Lagbanner
Joakim tar sig an moderklubben i ny roll
Joakim efter ett av sina mål OBK 2010 strax innan han flyger upp på läktaren med skridskorna. Foto: Mikael Solebris.

Joakim tar sig an moderklubben i ny roll

Säsongen var 2009/2010, NIF var hårt pressat efter en mindre bra inledning av Allsvenskan södra och för motståndet stod Otterbäcken borta. OBK med Tony Eklind, Henrik Gullberg, Per Bertilsson och Adam Rudell körde till en början över NIF och ledde med 3-0 i paus för att vara ofina nog att göra 4-0 tidigt i den andra halvleken. Sedan började upphämtningen som skulle bli Joakim Ekedahls finaste minne med NIF-skölden på bröstet. På annandagen basar han över ärkerivalen Tranås BoIS

Undertecknad var själv där den till en början så tunga dagen sent i januari på Otterstrand. NIF:s läge i tabellen var sådan att laget var piskat att vinna för att inte bli helt avsågat i kampen om fortsatt allsvenskt spel. Lägre än näst högsta serien hade och har NIF aldrig lirat och pressen på spelarna var stor. Jag minns hur jag där i andra halvleken med 4-0 på tavlan i början av andra tänkte: "vi åker ur nu, bara att acceptera men vi ska fan göra det med stil" och tillresta Röda Bollare vägrade sluta sjunga för allt vad deras hesa stämmor klarade av.

NIF reducerade till 4-1, tiden på tavlan tickade. 4-2 och jag tänkte: "jaja, det skiter sig nog ändå". Sedan gjorde NIF 4-3 och jag började att få svårt uppföra mig bland barnfamiljer och hoppfulla NIF:are, vad händer? jo, 4-4 kom och när även 4-5 och 4-6 kom och fullbordade denna fantastiska dag för NIF och dess supporters så skulle det både bli början på att NIF höll sig kvar i allsvenskan och Joakim Ekedahls finaste minne i NIF- tröjan. Även ett av mina utan tvekan. Bäst på plan var även Joakim Ekedahl med 2 mål och han fullkomligt trampade sönder OBK- försvaret.

-Jag minn den matchen mycket väl, det är mitt finaste minne i NIF- tröjan. Jag minns även att när vi tog ledningen så kunde jag inte hålla tillbaka känslorna längre utan jag hoppade upp på läktaren efter ett av mina mål med skridskor och allt för att jubla med tillresta Röda Bollare. En av dem, "Pink" kramade om mig hårt och gav mig en blöt puss varpå jag åkte runt de sista minuterna tuggandes på "Pinks" snus som han var snäll nog att ge mig via pussen.

Störste syndaren
Där och då var Joakim, född 88 en stor talang med nämnda skridskoåkningen som signum men allt gick inte spikrakt därifrån till den roll som huvudtränare för ett allsvenskt lag idag, knappa 30 år fyllda. 

-Där och då var jag ingen lagspelare alls och definitivt ingen ledargistalt. Jag var mer rysk i sättet och mycket upp och ner, den bandyn jag vill att vi i BoIS ska spela idag var jag aldrig i närheten av då. En enda riktig försäsong hade jag väl och levde på den ett tag tills skador förstörde för mig. Bristen på träning och mitt sätt gjorde mig nog till den störste "syndaren" i laget.

Satsar långsiktigt
Joakims första säsong som huvudtränare för Tranås BoIS som även var klubben där "Jocke" avslutade sin spelarkarriär i har hittills,knappt halvvägs in i serien gett en 12:e plats men Joakims ambitioner är större än så men framförallt mer långsiktiga.

-Måste ändå säga att jag är nöjd hittills med vad laget presterat, framförallt på bortaplan där vi slipper favoritskapet. På hemmaplan har man större press på sig och förväntas föra spelet mer vilket vi inte klarat av, det är då lättare att försvara sig På bortaplan har vi alltid lämnat planen och varit nöjda med vår insats förklarar Joakim som pratar om långsiktiga mål.

-I Tranås har vi en god ekonomi på allsvensk nivå till skillnad mot flera andra föreningar men därimot har vi behövt en bättre ungdomssektion så vi inte bara fyller på med spelare utifrån eller förlorar våra mest lovade till VBK. Sedan behövs det läggas både energi och pengar vid sidan av isen för att evenemanget kring en A- lagsmatch ska lyfta. Om vi hade lett serien tror jag bara vi hade haft 50st fler på läktaren. Det finns t.o.m. många hall-lag som minskat i publikintäckte trots bättre sportsliga förutsättningar. Jag tror mer på att istället utveckla hela konceptet som i sin tur ger långsiktig hållbarhet i ekonomin tillsammans med en starkare ungdomssektion. Detta ger en etablering i elitserien en ärlig chans,Det gör inte värvningar på kort sikt för att bara vinna allsvenskan.

Sen värvning
Utifrån kommer ändå en spelare lagom till derbyt på annandagen, in kommer Adam Rudell, samme Adam Joakim gjorde till förlorare den där sena dagen i januari 2010 på Otterstrand. Men denna gången hoppas Joakim att Adam ska bidra till sitt lags seger.

-Vi lånar Adam främst i de båda matcherna mot NIF för att vi har en tunn trupp just nu med skador och liknande, i förra matchen fick vi in Robin Östh, han är bra men har inte åkt skridskor på 2 månader. Vi hade även en 14-åring i truppen i Erik Johansson som förvisso är en supertalang men hans tid är inte nu utan längre fram. Adam tar ingens plats utan förstärker oss bara i lite tuffare tider i truppen.

Joakim vann SM- guld med NIF:s juniorlag och hans pappa har haft rolllen som högsta hönset i NIF:s tränarstab. Nu står han alltså som NIF:s motståndare den 26:e och visst håller han med om att en viss hatkärlek finns mellan klubbarna men menar även på att det annars inte är en så speciell match.

-Matchen mot NIF är en mycket tuff och rolig sådan, absolut men det kunde lika gärna vara Gripen eller Lidköping vi möter, för mig är det inte några speciella känslor mer än så. Jag avskyr inte NIF bara för att det är rivalen utan hade många fina år i klubben och har även många vänner kvar i staden. Dock är hatkärleken mellan klubbarna viktig för publikintresset menar Joakim som tror på ett spelförande NIF.

-NIF kommer att ta tag i det inledningsvis, det är ett lag att räkna med som har ett bra grundspel men vi kan inte bara försvara oss. Vi behöver gå på knockout i offensiven. Det gäller för oss att komma ur NIF:s grepp och via offensiven göra det jobbigt för dem. Att påstå att fasta situatiponer är viktiga är ingen underdrift, gör ett lag 2 mål på sådana ökar vinstchanserna drastiskt.

Nu när det ändå är ett derby med den hatkärleken du beskriver, vad ska ett sådant derby innehålla?
-Det ska vara mycket folk på läktarna, jag tror på minst 1500 huvuden och mycket röj. Jag med flera tycker ju givetvis att dessa matcher är roligare än andra men det finns även många spelare som tycker dessa möten är jobbiga och bara blir nervösa. Vi får se vilka som vågar kliva fram.

Christoffer Myrsäterchristoffer.darell@outlook.com2017-12-25 18:48:14
Author

Fler artiklar om Nässjö

Tippning av bandyallsvenskan: Myran vs. Svampen-Robban
Spretiga blåa tankar i midsommartid