Ljusdal tog andra raka segern

I onsdags vann Ljusdal sin andra raka seger genom att vinna med 5-2 borta mot IFK Vänersborg.

Efter att ha åkt på några riktiga snytingar i inledningen av serien så tog LBK i förra omgången sin första hemmaseger för säsongen efter att ha visat upp ett betydligt bättre försvarsspel och bättre skärpa i avslutningarna, vissa förhoppningar fanns därför att kunna lugga IFK Vänersborg på en eller två pinnar i gårdagens möte. Laget lämnade Ljusdal redan under tisdagen och övernattade i Örebro, något som visade sig vara ett lyckokast eftersom snön formligen vräkte ner under onsdagen med stora trafikproblem till följd. Väl framme i Vänersborg spelar som bekant vädret ingen roll då IFK huserar i Arena Vänersborg och inomhus är det alltid "dribbelis"!

Läget i bortalaget Ljusdal var att lagkaptenen Sebastian Jonsson har den senaste tiden dragits med problem med ljumskarna men under uppvärmningen så lämnades ett positivt besked till hans medverkan. I hemmalaget var Martin Röing tillbaka efter en tids skadefrånvaro och vikarien Johan Skatz förpassades därför ur laget, förbi bänken och till och med hela vägen upp på läktaren.

Matchen hinner knappt starta och redan efter två minuter skaffar Anders Eriksson fram hemmalagets och matchens första hörna på vilken Sixtensson-Ottosson skjuter ett farligt skott som dock räddas av Jonas Svensson i LBK målet.

När matchuret tickat fram till femte matchminuten så får bortalaget frislag. Sebastian Jonsson passar fram, nyförvärvet från Edsbyn,  Filip Skoglund som kan smälla in sitt första mål för LBK.

Lagen byter chanser med varandra fram till den 27:e matchminuten när hemmalagets Andreas Eriksson får ett jätteläge men skjuter utanför från ca fem meters avstånd! Vänersborg fortsätter att vaska fram hörnor och i den 31:a matchminuten revanscherar Andreas Eriksson sig när han får bollen i ett liknande läge men denna gång lyckas han tråckla in bollen i den bortre burgaveln bakom en för kvällen lysande Jonas Svensson. Glädjen blir dock kortvarig då Ljusdal får hörna fem minuter senare och Oscar Jonsson får till en riktig projektil och bollen borrar sig in i nättaket. Båda lagen skaffar fram några kvalificerade målchanser och precis när domare Kristiansson skall blåsa för halvtidsvila så står Röing för en riktig Rembrandt när han ska ta ner bollen, Jonas Engström är inte sen att utnyttja frikostigheten och göra 1-3 till LBK!

Hemmalaget har under den första halvleken haft ett spelövertag men LBK har spelat smart och utnyttjat sina chanser.

Direkt i inledningen av andra halvlek får Jonas Engström ett jätteläge när han får bollen lite turligt men avslutet går strax utanför, istället reducerar hemmalaget till 2-3 genom Jocke Hedqvist som kommer helt fri efter en magnifik passning från Henrik Eriksson. Bara minuter senare utökar dock Ljusdal sin ledning till 2-4 då Jonas Pettersson hittar Engström med en djupledspassning genom ett sovande IFK försvar. Ett mycket psykologisk mål för LBK som fortsätter spela smart och bl a så har Tobias Björklund, Mathias Stavis och Kalle Mårtensson fina lägen att utöka ledningen. Efter 66 minuter ger sig IFKs Didrik Land ut på en raid och blir fälld med straffslag som följd, skarpskytten Hedqvist skrinnar fram och de flesta har nog redan skrivit in en reducering för hemmalaget men Jonas Svensson visar återigen att han är i fantastisk form när han först räddar straffen och dessutom returen!  När sedan Mathias Stavis gör 2-5 i den 71:a minuten känns det som en liten matchboll, Vänersborg fortsätter att producera hörnor varav ett par stycken är nära att resultera men nu har Svensson spikat igen målburen för kvällen och Ljusdal kan ta sin andra raka seger i årets Elitserie.

Stor glädje i laget och bland supportrar givetvis! Resultatet ger råg i ryggen inför fortsättningen och man börjar skönja lite mer struktur i LBKs sätt att spela, det finns saker kvar att jobba på men laget har tagit flera kliv framåt de senaste matcherna och framtiden ter sig väldigt ljus om man fortsätter på den inslagna vägen! Väldigt roligt också att se formkurvan för den unge Jonas Engström och den något äldre Jonas Svensson, de två spelarna som utmärkte sig allra mest i den här matchen! I hemmalaget var Andreas Eriksson främste spelare.

Nästa match spelas mot mesta mästarna Västerås SK på bortaplan. Kan Ljusdal överraska igen?

Matchfakta
Vänersborg-Ljusdal
2-5 (1-3)
Målen: 0-1 (5) Filip Skoglund, 1-1 (31) Andreas Eriksson, 1-2 (36) Oscar Jonsson, hörna, 1-3 (45) Jonas Engström, 2-3 Joakim Hedqvist, 2-4 (51) Jonas Engström, 2-5 (71) Mathias Stavis.
Utvisningar - IFK: 2x10 min + grovt matchstraff (Gabriel Bridholm) LBK: 2x10 min.