Serieindelningen 2020-21 är klar!

44 lag delas upp i fyra grupper (norr, söder, väster och öster), med tolv lag i norr och öster, elva lag i väster och nio i söder.

Helenelunds IK hamnar, som vanligt, i division 1 östra. Fördelen med denna grupp, säsong efter säsong, är att det oftast inte är några hutlöst långa avstånd mellan klubbarna. Inte heller i år.
Vi kommer att stöta på en hel drös med "gamla bekanta", men även en del nya u-lag som det blir debutmöten mot.

Serieindelningen fastställdes den 13:e juli, men vi lär få vänta ett par månader på spelschemat. Enligt uppgift lär några av u-lagen ha föreslagit "poolspel", vilket jag personligen inte vill se. En rak serie med tolv lag innebär elva hemma- och elva bortamatcher känns mycket mer logiskt. Krångligare än så ska det inte behöva vara!

Klubbarna som ska drabba samman i division 1 östra 2020-21 (med reservation för ändringar och avhopp, vi har sett det förr...):

AIK U
Djurgårdens IF
GT/76
Gustavsbergs IF
Hammarby Bandy U
Helenelunds IK
Köpings IS
SIF Norrtelje
Spånga/Bromstens BK
Uppsala BoIS.
Västerås Bandy
Örebro SK U

Om vi försöker sia lite om de olika lagen och spelorter kan vi konstatera följande:
AIK U är ett nystartat lag, som givetvis bildats för att slussa in spelare i det ihopvärvade, favorittyngda, storsatsande a-laget, som många tror kan gå ända fram till SM-final i år. AIKs a-lag kommer att spela i den nya hallen i Gubbängen. Frågan är dock om även u-laget ska spela där, eller om det blir Bergshamra IP?
DIF har vi alltid täta och nervösa matcher mot, där det alltid är små marginaler och lagom irriterat på planen. Ett lag som vill vara med i toppen, helt klart. Att DIF spelar på Östermalms IP sedan ett par säsonger tillbaka är helt fantastiskt, men tyvärr har publiktillströmningen i princip inte ökat någonting, trots flytten från blåshålet Spånga IP till Östermalm. Märkligt kan man tycka, och personligen skulle jag vilja uppmana blåränderna att marknadsföra sig mer och mer eller mindre tjata på supportrarna att gå på mer bandymatcher. När HIK och DIF möts är det nuförtiden enda gångerna på säsongen som det uppstår "klackdueller" på Sollentunavallen och Östermalm. Sånt är alltid kul, även om det är beklagligt att se att DIFs bandyklack blir mindre och mindre för varje säsong som går.
GT76 har vi alltid tuffa matcher mot, och för en gångs skull fick vi förra säsongen plusstatistik på dom, då vi vann hemma med oväntat klara 6-2, samt det numera legendariska mötet som spelades under två dagar (första halvlek på söndagen, andra på måndagen) pga den dåliga isen på lika dåliga "bandyarenan" (fd speedwaybanan på Gubbängen). HIK lyckades kvittera till 2-2 i slutminuterna, och därmed vinna serien och nå kval (där det sedemera blev tvärstopp).
Av alla dramatiska bandymatcher jag sett med HIK var mötet på Gubbängen i förra säsongens serieavslutning det mest nervösa jag (hittills) upplevt! Vi får se hur dramatiskt det blir denna säsong när lagen drabbar samman, och vi hoppas givetvis på att GT76 nu lämnar den hemska speedwaybanenisplanen bakom sig och flyttar in i den sprillans nya bandyhallen!
Gustavsbergs IF har haft ett par anonyma säsonger sedan nedflyttningen från Allsvenskan för ett par år sedan. Rykten säger att "Gurra" nu plockat in ett par riktigt tunga nyförvärv, och laget från Ekvallen verkar vilja kliva uppåt i seriesystemet igen. Förra säsongen blev det full pott för HIK mot de Sovjet-röda, och särskilt måste det har svidit extra för GIF när de inför rekordpublik (1046 personer!) förlorade sitt klassiska nyårsmöte mot just HIK. 4-6 blev resultatet, och vi sjungande Lundeners ville aldrig sluta sjunga när det stod klart att vi skulle knäppa dom på näsan på "deras dag", inför så mycket folk, på deras hemmaarena.
Hammarby Bandy U har jag egentligen ingen information om alls, men som namnet antyder är det ju ytterligare ett u-lag i vår serie. Vi HIKare hoppas och håller tummarna för att de spelar sina matcher på Zinkensdamms IP! Eller blir det Gubbängens hall även här?
Köpings IS lyfter vi på våra imaginära hattar för, då det såg becksvart ut för deras fortsatta matchspelande på Kristinelunds IP, men med extremt hårt arbete och sakliga dialoger med Köpings kommun verkar det nu som att arenan får vara kvar, och även utvecklas, och inte avvecklas! Mycket glädjande!! Alldeles för många bandyklubbar har drabbats av "bandydöden" där aggregat stängts av och bandyplaner lagts ner. Stackars Nitro/Nora verkar dessvärre ha fått kasta in handduken gällande bandyspel, i alla fall hemma i Nora, då arenan inte kommer att drivas av Nora kommun kommande säsong. Sorgligt och skamligt!
SIF Norrtelje är en gammal bekant, och ett lag som vi haft ganska lätt mot de senaste säsongerna. En utflykt till Roslagens Pärla är inte heller helt fel! Förra säsongen spelade vi borta mot Norrtelje på självaste Lucia, som dessutom var en fredag. Det blev en festlig kväll, då det blev vinst (likaså i hemmamatchen för övrigt), och The Lundeners gjorde denna kväll ett "one-off appearance" som "The Lusseners"! Så fyndigt!
Spånga/Bromsten lyckades hålla sig kvar förra året, vilket innebär en bussresa till blåshålet Spånga IP även kommande säsong. Ju mindre sagt om det desto bättre, men vi hoppas på en bra speldag och speltid, så vi kan nyttja tillfället att äta och dricka gott på Bromstens Krog i samband med matchen.
Uppsala BoIS var det ett tag sen vi spelade mot, och en resa till universitetsstaden samt Relitahallen har vi inte så mycket emot. Uppsala-laget spelade förra säsongen i division 1 nedre Norrland (då var det ju som bekant fem serier på division 1 nivå). Jag gissar att BoIS är glada över att slippa åka långa avstånd norrut i varenda bortamatch kommande säsong.
Västerås Bandy slog HIK enkelt hemma på Sollentunavallen förra säsongen, men bortamatchen i ABB Arena Syd blev en riktig pärs för HIK. En poäng var blev det i slutändan. Man kan väl nästan säga att Västerås Bandy är ett "utklätt u-lag", som kan sälla sig till skaran med de andra sådana i serien. Dock med den skillnaden att det i så fall är ett Västerås SK/Tillberga IK-kombinationslag i u-lags gestalt.
Slutligen då en helt ny bekantskap i form av Örebro SK U! Även här ett u-lag alltså, det tredje i serien (eller fjärde, om man räknar med ovan nämnda Västerås Bandy). Detta blir alltså därmed den längsta bortaresan kommande säsong för oss reselystna Helenelundssupportrar. Vi utgår från att detta laget, liksom a-laget, huserar i Behrn Arena. Det ska bli intressant att se denna arena för första gången, och det vore extra trevligt att se om några ur ÖSKs härliga hejaklack Supporterklubben Svampen dyker upp, trots att det "bara" är u-laget som spelar. Vi håller tummarna för det!

Hur kommer det då att sluta? Ja, det åtestår att se...!
Mest svårtippade är ju såklart lag som Västerås Bandy, Örebro SK U, AIK U och Hammarby Bandy U, eftersom det som alltid kan variera enormt vilka spelare som ställs på planen. Efter åtskilliga matcher man sett med HIK mot ungdomslag/utvecklingslag/b-lag och farmarlag så kan det vara helt andra startelvor i hemmamötet och bortamötet mot dessa klubbar. De flesta av dessa lag har inte heller som målsättning att klättra uppåt i seriesystemet, utan snarare hålla igång spelare och låta skadade spelare få spela sig i form igen innan det bär av till respektive a-lag igen.
Helenelund, GT76, Djurgården och Gustavsberg bör rimligtvis hålla till högt upp i tabellen, medans Norrtelje och Spånga/Bromsten får nöja sig med att inte trilla ur. Köping och Uppsala BoIS bör rimligtvis hålla till någonstans i mitten. U-laget som sagt vet man aldrig, men de lär väl fördela sig från kanske som högst en tredje/fjärdeplats ner till sista platserna i tabellen. Men vad vet jag...

Nu inväntar vi spelschemat, och sedan kan vi börja planera för säsongen, PÅ RIKTIGT! :

Heja Lunden!!

Stefan T2020-07-23 21:30:49
Author

Fler artiklar om Helenelund