Serieledning efter seger i Norrtälje!

HIK kliver upp i topp i division 1 norra efter en bra insats mot alltid knepiga SIF Norrtelje på bortais, seger med 6-4 blev resultatet.

Strålande solsken och nollgrader, samt lite ostlig vind stod på menyn när hemma- och bortalag skrinnade ut på isen på Norrtälje IP. Solen stod lågt, då avslag skedde klockan 15, vilket innebar solen i ögonen för HIK (samt stora delar av publiken) i första halvlek. Inte jättelätt att se, med andra ord. Kanske kan det ha påverkat HIK, i alla fall inledningsvis, då hemmalaget (med solen i ryggen) anföll frejdigt och skapade flera målchanser inledningsvis.
Det var då inte heller överraskande att Norrtelje tog ledningen, efter blott två minuter. Ledningen utökades till 2-0 i den 21:a spelminuten, ungefär i det skede av matchen då det ändå kändes som att HIK börjat jobba sig in i handlingen. HIK skakade av sig detta, och från 28:e till 38:e minuten gjorde HIK tre mål, varav två på hörna! Inte illa, med solen i ögonen! Sista 25 var alltså riktigt bra av HIK, och trots bara uddamålsledning i paus kändes det förhoppningsfullt inför andra halvleken.

Gustavsberg-Djurgården spelades samma dag, men startade en timme tidigare. Då och då under första halvlek tittade vi till ställningen i den matchen. 3-0 till "Gurra" kändes betryggande, men i samband med halvtidsvilan i Norrtelje var det alltså slutminuter på Ekvallen. Plötsligt hade DIF jobbat ikapp till 3-3, och dramat var inte över. I absolut sista sekunden gjorde DIF 3-4, vilket innebar att HIK nu inte kunde bli klara för kval vid vinst i Norrtälje. Något surt...

Andra halvlek drog igång, och med en ständigt dalande sol var den inte längre något som påverkade när den gick ner bakom horisonten efter ca 20 minuters spel. HIK spelade riktigt bra bandy nu, och gjorde ytterligare ett hörnmål samt en straff, och gick därigenom ifrån till 2-5.
Lugn och ro? Nähädu... inte den här säsongen!

HIK har haft en ful ovana hela säsongen att hålla sina trogna supportrar på halster, och denna dag blev inget undantag. Norrtelje jobbade sig tillbaka in i matchen, och med två snabba hörnmål i följd (i 80:e och 84:e minuten) blev det återigen nagelbitnning de sista minuterna.
Rasmus Hård blev frälsare för oss ca 15-20 åskådare med HIK-sympatier på plats, då han punkterade matchen med sitt 4-6 mål i 89:e minuten.
Efter matchen fick vi i klacken för första gången denna säsong skandera "Serieledare, serieledare"!

En skön, och mycket viktig seger för HIK, som alltså för första gången denna säsong kliver upp i topp av tabellen.

Nu väntar en extremt rafflande serieavslutning kommande söndag, då HIK raffinerat nog möter just serietvåan Gustavsberg hemma.
"Gurra" har varit i serietopp i princip hela säsongen, men har svajat lite på slutet, och kan faktiskt missa kvalplats om HIK vinner, samtidigt som DIF vinner mot mittenlaget GT/76.
Vi hoppas att HIK är kyliga i sista matchen, och givetvis går för seger, men det räcker med en pinne för att säkra kvalplats, Vid förlust måste vi hoppas på att DIF inte vinner sin match. HIKs målskillnad är som synes nedanför mycket sämre än hos våra toppkonkurrenter.

Tabelltoppen:
1 HIK    15   12 0  3  75-48 +27  24
2 GIF    15   10 2 3  106-56 +50  22
-----------------------------------------------
3 DIF    15   10 2 3  87-44 +43  22

Matchfakta söndag 19:e februari 2023, Norrtälje IP:
SIF NORRTELJE - HELENELUNDS IK 4-6 (2-3)
Hörnor: 9-16 (2-3 i hörnmål)
Straffar: 0-1 (i mål)
Publik: 103, varav ca 20 HIK:are, varav 4 Lundeners.
Målgörare HIK: Rasmus Hård 3 (2 spelmål, 1 straffmål), Tim Zenoud Johansson 2 (bägge hörnmål), Olle Bolkéus 1 (hörnmål).