LBK tog första segern
LBK vann rättvist mot Sirius.

Ljusdals bandyklubb visade under lördagseftermiddagen att man har lärt sig mycket under de inledande matcherna och vann helt rättvist borta mot Sirius med 2-3 (0-1). LBK värderade nu lägena bättre än tidigare och skapade många chanser. Försvarsspelet var också bra och efter 75 minuter stod det 0-3, innan Sirius, som också hade sina lägen innan, tilläts reducera ett par gånger.

LBK visade direkt att man inte var nerslagna efter 6 raka förluster, utan kom ut och satte hög fart på spelet med mycket skridskoåkning. Det gav utdelning omgående då Oscar Jonsson i matchens andra minut hittade fram till Tobias Björklund, som gjorde 0-1 i ett friläge. Lagen fortsatte sedan att försöka vara noga med att inte tappa bollen i fel lägen, men det saknades ändå inte chanser. Närmast var LBK på en hörna, som Emil Melin sköt i stolpen. Det blev inga fler mål under den första halvleken, som slutade 0-1.

Början av den andra halvleken ser ut som den första. Båda lagen fortsatte skapa chanser, men inget av lagen fick in bollen. I matchens femtinionde minut skapar LBK en av lagets nio hörnor under matchen och nu blir det utdelning igen. Jonas Pettersson får kalasträff och bollen borrar sig rakt upp i krysset, det fina inspelet stod Sebastian Jonsson för. Stort jubel i laget och på läktaren. LBK fortsätter att hålla tätt, även fast det är nära ett par gånger. Efter 65 minuter tar Sirius timeout, men det blir inte så mycket bättre för hemmalaget. När sedan otroligt snabbe Jonas Engström kommer runt på högerkanten igen med kvarten kvar, är det dags för 0-3. Engström spelar in bollen som tar på målvakten och går ut till duktige Mathias Stavis som sätter trean och då kändes det som att första segern var nära. Kort därefter sätter Ilja Grachev 1-3, men det kändes inte som Sirius ändå var riktigt nära att ta poäng. Visserligen gjorde Viktor Broberg 2-3, men då är det bara sekunder kvar och kort därefter blåser Keijo Hyvärinen av matchen. LBK har därmed tagit sin första seger i elitserien på många år och så kan det gå när man tro på det man gör och öser på.

I LBK var Daniel Rexin inte med på grund av krånglande ljumskar. In i truppen kom i stället Mathias Stavis och tackade för förtroendet genom att göra målet som betydde 0-3. Bra gjort. I övrigt samma lag som mötte Hammarby i onsdags.

Så spelade LBK:

Målvakt: Jonas Svensson, Högerhalv: Filip Skoglund. Högerback: Niklas Eriksson, Libero: Mattias Sand, Vänsterback: Jonas Pettersson, Vänsterhalv: Emil Melin, Mittfält: Oscar Jonsson, Jonas Engström och Sebastian Jonsson. Forwards: Tobias Björklund och Kalle Mårtensson. Avbytare: Jimmy Svensson (mv), Rickard Ivarsson, Mathias Stavis. Eric Lisell och Kevin Brown.

Publik: 875 på Studenternas i Uppsala, varav många hejjade på LBK. Det både syntes och hördes.

Hörnor LBK: 9 Sirius: 7

Utvisningar LBK: 2x10. Sirius: 3x10.

Målen för LBK: Tobias Björklund (snyggt pass av Oscar Jonsson), Jonas Pettersson (hörna) och Mathias Stavis ( passningpoäng av Jonas Engström efter uppåkning på högersidan).

Det var viktigt för LBK att få den starten med ett tidigt ledningsmål tror jag och det gav hela laget råg i ryggen. Hade Sirius fått ledningen hade de kunnat dra sig hem lite mera och kontraslagit. Då hade det blivit tuffare. Försvarspelet var nu bättre hos LBK och spelarna värderade bättre när de skulle gå fram och när de skulle ta hem bollen. De spelade smartare! Nu efter den tuffa inledningen väntar en hel veckas uppehåll innan det är dags för match hemma på Idrottsparken på lördag klockan 16.00, mot den andra nykomlingen, Motala. Jag är ganska säker på att grabbarna i LBK inte känner sig som några nykomlingar längre efter dagens match, utan nu börjar elitseriekostymen sitta ganska bra, efter att de sytt om den lite och slätat ut de veck och rynkor som fanns i början.