spelartruppen har lyft fram hans namn på bordet och på sportbladet går det att läsa att hans namn diskuterats.


Stefan Karlsson ledde Hammarby under förra säsongen.

Vi slutade på en 10:e plats i tabellen under Stefan Karlssons ledning förra säsongen. Derbymatcherna mot AIK var inte roliga men det var heller inga 3-11-förluster. Karlsson har en gedigen meritlista och vet vad det handlar om och kan nog få rätsida på säsongen om han får chansen igen. Nu med en förhållandevis ny trupp att förfoga över.

Med allt detta sagt så vilar ändå mycket ansvar på spelarna. Den här truppen ska gå till slutspel och ge AIK en match i nästa derby. Det är det minsta vi kan begära.
 
Men viktigast, gå nu ut och fixa två poäng mot Bollnäs!

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-11-20 11:18:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy