SF bandyblogg summerar helgens matcher
Härlig dramatik i helgens matcher på flera håll

SF bandyblogg summerar helgens matcher

Hej på er!

Dramatik, överkörningar, isproblem och en massa underbar bandy präglade helgens matcher i Elitserien.

Elitserien 2022/23 bjuder verkligen på det mesta vi fans vill se… på mitt lilla tipssystem 16 rader inför så blev det fredag o lördag 6 rätt av 6 möjliga tecken, dock inget resultat rätt…  tack också till Robban som tippade och fixade 5 rätt på ett litet mindre system!


Vi kollar in vad som hände? (Det blir lite längre om Bollnäs-VBK )

Bollnäs GIF – Vetlanda BK  6-1

Jag var på plats igår i SBB Arena och kollade in Bollnäs  mot Vetlanda … ett mycket formstarkt VBK ( 7 matcher utan förlust) utan sin skyttekung, Joakim Andersson hängde med bra innan pausen, men sen var det ridå ner då hela Bollnäslaget växlade upp och drog ner plösen över ett lite villrådigt och konfunderat smålandslag.

Det var längesen man såg en så inoljad lagmaskin som Bollnäs har nu… alla tar ansvar och jag tror det är ”EP effekten” som har gett alla övriga spelare ett lyft… det finns så mycket spelglädje nu så det räcker och blir över för alla hemmafans… ett kokande SBB fick vara med om ett magiskt solomål från halva plan, (Denis Sadakov) Ett grymt skruvat skott  från 23 meter på frislag (Erik Pettersson)...en hörnkanon i taket, ( Riku Hämäläinen) ett makalöst försvarsspel över hela planen och inte minst ett mycket bra målvaktsspel av, Erik Persson som blivit en jätte som sista utpost hos de orangeblåa krigarna!

VBK var bra före paus också… man spelade med fokus på försvar och kontringar, och en boll i ribban hade man samt ett straffmål med snygg spelvariant … påminde oss om Helllmyrs mål mot byn en gång i tiden! Ja man krigade men luften gick ur de för dagen svartklädda då Bollnäs fick utdelning på det mesta efter pausen.

Leevi Laitinen, ja så heter Bollnäs nye finske libero… och som han spelar finnen, jag skulle kunna jämföra honom med en legend i orangeblått tidigare, Jan Erik Flink… båda med grym skridskoåkning, otrolig blick för spelet och en arm och klubba som fångar upp det mesta i brytningar… ja Laitinen är redan den nye härföraren längst bak i Bollnäs numer åter så starka lagmaskin!

Bollnäs trea nu och på jakt efter VSK på andra… lagen möts snart i Västerås och det kan bli en liten final i sig om vem som tar chansen att bli bäst bakom suveräna Villa. Ja man får gnugga sig i ögonen både en och två gånger då man skriver dessa rader mot ett utdömt Bollnäs redan från start denna säsong. Visst, åttondel kanske med Erik P i laget… men så här bra var det ingen som trodde  att det skulle gå.

Vetlanda med något mål ner nån placering till sjunde nu i en mycket jämn tabell… tror laget behöver ha tillbaka sin kung Joakim Andersson till efter uppehållet om man ska vara med inför slutspurten av grundserien.  Gillade ändå det respektlösa och frejdiga  samt smart spelande VBK jag såg före pausen!

Villa Lidköping – Hammarby Bandy  5-2

Ja lite som jag trodde innan så blev det en rätt jämn match målmässigt mellan Villa och Bajen. (lite mindre mål bara) Tyvärr så fick man spela 3x30 minuter då isen inte höll i Sparbanken Lidköping Arena… såg att tränare Sixtensson i Villa inte var nöjd med denna rätt skämmiga situation där Sveriges bästa lag tydligen har en hel del problem med att få till bra och fungerande is!?

Ja matchen då… jo som vanligt så klev kungen Christoffer Edlund fram och avgjorde detta-... 1-0.2-0 3-1 och 4-1 kom från Edlunds klubba… Hammarby jobbade sig närmare till 2-4 av vasse Isac Karlsson i slutet, men Alexander Karlgren satte 5-2 spiken i kistan i den 87:e minuten.
Villa går mot klar serieseger och  Bajen får kriga vidare om att nå slutspel… känns som åttondel får bli målet nu och bakvägen in i kvarten för södergänget. Bra match ändå mot  Villa och en bättre trend nu inför omstarten!

Sandvikens AIK – Edsbyns IF  9-1

Ja man trodde på en målsnål kamp i Göransson Arena… men oj så fel jag och säkert många andra fick, då de Svartvita fullkomligen körde över Edsbyn och vann med hela 9-1! Ett byn som SAIK haft  otroligt svårt att vinna mot under ett antal år nu… men denna kväll så  var det ketchupeffekt grande av Stålmännen med kapten Berlin i spetsen!

