Kvartsfinal 1: Doldisar klev fram i första ronden

Slutspelet är i full gång… och i den första kvartsfinalen i bäst av fem på måndagskvällen, fick vi se en hel del spelare som inte allt för ofta visar sig i avgörande roller, slå till för sina lag.

Spelare som Joakim Svensk, Martin Frid och Jimi Heinonen Edsbyn, Saku Hämäläinen... Hans Andersson och Anton Dahlberg Bollnäs... Magnus Joneby och Viktor Spångberg Västerås samt Martin Andreasson och Petter Björling i Villa var alla delaktig till att Villa, Västerås, Edsbyn och Bollnäs tog hem rond ett under måndagskvällen!

Det var dock jämna matcher och allt ser öppet ut inför fortsättningen av kvartsfinalerna.

-----

Villa Lidköping – IK Sirius  7-2 (1-2)
Om vi börjar i Sparbanken Lidköping Arena så chockstartade Sirius med både 1-0 och 2-0 i en match med mängder av målchanser. Jimmy Jansson och Albin Thomsen såg ut att ge blåsvartrandigt 2-0 i paus, men på den sista hörnan så reducerade Villa genom Martin Andreasson som fick på en bra träff långt bak i kön!  Sirius körde på en hel del före pausen och 2-1 var inte helt orättvist även om båda lagen hade flera bra lägen att näta.

Efter paus så skapades också massor av lägen och Tim Persson kvitterade i den 53:e minuten… 3-2 Petter Björling 69:e minuten och sen avgjordes det hela på slutet då Villa forcerade in fyra mål på lite drygt sju minuter och vann rättvist med 7-2! Tycker ändå IK Sirius stod upp bra och skapade nerv rätt länge i denna första kvartsfinal, där de bägge målvakterna Jesper Thimfors i Villa och Anton Andersson i Sirius stod för flera spektakulära räddningar och starka insatser under kvällen!

Rättvis seger till sist ändå såklart och nu blir det spel ute på Studenternas på onsdag.

Publik: 2739 personer
Målskyttar Villa: Tim Persson 2, Christoffer Edlund 2, Felix Pherson 1, Martin Andreasson 1 och Petter Björling 1.
Sirius: Jimmy Jansson 1 och Albin Thomsen 1.

-----

Bollnäs GIF – Broberg Söderhamn  4-1 (1-0)
Själv var jag på plats i SBB Arena Bollnäs och såg ett oerhört jämnt hälsingederby mellan Bollnäs och Broberg.  Efter en ändå rätt chansrik första runda så hade vi bara 1-0 till Bollnäs… detta sedan Saku Hämäläinen i boxen lyft in bollen i taket bakom en för kvällen mycket vass Max Bergström i bortaburen! Max stod för flera briljanta räddningar matchen igenom!

Efter drickat så blev det mycket fram och tillbaka där försvaren verkligen fick jobba och där hörnorna duggade tätt. Broberg fick till sist utdelning först på en av dessa från vänster, då Jonas Engström dundrade upp 1-1 i taket bakom Erik Persson och muren… tid 68:e minuten. Sen vägde det hit och dit och Bollnäs skulle haft straff då det nickades tydligt i Brobergs straffområde… sen ville många ha straff med då bortalagets bästa utespelare, Robin Öhrlund är på väg igenom och faller mellan två Bollnässpelare!? På nått sätt jämnade då det ut sig och matchen avgörs i slutet där Bollnäs denna säsong varit oerhört starka… 2-1 kommer då Hans Andersson efter eget förarbete på något vis får tillbaka bollen som studsat på någon i gröten framför mål… enkelt kan sen ”Hasse” bara placera bollen i tomt mål! Tid där 84:e minuten.

Sen smäller det snart igen då matchen bästa lirare i Bollnäs Erik Pettersson som är överallt… får på en hockeydragare lågt på hörna och ställer Max Bergström i den 86:e minuten… Anton Dahlberg fastställer sen slutresultatet till 4-1 på hörna på övertid med bara sekunder kvar att spela. Bollnäs vinner rättvist då man förde matchen till stora delar och hade t.ex. 14-6 i skott på mål!  Broberg kontrade mer och skapade ändå ett flertal bra lägen i en i sin helhet mycket jämn match.

