Ljusdal BK – klubben som bildades över en kopp kaffe

Ljusdal BK – klubben som bildades över en kopp kaffe

LBK har fått en ny skribent på SvenskaFans, här presenterar han klubben.

Året var 1943 och snön låg som ett jättelikt täcke över den lilla tätorten i Hälsingland. Inne på Ericsons konditori var planerna i full gång – Ljusdal skulle få sitt eget bandylag.

Det skulle dröja enda fram till hösten samma år innan planerna hade satts till verket. LBK skulle få möta motstånd av division 3-klass. Den inledande matchen mot Bollnäs slutade oavgjort och även mötet mot Broberg. I den sista matchen blev det förlust mot Edsbyn och LBK hamnade sist den första säsongen i klubbens historia. 1944/45 hamnade LBK sist igen, men denna gång med betydligt svårare motstånd i form av division 2-lag.

LBK var under utveckling och byn hade äntligen fått sitt efterlängtade bandylag. Klubben skulle fungera som en samlingsplats där gemenskap och drömmar skulle hålla varandra hand i hand. LBK skulle få glädjas och känna stolthet tillsammans - men även enorma besvikelser. 
 
1949/50 lyckades man med konststycket att nå kval till högsta serien, men man skulle falla på målsnöret. 1950/51 var ett mellanår och man skulle inte nå kval. Det var nu som LBK la all sin kraft och energi på att ta klivet upp i finrummet - men klubben skulle få se sig besegrad i två kval i följd innan man tillslut lyckades ta sig upp i den högsta serien.

Nu skulle LBK etablera sig i ”Bandy-Sverige” och bli en klubb att räkna med. Laget spelade hela sex säsonger i högsta serien innan man tillslut föll ur. Det skulle gå upp och ner under några säsonger, men 1969/70 nådde man för första gången slutspel. LBK tog sig till final och besegrades av Katrineholms SK. 
 
1974/75 slog man till igen och lyckades besegra Villa i finalen. Slutresultatet blev 8-4 och LBK hade för första gången sen kaffekopparna på Ericsons konditori spelat hem SM-guldet. Det firades i byn och det infann sig en känsla av att allt var möjligt. Den känslan har funnits kvar sedan dess.
 

Johan Sannerdal2016-11-16 08:00:00

Fler artiklar om Ljusdal