Oavgjort i första matchen - på torsdag avgörs det

Hammarby spelade 2-2 i den första åttondelsfinalen hemma mot AIK.

Här kommer några punkter efter tisdagens derby på Zinken.

Försenad matchstart
Vid 19:00 började det eldas vid läktaren närmast Ringvägen och isen behövde spolas om när röken hade lagt sig. Först jobbade en ismaskin ensam på isen innan den fick välbehövlig assistans av ytterligare en ismaskin en stund senare. Klockan 19:25 så blåstes matchen till slut igång.

Kapten Rutqvist tillbaka
Carl-Johan Rutqvist har inte gjort många minuter på slutet men igår var veteranen tillbaka i laget och hade mycket energi. Han började med att rappa Patrik Nilsson på benen innan han en stund senare fick en 10-minuters utvisning för slag på skridskon. Lagkaptenen ville visa vägen på sitt sätt under tisdagens första åttondelsfinal.

Målsnål match
Hammarby inledde piggast men fick inte så många konkreta avslutslägen. AIK jobbade sig in i matchen och tog ledningen genom Johan Willes i den 39:e minuten. Hammarby gjorde dock en snabb replik när David Pizzoni stänkte in en hörna till 1-1 fyra minuter senare. I andra halvlek fick vi samma scenario när AIK tog ledningen och Bajen gjorde en snabb kvittering. 2-2 är inte ett jättevanligt bandyresultat och publiken hade nog mått bra av att se lite fler mål.

Ett sömnpiller

Andra halvlek var ett långt sömnpiller och det var ingen propaganda för bandysporten. Båda lagen bevakade sina ledningar och anfallaren var korta och styrdes många gånger ut på kanten. Båda lagens försvar var solida och ska plussas för insatserna igår.

Munhugget mellan Lebedev och Loginov
I mitten på andra halvlek hettade det till mellan två ryska landsmän, Ivan Lebedev i Hammarby och Dmitrij Loginov i AIK. Vad sades egentligen? Lebedev var ruskigt irriterad och gick på Loginov flera gånger, domaren gick emellan och visade ut Hammarby-spelaren men Lebedev var inte klar med sitt snack och försökte närma sig Loginov igen. När matchen inte bjöd på någon större dramatik var det kul att se lite derbykänslor bandyspelare emellan. Plus till Bajen som kunde hålla ut med en man mindre när Ivan satt utvisad i 10 minuter för olämpligt uppträdande.

Spelmål för AIK - Bajen bemästrade fasta situationer
AIK gjorde två stycken spelmål och Hammarby gjorde sina kassar på fasta situationer. När Patrik Nilsson gav Gnaget ledningen med 2-1 replikerade Hammarby en minut senare när Adam Gilljam var säkerheten själv från straffpunkten och gjorde 2-2 till publikens stora jubel. Att Hammarby inte gjorde ett enda spelmål oroar lite inför returen på Bergshamra. Det var många spelare som inte kom till sin rätt igår. David Jansson och Ted Bergström var osynliga i långa perioder och Adam Gilljam lyckades inte med sina uppspel som han tidigare bemästrat under säsongen.

Retur på torsdag
Nu avgörs allting på torsdag kväll. Bergshamra IP är spelplatsen och matchstart är 19:00. Jag tycker att AIK var tyngre i skridskoåkningen igår och kändes farligare i sitt offensiva spel. Hammarby har en del att arbeta på om detta ska gå vägen. Allting är fortfarande vidöppet och vid ett oavgjort resultat som är större än 2-2 är Hammarby vidare till kvartsfinal då bortamålen väger tungt. Seger eller oavgjort är alltså två möjliga vägar till avancemang. Förlust och säsongen är över.