6-0 i paus i en match där Daniel Berlin 3+1 och Dennis Henriksen  2+3 var de två drivande spelarna som fick igång kollektivet i en sprakande uppvisning… ja bara lyfta på hatten till SAIK som nu är fyra i tabellen efter några fina  vinster innan uppehållet!
Edsbyn då? Ja 4-0 hemma senast och alla trodde väl att laget skulle täta bakåt och slå till mot SAIK igen… men något stämmer inte i byn denna säsong där man ofta inte får spelet att stämma...vad det beror på får tränare Magnus "Kuben" Olsson och övriga fundera på under vilan nu… som jag tror kommer väldigt lägligt för de Svenska Mästarna .

IK SiriusBroberg Söderhamn  5-2

De blåsvartrandiga  Uppsalalaget Sirius  blandar och ger… men hemma ser det nu allt stabilare ut för laget som tog en ny viktoria då kustlaget från Söderhamn Broberg var på besök i fredags.
Kryss 1-1 i paus men sen small det tre gånger bakom Max Bergström i Brobergs mål. Jakko Hyvönen gav de gulsvarta hopp med 2-4 i den 69:e minuten… men nyförvärvet och topptalangen från Ljusdal som inte fått så mycket speltid denna säsong för Sirius, Noa Djäkner avgjorde med 5-2 i  73:e… ett resultat hemmalaget aldrig sen släppte!

Broberg sexa nu 19 poäng med nåt mål upp på Vetlanda och sen Motala en bakom…  båda 18 matcher och Broberg har 19 spelade. Sirius i sin tur 4 pinnar bakom Broberg och tre poäng upp till Gripen på kvalplats, dock en match mer än Gripen just nu. Ja ni hör vad jämnt det är!

IFK Motala – Frillesås BK 2-1

Bottenlaget Frillesås med 8 pinnar inspelade behövde verkligen få med sig poäng hem från K-Bygg Arena denna  eftermiddag. Det blev en mycket målsnål match mot ett Motala med lite diffus form och  stukat själförtroende efter en lite sämre period bakom sig. Men hemma är man starka och när Casper Hänninen säkert prickar in 1-0 på straff i den 25:e minuten så sitter man i förarsätet.

Frillsås krigar och det blir en mycket jämn halvlek och match där Frille vinner skotten på mål med 5-3 och Motala hörnorna med 12-8. Nu är det ju målen som räknas och det skulle kvitteras på K-bygg Arena då Fredrik Johansson framspelas av Tero Limatainen i den 63:e minuten. Det är jämnt ända in i slutet och de flesta tror på delad pott… men då kliver han fram, mannen jag lyfte fram innan match i mitt tips, Albin Rohlen som blir den som avgör detta till 2-1 i minut 91 för sitt Motala!

Ja surt för Frillesås som då är kvar på 8 poäng och börjar bli en bit upp nu till Gripen och Vänersborg på 12 poäng framför… men mycket att spela om än och nu måste laget från Sjöaremossen hitta vägar att vinna eller åtminstone ta poäng då serien återstartar.

För IFK så tror jag detta var precis vad man behövde… en seger och lite boost nu att träna och bygga ny motivation för att kriga om topp 6 med flera lag efter uppehållet.

Västerås SK – IFK Vänersborg  4-3

Kamraterna från Vänersborg brukar göra bra matcher borta mot VSK, och även om jag inte gav dem stora chanser denna gång så bevisade man motsatsen… såg höjdpunkter efter matchen och tycker laget minst ska ha med sig en pinne om man ser till chanser på slutet. Bortdömt mål i andra, jätteläge på slutet då man missar en volley helt fri samt en nick av VSK i straffområdet som borde gett IFK en straff … mycket märkligt att domaren inte visslar för straff där och tufft för Vänersborg som kom tillbaka strålande i andra efter att ha legat under med 4-0 i paus. Det grinar lite illa för laget Vänersborg som inte har marginalerna med sig och är kvar på 12 poäng… bara målskillnad före Gripen på kval.

VSK då? Ja man gör en bra första runda och målen trillar in med jämna mellanrum… men sen händer något och man ser lite slitna ut, dock reder man ut det med mycket tur och jag tror även VSK kan behöva denna paus för att ladda om batterierna. Man är kvar på andra plats i tabellen med 26 poäng, två före ett jagande Bollnäs… och snart smäller det i ABB Arena Syd, tisdagen den 31 januari möts man och kanske får vi ett avgörande då även om det återstår flera svåra matcher för bägge lagen?

-----

Ja det var de 6 matcher som spelades nu i helgen innan uppehållet… nya tips kommer framöver och nu vill jag bara önska alla er en fortsatt fin söndag och även en mild januari så vi slipper betala så mycket el… gäller ju våra bandyklubbar det med.

Torleif Wikströmtorleif.wikstrom@telia.com2023-01-15 12:23:00
Author

Fler artiklar om Sverige