Läget i Elitserien efter 16-17 omgångar
Hammarby har haft en tung säsong och ligger på en 11:e plats i tabellen.

Läget i Elitserien efter 16-17 omgångar

Lite mer än halva säsongen har spelats och vi kollar hur läget ser ut i bandyns högsta serie.

Toppen
1. Villa Lidköping (30 p)
2. Västerås (24 p)
3. Bollnäs (20 p)
4. Vetlanda (19 p)
5. Broberg (18 p)

Kommentar: Villa leder serien med sex poäng före VSK och är obesegrade efter 16 omgångar. Laget har fem raka segrar och har vunnit med stora siffror i samtliga dessa matcher. Frågan är om Villa går obesegrade genom serien fram till slutspelet? Bollnäs och Vetlanda hade nog få räknat in i toppen på förhand. Två överraskningar där framför allt VBK lyft sig på slutet efter en tung höst. Smålänningarna har tagit sex segrar på sina sju senaste matcher, varav en dubbel mot Edsbyn. Det ska bli spännande att se hur länge formtoppen håller i sig för gulsvart.



Mitten
6. Edsbyn (17 p)
7. Motala (16 p)
8. Sandviken (16 p)
9. Sirius (13 p)

Kommentar: "Byn" har haft en ganska svajig säsong och har fyra förluster på sina sex senaste matcher. Torskade två gånger om mot Vetlanda och föll även borta mot Motala. Den senaste vinsten kom mot Vänersborg som har haft en tung säsong. Det är en del kvar att spela om men en uppryckning är på sin plats om man ska nå och befästa en plats i toppen. Bakom Edsbyn återfinns Motala som har två raka kryss, säsongens första oavgjorda matcher för östgötarna som tar emot SAIK i nästa omgång. Sirius krossade Hammarby på annandagen och det gav laget vind i seglen. Fyra segrar på de fem senaste gör att Sirius lämnat botten bakom sig. Men ett tufft spelschema väntar Uppsala-laget framöver med matcher mot Villa, VSK, Edsbyn och pånyttfödda Vetlanda. Det blir intressant att se hur Sirius står upp i dessa bataljer. 

Botten
10. Gripen (12 p)
11. Hammarby (12 p)
12. Vänersborg (11 p)
13. Frillesås (8 p)

Kommentar: Efter (16-17 omgångar) placerar sig nykomlingarna Gripen både före Hammarby och Vänersborg i tabellen. Den senaste segern kom hemma mot Broberg i december och man var ytterst nära att ta "dubbeln" mot hälsingelaget några omgångar senare. Men en ledning (5-0) åts upp av "Gurt" till 5-5. Nu väntar tre tuffa bortamatcher för Hedqvists gäng där det finns risk för noll poäng i samtliga. Hammarby har haft en jobbig säsong och den senaste vinsten kom den 10:e december mot Vetlanda. Tränare Jonas Claesson börjar få det hett om öronen och fortsätter motgångarna för Bajen måste kanske styrelsen agera. Härnäst väntar ett tufft möte mot VSK på Zinken. Vänersborg ligger näst sist i tabellen och det är såklart en missräkning för västgötarna. Laget måste börja ta resultat inom kort och de två kommande hemmamatcherna mot Broberg och Hammarby lär bli vägvisande för hur säsongen slutar. Frillesås har fem raka förluster och fler lär det bli. Brukar kunna ta en del poäng hemma men så har det inte varit så denna säsong då det bara har blivit en seger på sju matcher. Chans att bättra på den statistiken finns när Bollnäs, Sandviken och Edsbyn kommer på besök härnäst.

Kommande matcher:

Tisdag 10/1
19.00 Motala - Sandviken
19.00 Edsbyn - Sirius
19.00 Hammarby - Västerås
19.00 Villa Lidköping - Gripen
19.00 Vänersborg - Broberg 

Onsdag 11/1
19.00 Frillesås - Bollnäs

*** *** ***

Fredrik Wiberg2023-01-08 14:00:00

Fler artiklar om Sverige