Max Bergstöm och Robin Öhrlund klart bäst i Broberg medans Erik Pettersson, Riku Hämäläinen (1:a halvlek) Hans Andersson och nytände Philip Åström var fyra som körde mycket och skapade det mesta framåt i Bollnäs… där måste vi också ge målvakt Erik Persson, Jens Wiik, Jesper Larsson och Leevi Laitinen högsta betyg för en mycket stark försvarsinsats i 94 minuter! Men just laginsatsen var det som avgjorde denna match.

Publik: 2023 personer
Målskyttar Bollnäs: Saku Hämäläinen 1, Hans Andersson 1, Erik Pettersson 1 och Anton Dahlberg 1.
Broberg: Jonas Engström

-----

Sandvikens AIK – Edsbyns IF  1-5 (0-1)
Vi tar oss till Sandviken och mötet mellan SAIK och Edsbyns IF… den stora frågan vara om byn skulle tända till nu när det var slutspel och höja sin nivå som man brukar… svaret blev ett positivt ja i en match där siffrorna 5-1 ändå kanske inte speglar matchen helt och fullt… i kolumnen för hörnor och skott på mål så vann hemmalaget med 8-7 och 15-11… men det är ju målen som räknas och då Joakim Svensk petar in en retur till 4-1 i den 85:e så är Stålmännen ett slaget lag i denna första rond i bäst av fem. Edsbyns kontrollerade matchen bra i andra halvlek och tränare Magnus "Kuben" Olsson sa efter matchen att han var mycket nöjd med lagets sätt att agera efter den timeout man tog... vilket också räckte till seger till sist!

Rasmus Skarps hade krutet torrt och drog resolut in två straffar hur säkert som helst… Martin Frid och Jimi Heinonen fick båda på varsin drömträff från distans som ställde Joel Othen i hemmamålet, i en tillställning där känslorna kom fram precis som det ska vara då det är slutspel! Sandviken får ta nya tag på onsdag och försöka kvittera matchserien då man möts i Svenska Fönster Arena.

Publik: 1127 personer
Målskyttar Edsbyn: Rasmus Skarps 2, Martin Frid 1, Joakim Svensk 1 och Jimi Heinonen 1.
Sandviken: Albin Airisniemi

-----

Västerås SK – Vetlanda BK  6-3 (3-3)
Vi rundar av i ABB Arena Syd där Mesta Mästarna Västerås SK tog emot Vetlanda BK. Vetlanda chockade lite likt Sirius de med genom att gå från 0-1 till 3-1 genom mål av årets tre bästa poänggörare, Filip Bringe, Joakim Andersson och Emil Federov… dryga kvarten återstod då av första rundan och Magnus Joneby samt en för kvällen het Robin Andersson (tre mål) fixade ändå kryss 3-3 inför drickat! En tråkig incident inträffade under matchen då VSK:s bästa målskytt för säsongen, Daniel Johansson åkte på en smäll mot huvudet och fick föras till sjukhus… tränare Michael Carlsson i VSK säger att det troligtvis rör sig om en hjärnskakning för Daniel?

Tungt för VSK alltså som ändå fixar greppet i andra efter två viktiga mål av Robin Andersson samt ett sent mål av Viktor Spångberg i den 84:e minuten. VBK orkar inte störa i slutet och faller ändå med flaggan i topp efter att ha gett de grönvita en riktig kamp denna första kvartsfinal!
Västerås, Robin Andersson som jag varnade för inför kvarten blev liten matchhjälte ändå… med sitt 3-3 före paus och sen 4-3 och 5-3 alldeles direkt efter vilan!

Publik: 1879 personer
Målskyttar Västerås: Robin Andersson 3, Viktor Spångberg 2 och Magnus Joneby 1.
Vetlanda: Filip Bringe 1, Joakim Andersson 1 och Emil Federov 1.