Lagbanner
Nässjö IF har hittat framtidslösningen med Patriks dubbelroll
Bild: Thomas Holmqvist.

Nässjö IF har hittat framtidslösningen med Patriks dubbelroll

En dröm blir nu sann för 35-årige Patrik "PG" Gustavsson Thulin när han får syssla med bandy i Nässjö på heltid. Nässjö IF har hittat lösningen som gör det möjligt när "PG" efter sommaren i augusti månad börjar jobba minst 40 procent på bandygymnaiset i Nässjö och resten upp till heltid är anställd av NIF som föreningsutvecklare.

- Jag har spelat bandy på heltid två år tidigare i Villa/Lidköping. Visst blir det mycket bandy nu också eftersom jag ska fortsätta som spelande tränare i Nässjö IF. Jag kommer få värdefull tid att lägga upp träningar på dagarna, kolla upp motståndare och prata med mina egna spelare. Sådant man alltid fick göra hemma hos familjen tidigare på kvällarna

"PG" kommer också utbilda klubbens egna ungdomstränare från 12-16 år så att det kommer gå som en röd tråd genom föreningen hur Nässjö IF spelar bandy. Vi kan gott säga att "PG" blir vår klubbs huvudtränare.

Fem juniorkontrakt
På bandygymnasiet ersätter han instruktörer som Mattias Rehnholm och Hans Andersson Öberg, som båda slutar sina instruktörsjobb på gymnasiet.
- Det är förstås härligt att få följa unga talanger på skolan och försöka motivera dem för A-lagssatsning. Vi har redan fem juniorkontrakt i NIF:s A-lag i dag i form av Linus Jönsson, Hampus Blomqvist,Oskar Hulthamar, målvakten Simon Westerdahl och Kevin Runbom. Spelare som jag tror mycket på, menar "PG".

"PG" känner stöd fråm familjen
Det blir förstås mycket bandy nu för Patrik men samtidigt tror han på mer fritid med familjen under bandysäsong ändå efter det att han dragit igång träningen med sitt lag den 23 april.

- Jag måste säga att min familj med min Sara, våra döttrar Nova och Freja, alltid ställer upp för mig. Jag har stödet att fortsätta med min bandy, annars hade det aldrig gått.

Måste upp en dag
NIF-ordföranden Greger Phalén gör ingen hemlighet av att han tror att Nässjö IF kan närma sig eliten ännu mer och till och med ta steget upp.
- Det ska inte ske till vilket pris som helst, vi ska vara mogna för det också, efter fem raka kval till elitserien. För att behålla våra talanger som kommer fram måste vi upp. Helst då vinna bandyallsvenskan. Vi har många förutsättningar för att lyckas genom kombinationstjönsten av "PG". Vi nar  hall och garanterad is i oktober. Duktiga tränare, ledare och många talangfulla spelare. Vi är enda allsvenska laget som har elitjuniorlag både i P 18 och P 20.

Anders var med från starten
Anders Bergström har funnits med på bandygymnasiet i Nässjö sedan starten 1983, då var han instruktör och Christer Hullegård hade huvudansvaret. Under slutet av 80-talet blev det Anders som tog över huudansvaret.
- Stjärnspelare i NIF som Alexei Diakov och Kent Edlund har funnits som ledare på bandygymnasiet, nu kommer nästa NIF-stjärna i "PG".

Tidigare var Nässjö ett riksgymnasium, men i dag finns bara ett sådant i Sandviken. Däremot 14 stycken nationella. I Nässjö får man tio nya platser varje år. Till det här skolåret i höstas sökte tjugoåtta stycken. Eftersom det inte finns någon dam- eller flickbandy i NIF så sökte ingen tjej till bandygymnasiet i Nässjö.
- De tjejer vi har i vår förening som spelar bandy får göra det i blandlag med killar, förklarar Phalén.

Utbytesstudenter över kvoten
Nu är det rätt så jämnt fördelat på spelare som söker till bandygymnasiet i Nässjö, om vi ser till lokala eller elever som kommer utifrån.

- När vi hade riksgymnasiet i Nässjö låg siffran på 80 procent utifrån och 20 procent lokala spelare. I dag får vi gå över den kvoten med utbytesstudenter från Norge och Finland också, som inte räknas in i de årliga tio nya platserna. Dessa spelare spelar ofta juniorbandy i Nässjö, upplyser Bergström.

En av de tidigare utbytesstudenterna från Norge har under flera år nu spelat i NIF:s A-lag. Det är ytterhalven Kristian Hagen.
- Att spelare kommer hit utifrån för med sig så mycket mer, precis som på bowlinggymnasiet har många stannat kvar i Nässjö under årens lopp och bildat familj. Även startat företag i Nässjö. Sedan blir det deras barn som börjar idrotta i Nässjö, menar Greger Phalén. Statistiken säger att 1,5-2 elever vid varje intagningskull sedan blivit Nässjöbor.

Tre spelere är kvar
Den 15 augusti är det skolstart och då börjar Patrik "PG" Gustavsson Thulin sitt nya jobb på bandygymnasiet i Nässjö på Brinellskolan.
- Det ska bli oerhört inspirerande och jag hoppas förstås få se många av eleverna i Nässjö IF:s A-lag en dag. Arbetet runt vårt A-lag tror jag också mycket på. Vi har så gott om talanger som väntar på sina stora genombrott på A-lagsnivå. 

Nu är det bara tre spelare kvar som NIF väntar på ska bestämma sig för vidare spel.Det är rutinerade Viktor Lindqvist, målvakten Jesper Cimen och backen Albert Stein.

Thomas Holmqvistchristoffer.darell@outlook.com2018-04-12 09:58:07
Author

Fler artiklar om Nässjö

Tippning av bandyallsvenskan: Myran vs. Svampen-Robban
Spretiga blåa tankar i midsommartid